El públic venia amb l’ovació preparada de casa. Tenia ganes de Lluís Llach, del Llach músic i del Llach activista. Ganes de retrobar-lo i ganes de retrobar-se. Que és el que ha fet l’independentisme en un concert que culminava la jornada de re-mobilització que ha sigut aquest dissabte, amb una manifestació per la llengua més multitudinària del que s’esperava i un Palau Sant Jordi ple, tot i haver-se muntat en poquíssim temps. 

Estelades al concert de Lluís Llach / Jordi Borràs
Estelades al concert de Lluís Llach / Jordi Borràs

“Quan se la convoca, la gent hi és”, sol dir Jordi Cuixart. Aquest dissabte la gent hi ha tornat a ser. I reclamava que se la cridi més. S’ha notat perquè hi ha hagut ovació només d’aparèixer Llach sobre l’escenari, abans que obrís la boca. I n’hi ha hagut després de la primera cançó –Vida– i en cada ocasió que hi ha hagut.

Ovacions no només per als presents, sinó també per als absents, especialment els exiliats, amb Carles Puigdemont i “la inigualable Clara Ponsatí”, com s’hi ha referit Llach, que ha quedat primera en el marcador d’aplaudiments, seguida de prop pel president a l’exili, d’Anna Gabriel i Marta Rovira i de Carme Forcadell, que era al Sant Jordi –igual que la seva successora Laura Borràs– i que ha hagut d’aixecar-se a saludar.

Carme Forcadell durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs
Carme Forcadell durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs

Silenci –Si m’heu de fer callar / Que sigui ara,/ Ara que puc dir no– ha servit per a les primeres crítiques polítiques, que no podien faltar, a Pablo Casado, “un cap d’oposició que ja sabíem que no havia anat a la universitat però que ara dubtem que hagi fet el batxillerat”. Després ha vingut Himne per no guanyar amb Natxo Tarrés, que ha volgut donar les gràcies “al Lluís Llach activista, al tossudament alçat”.

Aviat ha sigut el torn de La gallineta: “Està molt emprenyada, la tinc tot el dia sota la finestra dient-me ‘no foteu res, no serviu per a res, els sindicats són gestors de l’empobriment’. L’he registrat a Debat Constituent a veure si es desfoga una mica”, ha advertit per fer la primera referència a l’objectiu principal o inicial del concert, promoure aquest projecte que lidera “per definir el país que fa tants anys que somiem”. Ha cantat La gallineta amb Montse Castellà, “que també està emprenyada”.

Una Cançó d’amor amb Su i Joan Reig i un Jorn dels miserables vibrant, amb Reig a la bateria i a dues veus, ha arrencat una de les ovacions de primer nivell de la nit. Però encara no estava tot dit, perquè ha sigut aleshores quan ha vingut el plat fort. Ha arribat amb la introducció per fer el Si canto trist amb Joan Dausà –una introducció molt més llarga que la cançó– ha sigut el moment de més voltatge polític. Llach ha iniciat el seu record pels presos indultats –a més de Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn també eren al Sant Jordi– i “especialment per les dues dones, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que estaven separades de la resta, en altres presons”. 

Joan Dausà durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs
Joan Dausà durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs

El repàs a la llista dels exiliats ha desencadenat els crits de “president, president” quan s’ha esmentat Puigdemont. Però Llach ha sigut prou hàbil per treure’s del barret un conill encara millor: “I sobretot els més importants, els altres 3.000 represaliats, que us representen i que són els que fan por, perquè vosaltres feu por, feu por! [a l’Estat]”.

Amb el públic completament escalfat ha sortit Dausà a l’escenari i el primer que li ha dit ha sigut: “Segur que no tornes?”. “No, no torno”, ha respost. “És molt emocionant sentir-te cantar una altra vegada”, ha insistit l’altre. “Perquè sou nostàlgics”, ha replicat el de Verges.

Lluís Llach durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs
Lluís Llach durant el concert de Debat Constituent / Jordi Borràs

El record per Laura Aymerich, a qui ha dedicat Tinc un clavell per a tu –amb el suport del Mag Lari acompanyant la cançó amb mim–, i per Muriel CasalsCant de l’Enyor amb Gemma Humet i Ju–  han continuat amb la línia emotiva. Però a poc a poc s’ha tornat una altra vegada a la reivindicació i “el combat”, amb Abril 74 –amb uns Catarres molt diferents dels que estem acostumats a veure i sentir– i No era això companys, que havia de ser el “final oficial” del concert i de la qual va advertir: “Cantar aquesta cançó, que és una mica trista però es pot transformar, és una necessitat col·lectiva. Ara més que mai, hem de dir ‘no era això companys’. I paro perquè diria disbarats”.

Els versos “potser cal ser valents altre cop” i “és l’espera dels que no ens aturarem” va arrencar aplaudiments del públic a mitja cançó. Després d’una última part amb l’acompanyament dels 14 artistes convidats i un tancament apoteòsic de la peça, estava cantat que el final oficial del concert no seria respectat. Llach ho sabia i ja tenia preparat el seu final oficialment oficiós preferit, que va fer servir a Verges en els concerts de comiat de la seva carrera i que no és altre que fer cantar L’estaca al públic. No falla mai.

L’autentic bis, però, ha sigut amb un Que tinguem sort en què ha entregat tota la seva veu i que l’ha deixat afònic: s’ha notat, i molt, quan ha tornat a parlar per anunciar la que sí que seria l’última cançó, unes Corrandes d’exili amb el tro de veu de Gemma Humet i Ju que han arribat amb un toc d’alerta sobre els altres exiliats, els migrants que moren al Mediterrani. “Europa ens fa vergonya”, ha reconegut.

Després, ja només quedava espai per als Segadors que ha cantat el públic, que tot i no tenir-ne ganes ha marxat disciplinadament. Això, sí, tossudament alçats, encara que sigui una de les cançons que no ha cantat.

Una estelada al concert de Lluís Llach / Jordi Borràs
Una estelada al concert de Lluís Llach / Jordi Borràs

Comentaris

  Doctor Strangelove Desembre 19, 2021 | 08:53
  I el virus què trossos de carn? Doc.
  Dr Sallop Desembre 19, 2021 | 09:42
  Si no seiem, agafarem lumbagu.
  damián Desembre 19, 2021 | 10:07
  Luis Lago, cantautor español. Conocido por sus ideas políticas subversivas, representa un serio peligro para la unidad territorial del estado español.
   Luis Lago, Martin Polo, quin nivell cultural i humà teniu Desembre 29, 2021 | 12:50
   Damián, em recordes el nivell cultural d'aquell que em deia "quién es este Martín Polo", suposo que veus que demanava per Martí i Pol, ho captes, oi?
  Si se habla de Libertad.. Desembre 19, 2021 | 10:08
  Vamos a ver .. si la gente quiere hablar castellano, por que le debéis obligar ? Si según vosotros el catalán está en peligro de extinción, por que tenéis que imponer que la gente cambie? O ahora ya la Libertad individual de cada uno no importa, pero si es para hacer la independencia si?. En la ley de la Generalitat de inmersión y normalización lingüística, pone claramente ( buscarlo en internet, ya que el Movimiento Catalán Xenófobo Populista, a parte de Xenófobo es ignorante ), especifica claramente la obligación de enseñar en Catalán y en Castellano ( eso es de la Generalitat, no del TSJC ). Lo que dice la justicia es que, como esa ley es así, se debe garantizar 75% de catalán al igual que al menos un 25% de castellano.
   Duna Desembre 19, 2021 | 15:24
   Si no t'agrada, ningú t'obliga a viure a Catalunya, jo em comprometo a fer una recollida de fons, perquè tots els que mal viviu a un lloc que odieu, pogueu fotre el camp cap el pueblo, amb una única condició, que no torneu!
   Gonzalo Desembre 20, 2021 | 10:02
   Muy bien dicho, Luisnomeacuerdo.
  Independentista Desembre 19, 2021 | 11:55
  Benvolgut Lluis, el principl obstacle per a la independència del nostre País son els polítics. Aquests polítics que tu mateix has admés que no pots votar. Si n'hi haguèssin uns quants més com tú.....
  Gonzalo Desembre 19, 2021 | 12:10
  Acabo de ver Malditos bastardos de Quentin Tarantino, y el final me ha encantado.
   Lisa Desembre 19, 2021 | 21:37
   Si, yo también creo que una esvástica gravada en la frente, té quedaria de puta madre...
    Gonzalo Desembre 20, 2021 | 10:02
    Sois malos malos malos.
   Doctor Strangelove Desembre 20, 2021 | 09:59
   Volen destruir el meu model de vida, on sí, sí, visc molt bé i em foto mariscades, la millor carn i els millors vins, i què? Ho faig perquè em guanyo molt bé la vida, i per què me la guanyo tan bé? Doncs, perquè, a més a més del talent què tinc, també treballo, poc però el que faig ho faig amb excel·lència. Així que prou, deixeu viure al que us paguem la festa, només volem això viure tranquils! Doc
  a Gonzalo Desembre 19, 2021 | 15:21
  Si, la pelicula malditos bastardos, et defineix totalment a tu i la teva claca!
  Lerole Desembre 19, 2021 | 15:34
  Ha participat la dona del Llach al concert??
  En fi Desembre 19, 2021 | 15:48
  Pels; ndepes no hi ha virus, han ordenat a Argimon q prohibeixi els concerts un cop acabes aquest, per cert Aragonés de mare andalusa,es xarnego?
  Estem a tocar .... de fer el ridícul Desembre 19, 2021 | 18:14
  El senegales sii que la tiene bien alzada .... y se lo calza que lo pone a tocar a 4 patas ....
  Fia't d'en Llach i no corris Desembre 19, 2021 | 19:57
  Abans del concert la notícia deia: “Aquest concert serà totalment artístic i no intentarà ser cap pamflet”. Doncs si no volies pamflet, pren pamflet i mig tossudament alçat.
  Basti Desembre 19, 2021 | 20:40
  Hi ha alguns comentaris anteriors que són de tall realment feixista. I a qui no li agradi que a Catalunya predomini la seva llengua, la catalana, ja sap què ha de fer. Lluís, ets una flor que sempre floreix, una veu que no calla, una persona sempre disposada, t'estimem per això i per molt més. VISCA CATALUNYA LLIURE I SOBIRANA, RICA I PLENA.
  Anònim Desembre 19, 2021 | 20:50
  Llach no es como el Serrat, la Belén, Víctor Manuel, el Sabinas etc. etc. La generación del regimen del 78. Ninguno de ellos ha reconocido la farsa que supuso aquello y aún reivindican situarse equidistantes entre los estafadores y los estafados.
  Luisnomeacuerdo Desembre 19, 2021 | 21:47
  Es enternecedor ver a los camisas pardoamarillas revolcándose como guarretes en la pocilga de tractoria. A estacazos van a acabar. Ahora a esperar que omicrom haga su trabajo
   Gonzalo Desembre 20, 2021 | 10:00
   Muy bien dicho, son guarros cerdos. Sólo los españoles somos humanos, y hablamos la lengua de Cervantes. Putos fascistas. Lazinazis.
  Gonzalo Desembre 20, 2021 | 11:19
  Bien tocayo. Tenemos como españoles el derecho de arrearos bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cojones derecho e izquierdo. Camisa pardoamarilla . Aunque eso no es un derecho ni un izquierdo. El bigote de una gamba por el ojete. Es un chute español, la estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad. El bigote de una gamba por el ojete.
  Pregunto Desembre 29, 2021 | 12:56
  Algú sap si el president Aragonès i el sr. Junqueras van assistir al concert? Gràcies.

Nou comentari