El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La guerra pels drets d’imatge amenaça la continuïtat dels castells a la televisió
  • CA

El passat set de maig, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va anunciar des de Valls (Alt Camp) que la cooperativa Som es faria càrrec de les retransmissions de les diades castelleres. Així, l’antiga, Cultura 03, editora de Sàpiens i El Món d’Ahir entre d’altres activitats, prenia el relleu a la Xarxa de Comunicació Local, que fins fa poc s’encarregava de les emissions les principals actuacions castelleres.

La CCCC va explicar que Som difondria en directe per streaming una trentena de diades d’arreu del país i que començaria amb la festa major de Sant Joan Baptista, a Valls, el proper 24 de juny. L’acord, per a quatre temporades prorrogables, incloïa un programa de mitja hora de durada i resums d’una hora de les jornades més importants entre els continguts que podrien ser venuts per a la seva emissió, amb tarifes adaptades la mida de cada televisió. En aquest sentit, la Coordinadora també va anunciar que s’havien obert negociacions amb Televisió de Catalunya, que els darrers anys ha emès les diades més importants gràcies a un acord amb La Xarxa, perquè ho continués fent amb Som.

Tan bon punt això es va fer públic, però, les dues colles més potents del panorama casteller, la Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, s’hi van oposar frontalment. El president de la Vella, Albert Pedret, va expressar a ‘Món Casteller’ el seu disgust “per les formes” de l’anunci, “d’amagat a casa nostra, sense haver-nos dit res i venent uns drets que no tenen”. Així doncs, els drets d’imatge tornen a ser motiu de tensió entre la CCCC i la Vella de Valls i els Verds, que el 2017 ja van mantenir una forta polèmica juntament amb els Minyons de Terrassa per la seva negativa a cedir-los. Aquesta temporada, la Vella i els Verds afirmen que no ho han fet i que no ho faran fins que no coneguin tots els detalls de l’acord.

Un tres de sis dels castellers de Vilafranca

Un tres de sis dels castellers de Vilafranca durant una manifestació de l’Onze de Setembre a Barcelona

Per la banda de la Coordinadora, el seu president, Roger Gispert, considera que els drets van ser cedits el 2018 en una votació on, destaca, no hi va haver cap abstenció. Segons ha afirmat a ‘El Món’, el canvi de La Xarxa a Som permetrà garantir les retransmissions en directe i gratuïtes de més diades castelleres anuals, “no només les més importants” i obtenir un millor servei. En aquest sentit, Gispert ha fet èmfasi en la voluntat de fer arribar les diades castelleres a tothom. En aquesta mateixa línia, a finals de maig es va  fer públic que Som havia arribat a un acord amb Televisió de Catalunya i que estava gestionant acords amb televisions locals per garantir la seva participació en la difusió, amb unes condicions que s’havien d’explicar en una roda de premsa prevista per a la setmana abans de Sant Joan. La CCMA, però, va desmentir el comunicat només quatre hores després, i La Xarxa rebutja comprar uns continguts que, fins ara, s’elaboraven sota la seva direcció.

Albert Pedret, president de la Vella, es basa en el desmentiment de la Corporació per afirmar que, si complert el termini de quinze dies que s’havia donat Som per arribar a un acord ella no s’havia aconseguit, el tracte CCCM-Som quedava invalidat. Tot i això, la CCCC continua defensant aferrissadament l’entesa entre Som i la CCMA. Les colles que es resisteixen a cedir els drets, en canvi, expliquen que un altre dels seus motius és que el pressupost de La Xarxa per a la temporada passada era de 600.000€ mentre que la proposta de Som preveu invertir-ne 400.000 tot i ser una productora “sense experiència” en retransmissions de castells. El mateix Pedret també va reconèixer que tant la seva colla com els Verds tenien un contracte de patrocini amb La Xarxa sense el qual, aquesta temporada, deixarien de percebre com a mínim 25.000€.

Primer 4 de 10 amb folre i manilles carregat pels Castellers de Vilafranca

Primer 4 de 10 amb folre i manilles carregat pels Castellers de Vilafranca

La pressió de la CCCC perquè s’accepti el nou acord, afirmen algunes veus dins el món casteller, és tan forta que, preguntant-se com podria assumir Som el cost de les emissions si la CCMA es fa enrere, fan córrer rumors sobre una possible “promesa política”, que podria prendre la forma de subvencions, com a explicació al “partidisme” de la CCCC. Les acusacions cap a la Coordinadora, però, van més enllà. Alguns dels contraris a l’acord amb Som recorden que l’ens va ser fundat per tal de pagar l’assegurança dels castellers però que ha crescut tant i “s’ha atribuït tantes funcions sense l’acord de tothom”, en paraules d’Albert Pedret, que calen patrocinadors per poder-la mantenir. El president de la Vella, a més, també critica les “dietes” desorbitades que han anat apareixent als darrers comptes de la Coordinadora i que, per a ell, són un dels grans causants de la seva situació financera.

En una conversa amb ‘El Món’, el president dels Verds, Joan Badell, ha afirmat que per molt que l’assemblea aprovés la cessió dels drets de les colles, ni ells ni la Vella de Valls no han signat el document que la fa efectiva i, per tant, els retenen, raó per la qual Som encara no s’ha tirat endavant el seu projecte, opinió compartida per Albert Pedret. Badell, a més, reitera la reticència dels vilafranquins a cedir els drets per a tota la temporada i aposta, en canvi, per fer-ho diada a diada en totes les actuacions en què prenguin part: “el més fàcil seria que en els contractes dels ajuntaments ja hi hagi la cessió dels drets d’imatge i que l’operador que hi hagi els demani”.

Pla general del 2 de 8 net carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls

Pla general del 2 de 8 net carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls en la primera ronda de la diada de Santa Úrsula

Tal i com va dir el mateix Badell en una entrevista, La Xarxa oferia “un producte de qualitat” que tenia l’aprovació del consumidor. Som, en canvi, “està per guanyar diners i els vol guanyar amb els castells”. En cas que ho fes, a més, apunta a un altre problema: “com expliquem als pares que una empresa guanya diners amb la imatge dels seus fills?” Si fos així, el president dels Verds afirma que caldria seure i negociar per veure quina part d’aquest benefici revertiria a les colles castelleres. Badell dubta dels acords amb la CCMA i les televisions locals, a qui no veu disposades a pagar per un producte que, fins ara, tenien de franc o a un preu molt baix: “si TV3 no signa, tot això se’n va”. Tot i això, reconeix durant els darrers dies la situació s’ha “destensat” i que estan oberts a cedir els drets si s’accepten les seves condicions. El president de la Vella, per la seva banda, admet que no sap “què passarà” perquè, manté, ni la CCCC ni Som “no tenen els drets” malgrat que, afirma, els primers diguin que sí “mentint a tothom”.

Pel que fa a la productora Som, no ha volgut pronunciar-se sobre el conflicte i assegura que “s’està treballant” per solucionar-lo i que, el proper dia 24, puguin retransmetre la jornada de Sant Joan Baptista a Valls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa