MónEconomia
Les exportacions catalanes es disparen fins als 6.826 milions d’euros
  • CA

Les exportacions catalanes es disparen de nou a l’agost. Segons les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, les vendes a l’exterior de les empreses catalanes es van situar durant el vuitè mes de l’any en 6.826 milions d’euros, un creixement interanual del 23,3%. El balanç de l’activitat internacional del teixit productiu català confirma enguany, doncs, que s’ha superat la pandèmia: la facturació a l’estranger ja és un 42,5% més alta que l’estiu del 2019.

Les importacions també van créixer durant el darrer mes d’estiu, i van fer-ho a un ritme similar. Segons les dades del ministeri, les compres a l’exterior de les empreses catalanes van escalar fins als 8.309 milions d’euros, un 25,3% respecte ara fa un any. Així, el balanç exterior català és negatiu –hi ha més compres que vendes– per un marge d’uns 1.480 milions d’euros.

Catalunya torna a ser, així, el principal actiu de l’Estat espanyol en els mercats exteriors. Les exportacions catalanes, liderades un altre mes pel sector químic i l’alimentació, suposen el 23,5% de les del conjunt de l’Estat; mentre que les importacions suposen un 22,4% de totes les compres exteriors executades per empreses a territori espanyol. De fet, si s’observa l’acumulat des del gener, Catalunya és la primera exportadora de l’Estat en xifres absolutes, amb unes vendes internacionals de més de 61.000 milions d’euros. Els efectes de base, però, fan que sigui de les que menys accelera en termes relatius.

El sector químic torna a liderar les vendes a l'exterior catalanes / ACN
El sector químic torna a liderar les vendes a l’exterior catalanes / ACN

Sectors clàssics

La joia de la corona de la indústria catalana a l’exterior continua sent el sector químic. Els productes d’aquesta vertical són els protagonistes de les exportacions de l’agost, amb un 26% del total facturat, uns 1.777,5 milions d’euros. A prop queda l’alimentació, que aporta 1.270 milions d’euros al balanç exterior català, un 18,6% del total. El tercer, els béns d’equip, van suposar un 15,6% del comerç exterior català a l’agost, uns 1.067,3 milions d’euros.

Barcelona és de nou la demarcació amb més facturació exterior del país. Les empreses de la regió van vendre productes a l’estranger per valor de 5.141,4 milions d’euros, el 17,7% de tot l’Estat i un 25,1% més en termes interanuals. També és líder en importacions, amb una despesa de 6.294,3 milions d’euros.

Tarragona va enfilar la seva xifra exportadora fins als 826,6 milions d’euros (+14,8%), mentre que Girona va ser la que més va accelerar, amb un creixement del 27,3% en comparació amb el mateix mes de 2021, unes vendes de 573 milions d’euros. Les empreses lleidatanes, per la seva banda, va facturar a l’exterior uns 285,1 milions, un creixement més modest, de l’11,8%.

Els preus de l’energia acceleren la facturació

L’agost del 2021, les exportacions energètiques del conjunt de l’Estat espanyol van suposar només el 5,9% del total. L’espiral inflacionista, que ha afectat especialment aquest sector, ha provocat que la facturació exterior energètica es dispari un 107,4% en només un any, i ja superi el 14% del total del balanç exterior espanyol.

Els principals clients de l’Estat en els mercats internacionals van tornar a ser els socis comunitaris. La UE rep, segons les dades del Ministeri, el 60,2% de les exportacions espanyoles. Fora de la comunitat, destaquen l’Aràbia Saudita i Bulgària, ambdues amb augments interanuals superiors al 100% –207,8 i 165,2% respectivament–. Van caure, per l’altra banda, les vendes a Algèria i Rússia pels conflictes geopolítics; així com a la Xina, que va adquirir un 10,5% menys de productes de l’Estat durant el darrer mes d’agost.

Més notícies
La presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero / EP
L’Autoritat fiscal qüestiona els ingressos espanyols per al 2023
Notícia: L’Autoritat fiscal qüestiona els ingressos espanyols per al 2023
Comparteix
La presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero, critica la manca d'informació sobre 1.200 milions dels pressupostos de l'Estat
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos / Jesús Hellín /-Europa Press
El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions
Notícia: El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions
Comparteix
El govern espanyol destinarà 190.687 milions d'euros a les pensions el 2023
El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d'Economia Luís de Guindos / EP
El BCE descarta que la inflació baixi abans del 2023
Notícia: El BCE descarta que la inflació baixi abans del 2023
Comparteix
El vicepresident de l'ens monetari Luís de Guindos reconeix la possibilitat de recessió en els pròxims trimestres, tot i que la caiguda "no serà especialment intensa"
El canceller alemany Olaf Scholz a una cimera informal de la UE / EP
La maquinària europea s’engega per salvar Alemanya
Notícia: La maquinària europea s’engega per salvar Alemanya
Comparteix
El canceller Olaf Scholz torna a obrir la caixa dels trons amb una velada defensa del deute conjunt per finançar préstecs per pal·liar la crisi energètica al continent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa