El clam per la immersió assenyala la “inoperància” del Govern

Clam unitari per la llengua. La societat catalana ha tornat a prendre els carrers, aquest cop per defensar la llengua davant els darrers atacs a la immersió lingüística per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L’entitat Som Escola ha convocat la manifestació a les onze del matí a la Plaça Tetuan. A la mateixa hora l’Assemblea Nacional Catalana ha organitzat un acte polític –protagonitzat pels retrets al Govern per la seva “inoperància” en la defensa de la llengua– per després unir-se a la manifestació principal.

En aquest acte, amb la cançó Que tinguem sort de Lluís Llach de fons, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha titllat les sentències del Suprem i el TSJC d’”anorreament de la llengua, cultura i identitat nacional” del país. “Només hi ha una solució, la independència”, ha dit abans de cantar “independència”. “Deixem de dir que dins l’Estat podem blindar la immersió”, ha dit en un clar retret a ERC. “Només un Estat català ens blindarà. En el mentrestant que tant omple les boques dels nostres polítics podem aixecar el cap i no acotar-lo, lluitar, confrontar”, ha conclós.

L’acte ha estat protagonitzat per entitats de l’àmbit educatiu que també van assistir a la cimera del Govern per la llengua d’aquest dijous. Un dels oradors ha estat Ferran Piqué, president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) que ha cridat a la mobilització per denunciar “l’enèssima sentència que atempta contra la nostra identitat”. “Catalunya és molt més que el seu Govern, que reiteradament s’ha resignat a defensar la llengua”, ha dit Piqué, que ha afegit que només la independència protegirà la llengua definitivament. “La història ens jutjarà”, ha advertit, pel que “ens interpel·la a tots”. “Demanem objectius quantificables perquè les accions del Govern no quedin en paper mullat. L’hora és greu, cadascú ha d’assumir les seves responsabilitats”, ha conclós.

“Ens agradaria no ser aquí. Davant de tots els intents de fer recular la llengua als espais on s’hauria de protegir cal fer passes endavant”, ha dit la portaveu d’USTEC-STE, que ha titllat la nova “agressió” del TSJC d’”oportunitat” per definir el model d’immersió que necessita el país. “La immersió havia perdut pistonada. Un dia com aquest ha de ser decisiu per demanar al Govern un ferm compromís”, ha continuat. “Ha de ser Educació qui doni instruccions clares i precises perquè es mantingui l’immersió”, ha conclós després de dir que en molts centres “ni tan sols hi ha un 25%, però de català”.

En el mateix sentit, el portaveu de La Intersindical, entre crits d’independència, ha demanat sortir a defensar “una part de nosaltres mateixos”. “La llengua és l’instrument amb què aprenem a defensar-nos, a defensar la nostra terra”, ha dit el representant del sindicat independentista. “Ens hem empassat el gripau de la transició anomenada democràtica, i ara som aquí tornant a reclamar que se’ns deixi viure en la nostra llengua en el nostre país”, ha reblat. La Intersindical ha basat el seu discurs en un retret a les institucions “que diuen que no s’hi pot fer res”.

Per la seva banda, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha criticat l’”indiferència” davant els atacs als drets del país per part d’Espanya i França. “Un tribunal espanyol no ha de decidir com ha de ser la nostra educació. Ens pertoca a nosaltres. La independència és la única via”, ha reblat la responsable de comunicació del sindicat, que ha acabat el discurs entre aplaudiments dient “l’esquerra independentista desobeïm”.

Mentre Paluzie parlava, un dels voluntaris de l’Assemblea comentava que “per demanar la independència hem acabat defensant el català”. En el mateix sentit i ben a prop un grup de manifestants comentava que “l’independentisme ha de deixar de ser una festa”. “S’ha de fer un cop a la taula, sino no sé quan acabarem la feina”, ha afegit amb preocupació. L’acte l’han protagonitzat cartells com “Govern, dialogar no és deixar-se maltractar”, “Govern, menys parlar i més actuar” i “Govern sou el govern in-efectiu”.

Comentaris

  Espectador Desembre 18, 2021 | 11:50
  ERC=PP=VOX=PSOE-PSC.
  Nada nuevo, los habituales viejos corrupgentes de la ANC. Desembre 18, 2021 | 11:56
  Y en primera fila las AMPAs de las escuelas públicas donde estudiaron los hijos de Más, Junqueras, Aragonès, Cambray y especialmente combativa la escuela pública donde estudiaron los hijos de la Rahola.
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 18, 2021 | 12:22
  Com negar que es pot ser lliure; que el poble, les persones poden ser felices i lliures vivint i estudiant lliures en la seva llengua, respectant i aprenent la de l'altre (més encara quan les llengües són molt similars), i respectant la voluntat de la majoria del país amb equilibri i equitat, com ha succeït fins a la implosió del separatisme supremacista i colpista, enemic de les llibertats del poble, que imposa la seva tirania abusant de les generositats del sistema democràtic, per tergiversar la voluntat de tot el poble, substituint-la per una imposició falsament democràtica, que esdevé cada dia més una tirania. Una perversió i adulteració del sistema democràtic que té la debilitat de ser garantista i generós amb les minories. Així, per forats legals i polítics i per les falles i defectes de la Democràcia els tirans repressors han pres les regnes del poder polític i econòmic regional i pretenen anul·lar la major part de la població.
  Consens social palès en una protesta de l'ANC? Desembre 18, 2021 | 12:27
  Oxímoron de llibre. De vegades sou graciosos.
  Independentista Desembre 18, 2021 | 12:38
  Als nostres seudorepresentants només els importa el seu càrrec i el sou que comporta. Hem de deixar-los de banda i fer-nos amb les regnes del país.
  L'OBSERVADOR ASTORAT Desembre 18, 2021 | 12:48
  Manuel de Pedrolo: “L’idioma és la columna vertebral d’una cultura, l’únic element que assegura la seva preservació”. ////* Àngel Guimerà: “La llengua i la història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre un poble”. ////* Carme Junyent:”El català està en perill d’extinció. Si nosaltres no fem que la llengua es parli, no ho farà ningú”. ////* Ovidi Montllor: “Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense”///*......................
  JL Desembre 18, 2021 | 14:13
  Que passa amb el nostre govern? ESPAVILEU O US ESPAVILEM?
  Luisnomeacuerdo Desembre 18, 2021 | 18:29
  Como siempre los yayos per la indapandansia en busca de su bocata gratis, hay que ayudar más a esta pobre gente de tractoria.

Nou comentari