Joc de cartes ha acabat la temporada amb molta intensitat, amor i una valoració mai vista. Per primera vegada en la història del programa de TV3, un dels concursants ha puntuat una rival amb un 10 en totes les categories. Però no només això, sinó que les alabances exageradíssimes que li ha dedicat han donat peu a pensar que aquí podria haver sorgit una atracció en tota regla. Volia lligar amb ella o fer-li la rosca perquè el contracti en algun moment? Els altres participants s’han quedat amb la boca oberta, mentre que el Marc Ribas no sabia on ficar-se: “Això no havia passat mai“.
En aquesta ocasió, cercaven el millor restaurant tradicional o creatiu de Barcelona. Doncs bé, la confrontació final ha estat clarament atípica. Des d’un principi es feia evident que la Gemma Ginesta tenia molts punts per guanyar. El seu Enriqueta a l’Eixample té una inversió econòmica molt elevada darrere, tant pel que fa a la decoració com en la maquinària de la cuina. Els altres no podien fer-hi res, però tampoc ningú no s’esperava que rebés una puntuació mitjana de 10 d’un dels concursants. El menjar tenia bona pinta, el local és molt maco i s’hi respira un molt bon ambient de treball. Ara bé, realment es mereixia aquesta valoració? Els altres participants han deixat clar que no i han posat el crit en el cel en assabentar-se’n, ja que això evidentment ha alterat la nota mitjana final.
“Aquest menjar és orgàsmic“, “Em posa catxondo aquesta cuina“, “Tot està boníssim”, “Aquest plat és millor que el meu”, “Li canviaria el meu restaurant pel seu”… I, en la trobada final, un discurs encara més bèstia del Matías cap a la Gemma: “Considero que ets un exemple a seguir. Demà m’agradaria anar a dinar i a sopar al teu restaurant. Si no fos el propietari d’un local, m’encantaria treballar amb tu a la teva cuina”. Això és amor. La beneficiada s’ha emocionat moltíssim i ha volgut defensar-lo de les crítiques dels altres: “Crec que ho diu de tot cor”.


L’Enriqueta de l’Eixample, el gran triomfador de la nit
Però què tenia aquest restaurant perquè hagi enamorat d’aquesta manera al seu rival? El local en si s’anomena Enriqueta i es troba al carrer d’Enric Granados. La decoració és realment maca, de la mateixa manera que poques cuines s’han vist en aquest programa amb elements tan professionals. Els emplatats també s’han mostrat molt més macos que els de la competència.
Els ha agradat tot molt, fins al punt que un d’ells ha dit que no volia compartir la truita perquè li encantava. L’opció de l’Enriqueta ha obtingut una nota mitjana de 7,9. La valoració més alta ha estat per al menjar amb un 8,3 i la més baixa, per a la cuina i espai amb un 7,7. També el Marc Ribas ha considerat que era el millor de la nit amb bastant diferència, fins al punt que també ella s’ha endut el plat estrella del programa gràcies a una versió creativa del plat xilè “la nostra causa amb pop”.
Com a nota curiosa, es pot destacar que molts teleespectadors han comparat la propietària amb la periodista Mayka Navarro per la seva similitud física i, sorprenentment, en tenir una veu molt similar.


El cambrer de l’Antic Colmado de Sant Andreu, una mica desastre
Pel que fa a la resta de participants, un dels que menys ha convençut ha estat l’Antic Colmado a Sant Andreu. El local, pertanyent al bàndol tradicional, és realment petit i les taules estan molt enganxades entre elles. A taula han tingut uns quants problemes, a més a més, ja que el servei del cambrer ha estat bastant desastrós. En primer lloc, el Marc Ribas li ha demanat que la ració de croquetes en portés una extra perquè tots quatre les poguessin tastar. Se n’ha oblidat i ha hagut de tornar corrents a cuina a demanar que en fregissin una altra, és clar. A més a més, també s’ha confós i ha encarregat uns musclos al vapor quan el rival havia demanat que fossin a la marinera. S’ha sentit una petita esbroncada a la cuina.


Demanen plats tradicionals i els segons els agraden força, encara que un troba la salsa està una mica aigualida i al conill li sobra cocció. Aquestes crítiques no han agradat als cuiners, a qui se’ls ha sentit lamentar que no tinguessin ni idea de conill. La nota mitjana que ha obtingut aquesta primera opció que han visitat? Un 6,3. La valoració més alta ha estat per a la cuina amb un 7 i la més baixa, per al preu i el servei amb un 6.
Mà de morter, una opció bona amb una cuina “inacceptable”
Les crítiques més fortes les hem sentit cap a Mà de morter, l’altre restaurant casolà de la nit. El local l’han trobat molt rústic i massa clàssic, de la mateixa manera que hi ha hagut crítiques a les flors de plàstic “horroroses”. La cuina l’han descrit com “rudimentària” amb menjar sense tapar i poc espai de nevera. El propietari havia dit que era molt polit i ordenat, però la seva cuina no ho demostra: “Del paper de plata surt fum i això és tòxic. Aquesta cuina és inacceptable, està vertaderament molt bruta i fa falta més refrigeració”, han lamentat.
Els plats tampoc no han triomfat, ja que han trobat que els hi faltava gust, potència “i música”: “Les faves estan tristes“, han dit. Els segons plats feien goig i han rebut comentaris bons, encara que no ha evitat que se senti que les coses estaven bones “però no maten”. Tots han coincidit en què s’esperaven més i s’han mostrat una mica decebuts. Han quedat molt sorpresos perquè el preu ha estat molt i molt baix, això sí: “No té cap mena de sentit. Treballarà ell sol durant 18 hores i farà la feina de tres persones, però així no es porta un negoci”.


Lata-Bern@ de Gràcia, l’únic suspens de la nit
I, finalment, ha arribat el torn de l’enamorat de la nit. El Matías està al capdavant de Lata-Bern@ de Gràcia, que ha començat a rebre crítiques des del principi perquè els altres s’han adonat que no ha tret les etiquetes Michelin que tenia el local amb l’anterior propietari, una gran mentida que l’ha perjudicat. L’espai ha agradat, però la cuina és massa petita i no ha convençut perquè l’han vist poc pràctica. El noi ha estat tot el programa fent comentaris picants i això ha fet molta gràcia als teleespectadors. Quan ha arribat el seu torn, ha canviat de cara perquè un cambrer i la rival li han dit que el ceviche estava massa líquid.
Hi ha hagut discussions fortes a la cuina: “Vols relaxar-te? Estàs parlant amb mi. P… errors de comunicació, sempre igual. No es tracta de ficar-nos pressió ni que em toquis els collons”. A taula, mentrestant, tot ho han trobat bo, però amb petits errors que ho han espatllat. Per exemple, que els hagi costat molt tallar la carn de l’interior d’un dels plats. Creuen que té bones idees, però que rellisca en algunes coses. La nota mitjana ha estat d’un 4,9. Ha suspès el menjar i el preu amb un 4,3, mentre que la valoració més alta ha estat l’espai amb un 6. La cuina també ha suspès amb un 4,7.


El Matías ha plorat a la cuina perquè sent que l’ha cagat, tal com ha reconegut després en la confrontació final. Allà, l’hem vist plorar: “Molt merescut aquest suspens per com han sortit les coses avui. Pel que us he posat de menjar, em posaria a mi mateix un 0. Avui l’he cagat fins al fons, estic decebut perquè crec que he fallat al meu equip. Encara que estigui començant, no es mereixen el que jo he tret”.
El final de temporada ha estat meravellós, així que la nova s’esperarà amb moltes ganes de més. De moment, la setmana vinent s’emetrà un recull dels millors moments d’aquesta setena edició del concurs gastronòmic de més èxit en la televisió catalana.