Joc de cartes ha ofert tot un espectacle en el duel de cuina tradicional i creativa de Tarragona. Per primera vegada, el Marc Ribas ha penalitzat un dels participants amb una valoració horrible en la categoria de menjar: un 0. I no perquè estigués dolentíssim, sinó perquè ha volgut castigar que contractessin un xef de fora per oferir una millor imatge en la gravació. Aquesta no ha estat l’única enganyifa que s’hi ha vist i els teleespectadors han criticat l’emissió de dimecres, tot deixant anar comentaris tan descriptius com “Avui, Joc de trampes“.
Avui Joc de Trampes…#JocDeCartes3Cat
— Confraria de Pescadors SEDR (@Confradia_SEDR) January 3, 2024
Casa Bartra, els guanyadors d’un Joc de cartes polèmic
El primer restaurant que han visitat és el Casa Bartra, amb un espai que tots aplaudeixen perquè està decorat amb gust i és elegant. Com a representant tenien la Maria Hernando, gerent i familiar dels fundadors d’aquest local que es troba a dins d’un hotel. Li han trobat cosetes, per això, ja que creuen que la decoració estava massa recarregada. Ha estat aquí on s’ha viscut un primer moment curiós quan una de les participants han volgut menjar una magdalena que s’ha trobat per allà abans de dinar. Després, ràpidament s’ha dedicat a criticar que hi hagués engrunes de pa a dins de la torradora. La cuina, grandeta, els ha agradat perquè està neta i endreçada.
Els plats tenien bona pinta, encara que hi ha hagut crítiques a algun plat una mica soso, així com sospites que la carxofa podia ser de conserva. A l’arròs, una de les rivals també s’ha queixat perquè creu que la carxofa no és fresca (“Jo crec que aquesta noia no ha menjat gaire carxofa a casa”), ha etzibat la propietària. Han criticat que falli la matèria primera, que no fos cuina tan tradicional com deien i que el preu fos una mica car. Amb tot, la puntuació mitjana ha estat d’un 6,3. La millor valoració se l’endú la cuina amb un 7,7, mentre que la pitjor ha estat per al preu amb un 5,3.

El Rincón de Ani, amb una carta en català plena d’errors
Ani Dorneanu és la propietària romana d’El Rincón de Ani. A Catalunya des del 2002, ha presumit de tenir un restaurant ben decorat. No han agradat que totes les plantes fossin artificials i que els coberts no fossin tots iguals, però la cuina ha rebut molts aplaudiments. Un cop a taula, tots han rigut en trobar-se la carta traduïda al català amb un munt de faltes. Entre elles, la mala traducció de mango a mànec. L’amanida fresca, per exemple, duu bonic del nord (una altra traducció incorrecta de bonito). “Una pifiada molt gran“, han coincidit tots.
El tàrtar els ha decebut: “Aquest és un plat que normalment me l’acabo i aquí no he estat capaç de fer-hi més de dues mossegades“. Per una altra banda, han aplaudit que les patates fossin casolanes, però han acusat l’escarola de ser de bossa. El xef ho ha reconegut, però diu que no hi veu el problema. Precisament ell ha acabat tenint el seu moment de glòria, ja que s’ha destacat que sigui molt similar físicament amb l’actor Dani Rovira. A les xarxes, aquesta comparativa ha fet molta gràcia.


El preu ha rebut males notes, ja que l’han trobat car per la poca elaboració i els ingredients del plat: “Aquella amanida no tenia res que justifiqués el preu de 12 €”. Al final, la nota mitjana ha estat d’un 6. La millor? L’espai, valorat amb un 7, mentre que el pitjor ha estat el menjar i el preu amb un 5 respectivament. La noia ha rebut moltes crítiques quan, una mica més endavant, ha deixat anar un “Crec que estan gelosos del meu èxit” que no s’ha entès a les xarxes socials.
El Crank, amb la cuina bruta i un cap de cuina diferent
Després ha arribat el torn d’El Crank, un restaurant tarragoní que ha convençut perquè té un espai petit “molt ben aprofitat” i “ben decorat”. La cuina l’han trobat bruta i amb males olors, fins al punt que la noia romanesa ha tingut una petita arcada: “Qui netegi aquí, no ho fa amb ganes“. El que més ràbia ha fet als rivals? Que la propietària fos molt exigent als restaurants dels altres, mentre que ella també té engrunes a la cuina i brutícia.
Pel que fa al menjar, ha rebut valoracions prou positives. Ara bé, ràpidament s’han adonat que hi havia alguna cosa que no encaixava. El Marc Ribas s’ha indignat perquè ha comprovat que l’equip de cuina era el d’El Taller, un altre restaurant: “El que veig jo és el cap de cuina d’un altre restaurant que conec. Avui està jugant un altre equip aquí?“. En anar cap a la cuina, el noi li ha reconegut que sí que es tracta del mateix que va conèixer en un altre programa. Ha intentat justificar que també treballa en aquest restaurant: “Normalment, en el Joc de cartes no surt bé si fas un invent”.


L’arròs l’han trobat bo, encara que li han trobat una mica de gust. La pinta dels plats, però, ha estat la millor en comparació a tota la resta. L’han puntuat amb una nota mitjana d’un 6, amb un suspens a la cuina amb un 4,3 i un empat en el servei i el preu a 6,7.
Octopussy, castigats per les trampes en l’equip de cuina
Al llarg de tot el programa, el relacions públiques del programa Raül Cid ha anat rebent crítiques perquè es feia més i més evident que no fa gaire que treballa en el restaurant. Ha reconegut que no sap cuinar, que tampoc no serveix els plats o que no sap recomanar un vi: “Què fas allà, tu? M’ha fet la impressió que l’han pagat només perquè vingués avui al programa i parlés en nom d’algú. És màrqueting”, ha dit una rival.
Un cop en aquest restaurant, s’han sentit alabances a la decoració extravagant amb un pop gegant al sostre perquè fa molt amb el nom del local. Ara bé, que les taules siguin de plàstic ha fet baixar els punts que havia guanyat inicialment. Tampoc no han trobat ben parades les taules i han tingut una petita discussió pel que fa al protocol de la col·locació dels coberts. A la cuina, molt gran, han vist maquinàries molt bones i molts fogons.

S’han vist els cuiners preguntant on eren les coses, el que ha fet sospitar que potser no són els qui hi treballen habitualment. Tampoc no s’acaben de creure que el relacions públiques tingui aquesta actitud amb tots els clients sempre: “Has de ser cordial, però no pots tractar-los com si fossin amics teus de tota la vida”.
El Marc Ribas s’ha apropat a la cuina per interrogar el cap de cuina, que no parlava català, i que li ha costat dir quanta gent serveixen diàriament. El presentador l’ha acusat de mentir perquè creu que no hi treballa realment, que l’han contractat a propòsit per a la gravació del programa: “Jo he vist un cuiner que no em quadra perquè va vestit de manera diferent a la resta i que no sap a quantes persones serveixen el cap de setmana“.
La nota mitjana que ha rebut de les companyes ha estat d’un 6,1, amb la millor valoració per a la cuina amb un 7. En canvi, el preu no ha convençut i s’ha quedat en un 5.

La confrontració final, amb tensió i males notes
Han començat analitzant les notes de Casa Bartra, amb un 6,3 de valoració. La propietària ha lamentat que els altres no hagin valorat bé el menjar i el preu, sobretot perquè ha insistit que les patates i la carxofa eren fresques: “Treballo molts anys en el sector i molta gent m’han dit moltes coses, però que jutgin una qualitat que tinc contrastada… doncs no li dono importància”.
L’Ani d’El Rincón de Ani s’ha sorprès en veure que tenia una nota més baixa que la rival. En el menjar té una mitjana d’un 5 i ella ràpidament ha tingut clar que havia estat Maria qui l’havia suspès. Aquí s’ha vist molt mal rotllo entre la Maria i l’Ani, que s’han dedicat unes quantes clatellades: “Posar-me un 3 perquè ha vist l’amanida de bossa i perquè no li vaig preguntar si volia més picant el tàrtar… Ho trobo injust“. Una altra frase polèmica? Quan l’Ani ha reconegut que no li feia gràcia que diguessin que té molts treballadors: “Mira, ells estan molt ben pagats… més del que haurien de cobrar”.
La Meritxell ha tingut un 6 de nota mitjana, però no li ha agradat el suspès en la cuina: “Traslladaré aquestes crítiques a la neteja, jo no me n’encarrego”. En aquest punt, Marc Ribas ha criticat que contractessin el cap de cuina d’un altre restaurant per a aquella gravació: “Us sembla bé que ens cuini el cuiner no oficial?”.
Totes han coincidit en destacar, després, que no acaben d’entendre la tasca del relacions públiques de l’Octopussy, el Raül: “Dubtem que treballi allà habitualment“. Una d’elles, que havia treballat en el seu restaurant durant un mes, ha deixat clar que no l’havia vist mai: “Hi passo cada dia i mai no l’he vist”. A ell el que l’ha sorprès és la nota baixa que ha rebut el menjar, però el Marc Ribas ha insistit en què allà hi havia coses que no quadraven: “He anat a la cuina i he detectat que teníeu un cuiner que no és treballador habitual. Li he fet preguntes que no m’ha sabut respondre. En les meves votacions, això ho he penalitzat”. L’altre s’ha intentat justificar tot dient que troba normal demanar ajuda “per intentar millorar”.

La guanyadora ha estat la proposta de Casa Bartra, que ja ocupava la primera posició del rànquing. També ells s’enduen la puntuació extra per al plat estrella, la coca fullada amb pebrots escalivats i ventresca. La puntuació del Marc ha fet que El Crank s’enfilés fins al segon lloc, ja que li ha agradat molt tot el que ha pogut menjar-hi.
Marc Ribas puntua amb un 0 el menjar d’un restaurant com a càstig
El més fort ha estat que el presentador puntués amb un 0 la categoria de menjar de l’Octopussy, als qui ha castigat per haver contractat un equip de cuina diferent al que tenen normalment perquè considera que això és fer trampes. Poques vegades s’havia vist aquesta puntuació per part de Ribas, qui acostuma a puntuar amb notes més aviat altes.

Amb tot, un programa intens que ha rebut moltíssims comentaris a través de les xarxes socials. La crítica més generalitzada? Que creuen que també hauria d’haver penalitzat l’altre restaurant, el de la Meritxell, en el qual s’hi han trobat amb el cuiner d’un altre restaurant.