La polèmica pel gag de Bricoheroes, que TV3 va decidir no emetre diumenge passat, ha animat els darrers dies el debat al voltant del contingut de l’esquetx i sobre els límits que hauria de tenir o no tenir l’humor. Opinions d’experts recollides per EL MÓN apunten que des d’un punt de vista legal, la part de la broma sexual que afecta Letizia Ortiz entra dins del terreny de la llibertat d’expressió, independentment del rebuig que pugui generar el seu contingut. En canvi, el fragment filtrat en què es menciona la filla, que és menor d’edat, sí podria arribar a ser considerat delictiu. Negar-se a emetre’l, per tant, no seria censura sinó aplicació d’una línia editorial.

“El tema de la legalitat no sempre està al nivell de la correcció ètica perquè legalment pots dir el que vuluguis i els jutges posen els límits”, comenta el professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC Francesc Núñez. “En aquests casos, tot i ser un dret fonamental, un tòtem intocable —afegeix el professor—, en segons quins contextos a la llibertat d’expressió se li han de posar límits, com en posem en el comerç i en l’economia”.

El professor de la UOC creu que si no es posen límits es poden produir “situacions d’abús” i fer que persones ho passin malament. Per a Núñez apel·lar a la llibertat d’expressió en el cas de l’humor i el gag en concret qüestionat a TV3 és “qüestió de mala fe i de falta d’intel·ligència per ser capaç d’entendre en quin context i situacions pots dir unes determinades coses o no”. Citant el filòsof Aristòtil, Núñez opina que “el que està bé en un context no ho està en un altre” i per això posa en valor el concepte sofrosine emprat pels grecs antics, que correspon a l’ideal d’excel·lència de caràcter i solidesa de la ment, que permet a l’individu tenir altres qualitats com la temprança, la moderació, la prudència, la puresa i l’autoestima. 

Per a aquest professor de la UOC, “tant en política com en la vida social no sempre es pot ser fidel als valors i als principis que un té perquè abans de tot s’ha de ser responsable i responsable és qui sap calcular les conseqüències dels seus actes: has de saber que si fas ús de llibertat sense prudència i saviesa de la vida corres el risc de ficar la pota”.

Jair Domínguez i Peyu en el gag polèmic de 'Bricoheroes'
Jair Domínguez i Peyu en el gag polèmic de ‘Bricoheroes’

Des d’un punt de vista legal, la polèmica del Bricoheroes i la forma com es va difondre el gag, que serà investigarà d’ofici el Consell de l’Àudiovisual de Catalunya (CAC), fa necessari distingir algunes qüestions. Tal com explica en declaracions a EL MÓN Gerard de Lucas, advocat de Global Legaldata i membre de la Secció de Drets de Propietat intel·lectual i Drets d’imatge del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), TV3 no ha comès un presumpte delicte contra l’honor perquè no ha emès el gag. Aquest jurista opina que els humoristes s’equivoquen quan acusen el canal públic de censura. “No es pot parlar de censura, el que hi ha hagut és l’aplicació d’una línia editorial, termes que de vegades es confonen”.

L’ofensa és contra una dona, no contra la monarquia

Pel que fa al debat sobre la necessitat o no d’imposar límits a l’humor, De Lucas creu que, pel que fa a la broma sexual que afecta Letizia Ortiz, es pot considerar “desafortunada o masclista” però opina que “entraria dins de l’àmbit d’allò permès”. “Estic en contra d’impedir l’expressió de l’humor perquè ens pot portar a situacions com la de la revista Charlie Hebdo. Si ho prohibim tot en nom de la monarquia o la religió anem molt malament, acaba convertint-se en un extremisme”. A més a més, afegeix l’advocat, el gag que fa referència a la reina “no és una ofensa contra la monarquia, sinó contra la persona per ser dona; tot i així, des del meu punt de vista, no és delictiu”. Tot i no ser delictiu, TV3 no l’admet per “barroer” i això entra dins de la normalitat i respecte a la línia editorial, defensa el jurista.

El jurista també opina que la part del gag que va ser filtrada posteriorment i que inclou la broma sobre la filla menor dels reis espanyols “sí que contindria un element delictiu” d’acord amb la llei orgànica de protecció del menor, “que amplifica molt la protecció del dret a l’honor dels infants i que, fins i tot, estableix que el perdó de qui fa l’ofensa no val”. Com apuntava el professor de la UOC Francesc Núñez, De Lucas també creu que els límits els acaba posant el jutge en darrer terme. “El dret a l’honor és interpretable i arbitrari perquè correspon al jutge”. Segons la seva opinió, però, “hem de ser tendents a la llibertat, si no ens encaminem cap a una societat on fer una broma és perillós, és millor viure en una societat on es pot fer un gag molt desafortunat que no en una on no es pugui fer”. Ara bé, adverteix el jurista, “això no vol dir que s’hi valgui tot” perquè el dret a la imatge i a l’honor son també drets fonamentals.

Comentaris

  Tal com raja Octubre 27, 2021 | 19:52
  Aquests dos impresentables es deuen creure que són graciosos. El que han demostrat, però, és que són uns masclistes com n'hi ha tants, i fan la mateixa pudor a ranci que fan tots.
   Anònim Octubre 28, 2021 | 06:53
   Crec que no has vist el gag complet... primer, mira-te'l i despres valora-ho... estaven parodiant els gustos dels poderosos i rics.
  fat boy Octubre 27, 2021 | 20:41
  Jo diria que el problema no es que hagin fet una broma sobre la senyoreta Borbon que si que seria una actitud censurable sino que la broma es sobre la Princesa Borbon i aixo es una altra cosa. La senyoreta Borbon no pot deixar de ser la senyoreta Borbon pero la Princesa Borbon si que pot deixar de ser Princesa Borbon si no li agraden els ossos de l'ofici. Si, en lloc de ser la filla de la Leticia Ortiz, hagues sigut la filla per exemple de la Leticia Sabater si que seria un delicte, pero es que ja ni se'ls hagues acudit perque no tindria sentit. A veure si al final ens creurem que al Mussolini el van afusellar, no per dictador feixista, sino perque no els agradaven les seves corbates. De tota manera val a dir que foten cagar, la veritat.
   Anònim Octubre 28, 2021 | 06:56
   Ha estat TV3 qui ha difos el tros on es parla de la filla del rei. La productora d'en Peyu ho va tallar abans i ha estat en TV3 qui la fet publica per fer mal. Qui es aqui el manipulador i mentider? Per cert, quan el tros sobre la filla del rei s'havia d'emetre... ella ja tindria 16 anys, i per tant el gag no tindria repercusio penal, pero TV§3 l'ha emes just uns dies abans per fer mal, molt mal...
  ERCatolics tuff de Franco Octubre 27, 2021 | 21:19
  Els racistes femenistes son uns ayatolals sense cervell. Aragones un dictador insignif icant amh stana ferrovial. Junqueras uncaudillo delq Santa Inquisicion
   traca Octubre 28, 2021 | 09:09
   que pasara por la mente de esta criatura, es maravilloso
  Diari de Girona Octubre 27, 2021 | 22:10
  "Si quan es va cridar el primer «Puta Espanya!» a TV3, algú s'hagués preocupat de pensar què li semblaria un «Puta Catalunya», ens hauríem estalviat algunes vergonyes. Canviar el subjecte de burla per un que ens toqui de prop, serveix per comprovar la solidesa d'un gag: pensin que en lloc de la reina i la seva filla, les dues persones a les quals el tal Peyu volgués veure davant seu de genolls, fossin la senyora de Vivales i la seva filla, o la presidenta del Parlament i la seva. Si els continua semblant un gag graciós, endavant les atxes, no es tallin i enviïn aquests suggeriments a TV3. Quin riure."
   No voler entendre absolutament res Octubre 28, 2021 | 08:17
   Fotre's de la monarquia i dels vividors només funciona amb gent de la monarquia. Si es fotessin del rei no el podríem canviar pel veí del costat, oi? Mira que n'és de fàcil d'entendre. I no, els vividors explotadors de la família reial no són com qualsevol altre persona, ni representen a cap dona ni a cap noia. Són exemplars únics que només es representen a ells. Res d'intercanviables.
   ultimomono Octubre 28, 2021 | 08:46
   Si vols saber que ens sembla un "Puta Catalunya" només has de mirar totes les cadenes espanyolistes (és a dir, totes excepte TV3 i ETB), sentir als seus tertulians tot el que diuen sobre els catalans independentistes. I no sobre polítics exposats com els monarques, sino sobre tots els independentistes ciutadans anònims. Si passem a polítics com Puigdemont ni t'explico, inclús han enviat "reporters" a casa seva a tocar els nassos. N'he sentit insults i burrades a dojo diàriament. I saps que fem?, ho critiquem, però no afussellem a ningú. Per acabar, el repugnant discurs que va fer el Borbó el 2-O si que va ser un acte d'incitació a l'odi i TV3 el va passar-lo sense censura.
   fat boy Octubre 28, 2021 | 09:56
   Dir, pero, que el catala es un dialecte com feien els franquistes, no es delicte d'odi ni es cap cosa que passi res.
  Anònim Octubre 28, 2021 | 06:58
  Si voleu la informacio correcte mireu-vos aquest video: https://www.youtube.com/watch?v=Li4ZK4cmbV8 A veur si deixem de fer els sonsos i som mes critics.
  Antoni SF Octubre 28, 2021 | 07:02
  Si voleu tota la informacio al respecte, mireu-vos aquest video: https://www.youtube.com/watch?v=Li4ZK4cmbV8 Siguem mes critics i no ens deixem enredar. TV3 va difomdre el video de la filla del rei just abans de que fes els 16 anys... per fer mal... de mala fe. Aquest tros el va treure la productora del programa, pero TV3 se'n va quedar una copia per... fer-ne de comisari. Disitjo que molts altrres Peyus i Jairs en diguin encara de mes grosses... abans demanar perdo per excessos que acceptar la censura. Voleu se lliures?
  Gerard de sarria Octubre 28, 2021 | 08:26
  Inquisidors...
  Impresentables estos dos Octubre 28, 2021 | 08:38
  No entiendo por qué estos dos lumbreras no hacen los videos con sus hijas y mujeres, los dos tienen cara de chulos, así de paso hacen famosas o famosos a sus familiares, así los demás pueden hacer videos de ellos y a ver si disfrutan estos dos impresentables.
  estruch Octubre 28, 2021 | 09:14
  Estem fatal. Primer, que allò de la filla, ja ho van treure de comú acord amb ells dos. La polèmica només era per la censura del tema de la Letícia. I la censura no era per tema monàrquic sinó un tema més censurat, per suposat masclisme. Per és ridícul, absolutament ridícul qualificar un desig sexual de masclisme. Si una humorista diu que li agradaria tirar-se el rei, ningú l'acusarà de femellisme. Quan intentes analitzar totes les tradicions que portaven el masclisme, descobreixes que pràcticament res del que es diu ara que és masclisme ho és. De fet quasi no existeix, però llavors el feminisme no tindria raó de ser subvencionat, per això han d'usar constantment el mot masclisme.

Nou comentari