Tot Economia
Què passa si enlloc de garantir una renda garantim una feina?

Un dels elements més rellevants sobre la taula en la recent negociació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya entre Esquerra Republicana i el PSC ha estat la continuació de l’Oficina de la Renda Bàsica a Catalunya. Des de les files socialistes s’assegurava que l’Oficina havia estat suspesa en el marc de l’acord al qual havien arribat els dos partits, però la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, indicava en roda de premsa que l’Oficina i el pla pilot de renda bàsica a Catalunya continuarien endavant.

Aprofitarem l’avinentesa que la renda bàsica torna a ser notícia a casa nostra per parlar, no de renda bàsica, ja que això ja ho vam fer fa unes setmanes en aquesta mateixa columna, sinó d’una altra política pública transformadora amb el mateix objectiu de garantir l’existència material a tothom: el treball garantit.

El treball garantit és una proposta de política pública desenvolupada inicialment per l’economista post-keynesià Hyman Minsky a la dècada dels anys vuitanta del segle passat. Minsky considerava que el capitalisme era un sistema econòmic inherentment inestable, especialment la seva vessant financera, i que eren necessàries mesures estabilitzadores de gran calibre per a garantir una economia que funcionés per tothom i no només per uns pocs.

Una d’aquestes mesures estabilitzadores eren els programes de treball garantit. Tal com apunta Daniel Haim del Levy Institute, Minsky esgrimia diverses raons econòmiques per defensar aquests programes. Primerament, Minsky entenia que la capacitat de garantir feina per tothom era una manera molt efectiva de reduir la incertesa i inestabilitat que el capitalisme genera inherentment a la majoria de la població.

Segon, els programes de treball garantit permetrien als governs marcar, de facto, un salari mínim pels treballadors que augmentaria el seu poder de negociació. Els treballadors disposarien sempre d’una opció viable de feina que els garantís la subsistència, cosa que augmentaria el seu poder de negociar millors condicions a les seves feines primàries.

Tercer, Minsky entenia els programes de treball garantit com un estabilitzador automàtic addicional disponible pels governs. En la macroeconomia moderna, els estabilitzadors automàtics son tot un seguit d’elements (impostos, transferències monetàries, etc.) inclosos en la majoria de pressupostos governamentals que s’activen quan la situació econòmica comença a mostrar signes de crisis per així fer el xoc més suportable per als agents econòmics del país. Així, en situacions d’inestabilitat econòmica, l’existència d’aquests programes de feina garantida servirien com un estabilitzador automàtic del mercat laboral.

Àustria, pionera

Però més enllà d’arguments teòrics, el que també és interessant és saber quin son els efectes empírics d’un programa de feina garantida. Per sort, a finals de desembre de 2022, Maximilian Kasy i Lukas Lehner, catedràtic i doctorand a la Universitat d’Oxford respectivament, publicaven un document de treball que examina els efectes del primer programa de feina garantida implementat a Europa.

Concretament, els autors avaluen els efectes del programa de feina garantida implementat a la ciutat austríaca de Gramatneusiedl, concretament al districte de Marienthal, entre Octubre de 2020 i Abril de 2024. El programa està implementat pel servei públic de feina austríac i compta amb un pressupost de 7,4 milions d’euros. La intervenció inclou diversos components més enllà d’una feina; inclou un servei d’ajuda en cerca de feina, formacions laborals diverses, subsidis salarials per incentivar la contractació per part d’empreses del sector privat i, clarament, la creació directa de llocs de feina per part del programa en una empresa de caràcter social. Per donar validesa als resultats de la seva avaluació, estableixen un sistema d’aleatorització de bloc per parelles entre tots els possibles candidats per així poder comparar resultats entre aquells individus que reben el programa i aquells que no.

Resultats engrescadors

Entre els diversos resultats empírics que els autors analitzen al seu estudi, troben una millora significativa a escala individual en el nivell d’ingressos, el nombre de dies treballats (i una reducció del nombre de dies a l’atur) i la seguretat econòmica. Tots aquests resultats són esperables donats la naturalesa de la intervenció i sota l’assumpció que es va implementar de manera com estava prevista. Cal destacar, però, que els autors també troben una millora en un seguit de variables de caire no-econòmic. Per exemple, troben una millora de la satisfacció laboral, una millora en el benestar individual i un increment en mesures d’inclusió social. També troben evidència d’una millora en la salut física i la salut mental dels individus que seguien el programa, tot i que aquests resultats no són estadísticament significatius.

Per donar validesa als seus resultats davants de diversos riscos analítics que existeixen, presenten un seguit d’anàlisis complementàries com l’anàlisi de control sintètic o comparatives observacionals amb habitants de ciutats properes. No entrarem en detalls tècnics, però tot aquest seguit d’anàlisis complementàries donen validesa als resultats que troben en la seva anàlisi a nivell individual.

Aterrant a casa nostra, i mirant-nos-ho des d’una perspectiva de polítiques públiques, la implementació d’un programa de treball garantit no seria una tasca fàcil. Però cal celebrar l’existència d’avaluacions rigoroses – si el lector està interessat recomanem la lectura del document de treball de Kasy i Lehner – de polítiques públiques poc freqüents però amb un alt potencial per garantir una vida digna a tota la població, que hauria de ser la principal prioritat pública. 

Més notícies
Josep Sánchez Llibre president de Foment del Treball / David Zorrakino - EuropaPress

CCOO carrega contra Foment: “Defensen els interessos d’una elit reduïda”

Notícia: CCOO carrega contra Foment: “Defensen els interessos d’una elit reduïda”
Comparteix
El sindicat reclama més pressió fiscal per fer respondre als "beneficis extraordinaris" de les empreses
Notícia: CCOO carrega contra Foment: “Defensen els interessos d’una elit reduïda” - Mobile
La marxa de les VTC tradicionals a Barcelona / ACN

Les VTC tradicionals busquen eliminar restriccions a la venda de llicències

Notícia: Les VTC tradicionals busquen eliminar restriccions a la venda de llicències
Comparteix
El sector del taxi critica que les mesures que proposa VTC Gran Turisme obriran la porta a traspassar autoritzacions a plataformes com Bolt o Cabify
Notícia: Les VTC tradicionals busquen eliminar restriccions a la venda de llicències - Mobile
El president de la Generalitat, Pere Aragonès / ACN

Competència reclama menys passivitat a les administracions catalanes

Notícia: Competència reclama menys passivitat a les administracions catalanes
Comparteix
L'ACCO proposa la creació d'un organisme dins de la Generalitat de Catalunya amb la funció d’agrupar i reclamar conjuntament els danys soferts
Notícia: Competència reclama menys passivitat a les administracions catalanes - Mobile
La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici / David Zorrakino - Europa Press

La Cambra ven Catalunya com a “porta d’entrada a Europa” per grans empreses

Notícia: La Cambra ven Catalunya com a “porta d’entrada a Europa” per grans empreses
Comparteix
L'organisme congrega 50 cònsols de tot el món per afavorir la internacionalització de companyies catalanes
Notícia: La Cambra ven Catalunya com a “porta d’entrada a Europa” per grans empreses - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Marc a febrer 08, 2023 | 22:28
  Marc febrer 08, 2023 | 22:28
  Sí, estaria bé garantir politiques pel treball garantit i no precari, i no tant prestacions com la renda garantida de ciutadania o ingrés mínim vital que a part de ser molt descriminatories les formulacion de la lletra petita per accedir el que potencien és més desigualtat entre els que treballem i els que viuen de subsidi.
 2. Icona del comentari de: kiko a febrer 08, 2023 | 23:27
  kiko febrer 08, 2023 | 23:27
  I que farem donarem feina a tots els africans que posin un peu aqui? Evidenment això no és factible, garantir feina només funcionaria si és per als de casa que som els qui defenssem aquest país.
  • Icona del comentari de: Pepet a febrer 10, 2023 | 00:58
   Pepet febrer 10, 2023 | 00:58
   Parles d,africans i és molt generalista, que me'n dius dels sudamericans que ens envia l,estat español per cuidar gent gran i fer neteja per empreses d, aquí? En general podríem dir migració de tot el món i ganduls d,España que viuen de subsidis. Ho dic ja que si els inmigrans treballen i cotitzen, entren a la roda raonable siguin d,on siguin, però la gran majoria viuen del cuento de les ajudes. Remarco que molts d,aquí també... I els natius i currants d,aquí paguem la festa, ja que pel sol fet de tenir un pis, ja no entrem en cap ajuda, malgrat que els nostres avantpassats han aixecat i aguantat Catalunya. Vaja que amb les esquerres que ens governen, no tenim res a pelar i sí molt a perdre.
   • Icona del comentari de: Kiko a febrer 12, 2023 | 04:41
    Kiko febrer 12, 2023 | 04:41
    Senyor Pepet, el tema dels immigrants cuidant la gent gran sobra, això és populisme, fixis vostè que països molt més avançats que Catalunya com el Japó i Corea del Sud no disposen d´immigració de masses ni multiculturalisme, i els funciona millor i viuen més anys que els avis catalans, a vostè li han creat una necessitat artificial, la necessitat d´immigrants del tercer món i s´ha cregut que els necessitem. Si jo li trenco un peu li puc vendre també que necessita un metge per als peus i m´ha de donar les gràcies per tractarli el peu que li he trencat. I és desvia vostè de l´article, l´articulista proposa donar feina a tothom i jo simplement dic que això no és pot fer si també s´ha de donar feina a tots els immigrants que arribin. Fácil d´entendre doncs si els immigrants saben que tan bon punt posin un peu a Catalunyha tindran feina doncs tindrem milions d´aturats i TREBALLADORS de països pobres intentant venir a Catalunya.
 3. Icona del comentari de: Buxineri II a febrer 12, 2023 | 11:47
  Buxineri II febrer 12, 2023 | 11:47
  Per fi veig un article amb un titular amb cara i ulls. De moment, esperançador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa