El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Indignació a les xarxes pel “tongazo” en la final per anar a Eurovisió

El Benidorm Fest és notícia i no precisament per l’anunci de la guanyadora, Chanel Terrero sinó per la sorpresa del públic i les sospites de que aquesta decisió ha estat condicionada i no presa en valor de la feina feta, en altres paraules, un cop acabada la selecció i anunciada la guanyadora, el públic del festival ha cridat “tongazo“. Terrero, una ballarina i cantant nascuda a Cuba però criada a Catalunya, ha passat per davant de les preferides del públic -les gallegues Tanxugueires i la catalana Rigoberta Bandini- gràcies al vot del jurat.

Si posem una mica de context, el Benidorm Fest té tres vots: el del jurat, el d’una mostra de 300 persones i la votació popular. Doncs bé, el tema de Terrero, SloMo ha estat el guanyador gràcies al vot del jurat, quan el públic aclamava Bandini, que ha quedat en segona posició i Tanxugueires en tercera. No és d’extranyar doncs, que les xarxes s’hagin enfurismat i hagin atacat el jurat, ja que sembla indicar que els vots telemàtics i la mostra no tenen res a fer davant la decisió del jurat. Tot i que les xarxes han carregat en gran part contra Terrero també han obert el debat principal de la polèmica: És just que un jurat tingui la última paraula per davant del vot popular?

Pel que fa a les reaccions de les derrotades han estat menys incendiàries que les dels seus seguidors. Rigoberta Bandini –alter ego de Paula Ribó- ha piulat per calmar els ànims dels seus seguidors: “Tranquil·les, no anirem a Eurovisió (que ens venia de gust, la veritat!!!!) però HEM GUANYAT”. En el cas de les altres preferides del públic i grans competidores per endur-se la victòria, les gallegues Tanxugueires simplement han donat les gràcies amb totes les llengües oficials de les Comunitats Autònomes, una demostració més del vincle que han demostrat amb la llengua i la diversitat cultural de l’estat espanyol.

Una cançó i no un himne

La base principal de la polèmica d’aquesta final per decidir qui representarà a l’estat espanyol a Eurovisió no només gira entorn la tria del jurat, molt allunyada de les dues preferides del públic sinó el missatge darrera les lletres de les finalistes i la guanyadora. Terrero ha guanyat amb un tema molt lligat a l’actualitat i la música llatina, que ha incrementat exponencialment la seva presència a l’estat espanyol en els últims anys. Tot i ser una cançó molt actual, ha estat criticada pel públic perquè “no té res a dir”, és a dir, una cançó sense un missatge reivindicatiu darrera.

Respecte al missatge de la catalana Rigoberta Bandini era una oda als pits de les dones, la maternitat i el feminisme. El missatge de Bandini s’havia convertit en el preferit del públic després d’intentar transgredir i portar el concurs a un nivell molt més reivindicatiu. De fet, Bandini i la seva oda als pits han portat a diferents personalitats a dir públicament que la votarien , entre elles la alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: “‘Ay Mamá’ és un homenatge a les nostres mares, àvies i germanes”, recordava Colau.

I és que aquesta semifinal semblava tenir un aire de canvi de paradigma, que ha estat la raó de l’esclat de les xarxes en veure els missatges reivindicatius no anirien a Eurovisió. Tant Bandini com Tanxugueiras, les dues preferides per anar a Eurovisió, canten lletres amb un missatge i no se n’amaguen. De fet, Tanxugueiras feia una piulada agraint als seguidors les ganes de voler enviar un missatge nou a Europa: “Sentim que Espanya, que vosaltres, creieu també que és el moment enviar a Europa un projecte inclusiu, divers i que lluita per totes les llengües i cultures”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Curiós a gener 30, 2022 | 10:43
  Curiós gener 30, 2022 | 10:43
  Es maten per representar a un estat terrorista, i en un acte d'allò més caspós.
 2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 30, 2022 | 10:58
  ciutadà gener 30, 2022 | 10:58
  Què la decisió d'un jurat prevalgui damunt de la del Poble és una cosa a la que els catalans estem acostumats. De tota manera no us amoïneu massa; seràn ells els que facin el ridícul.
 3. Icona del comentari de: El declivi a gener 30, 2022 | 11:25
  El declivi gener 30, 2022 | 11:25
  Caspa i més caspa, en el format, en les cançons... La guanyadora no s'entenia res del que deia mentre remenava escalfant braguetes. I allò que es diu innovador i transgressor, l'oda als pits de la Bandini, no es més que una muntanya de caspa enganxadissa de l'esquerra woke. Les gallegues cridaven en comptes de cantar, tot i que l'escenografia estava ben treballada. Hi havia propostes infinitament més interessants que van passar desapercebudes.
 4. Icona del comentari de: T@M a gener 30, 2022 | 11:29
  T@M gener 30, 2022 | 11:29
  He vist les tres actuacions i no m'han aradat cap ni una. Ni estèticament ni per l'oferta cultural (res que no haguem vist abans) però es clar és la meva opinió.
 5. Icona del comentari de: JordiP a gener 30, 2022 | 13:09
  JordiP gener 30, 2022 | 13:09
  Això, per a Espanya i els espanyols, és un esdeveniment cultural.
 6. Icona del comentari de: Me n'alegro a gener 30, 2022 | 13:30
  Me n'alegro gener 30, 2022 | 13:30
  Més enllà que agradi o no l'estil, la guanyadora dona mil voltes a les altres. En capacitat de ball, en veu i en execució. Un jurat professional sempre ha d'estar per davant de la demagògia de les xarxes (que només un ruc confondria amb democràcia), igual que l'economia no es pot deixar en mans del populisme ni de quatre influencers ignorants. I en quant a les lletres "reivindicatives", a més d'absurdes, oportunistes i d'ideologia barata nivell Colau, són l'excusa infame per suplantar la bona feina de currar-s'ho molt. Aquesta noia Chanel no només ha guanyat passar al festivalet, sinó que de ben segur que farà el salt al mercat musical internacional perquè té nivell, independentment que aquesta música comercial a mi em digui ben poc. Les altres, ni que haguessin guanyat (i no ho has fet, Bandini, oportunista d'ideologia institucional), no haurien sortit mai del circuit de bolos locals, perquè donen pel que donen. La música és una professió, i els cretins que sense cap formació es pensen que poden jutjar i que tenen dret a decidir sobre tot potser que practiquin la mateixa tàctica quan vagin al metge, a veure com els hi surt.
 7. Icona del comentari de: Que trist a gener 30, 2022 | 14:07
  Que trist gener 30, 2022 | 14:07
  Quina pèrdua de temps, mara meva. I els diaris ens en feu cròniques. Teniu el cap colonitzat o la butxaca, o les dues coses.
 8. Icona del comentari de: Piolin a gener 30, 2022 | 21:49
  Piolin gener 30, 2022 | 21:49
  De veritat algú pensava que unes Gallegues cantant en gallec català i Euskera podria guanyar. Algú creia que una Catalufa amb nom Itàlia guanyaria. Azo ej Ejpaña ozu.
 9. Icona del comentari de: AyXagueira a gener 31, 2022 | 08:21
  AyXagueira gener 31, 2022 | 08:21
  Pero de verdad alguien pensaba que en este país en blanco y negro iba a ganar alguien Cantània en gallego o una catalana ensenando un pecho... Y vosotros La Sexta sois parte de la culpa de que este país no salga del Régimen del 39
 10. Icona del comentari de: Anònim a gener 31, 2022 | 08:32
  Anònim gener 31, 2022 | 08:32
  La.verdad,que una verguenza. Para mi la mejor la.bandino,con un par de narices habla de la realidad de la vida. Es una lastima.y chanel.es jennifer lopez en persona ,que todo el mundo lo sabe hacer. Asi que siga asi el festival que daremos pena cada año. Gracias
 11. Icona del comentari de: És així, malauradament a gener 31, 2022 | 16:56
  És així, malauradament gener 31, 2022 | 16:56
  No entenc res de res, ni he vist ni he seguit aquesta votació, ni les "cantants" i encara en desconec els noms i caçons. Però sembla que la votació eixí diferent de les "previsions" prèvies. La meva pregunta és quan es vota un afer seriós, o no, no podem haver-hi sorpreses a l'hora de la votació decisiva i del resultat definitiu ? A Portugal hi ha hagut eleccions, ha guanyat per majoria absoluta el PS, fet que no estava "previst" fins que s'ha sabut els resultats definitius, per aquest motiu han d'ésser unes eleccions sospitoses o amb frau ? Vivim en un món cada vegada més poca-solta, bèstia i mancat de sentit comú, si sempre surten després d'unes eleccions a través de les "xarxes socials" els que no els hi agrada el resultat tots hem de fer com el patètic i insuportable Trump ? Aleshores si de vell antuvi hi ha tants d'il·luminats que ja en saben el resultat, perquè dimonis fan les eleccions ? (seguin el criteri xarxeril de xarxes) La merda i el trumpisme s'encomanen com la covid-19 ? Ai ! No, que ara sortiran els negacionistes de torn. Quina merda tot plegat.
 12. Icona del comentari de: Nomar a gener 31, 2022 | 17:30
  Nomar gener 31, 2022 | 17:30
  "Tongazo" ? El nivell del periodisme, en general, o alguns periodistes, foten molta pena. Tots els que varen votar sabien prèviament, haurien o podien saber com funciona el reglament d'aquest "festival". Si no t'agrada un joc o les regles d'un joc no hi juguis, però no s'hi val si no guanyes o guanyen els teus a dir-ne "tongazo", per diversos motius, perquè s'ignora que és el "tongo" en unes eleccions i perquè no es pot aplicar ni de lluny aquest terme en aquest cas. No s'hi val a dir que això és una ensarronada, una enganyifa, que ens han fet la patota o que ens han enredat si hom de vell antuvi sabia com funciona la triple votació i ha sobre ha votat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa