MónEconomia
Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 15,3% el 2022
  • CA

Les exportacions del sector agroalimentari català van créixer un 15,3% el 2022 fins a sumar un total de 14.848 milions d’euros. Tal com ha destacat en un comunicat aquest dilluns Prodeca, suposa una xifra “rècord” i supera per primera vegada la barrera del 14.000 milions. Segons les darreres dades disponibles, totes les branques de la producció agrícola han vist augmentar el seu valor exportador amb l’única excepció de la fruita i les hortalisses. Per mercats, també s’apunten millores en totes les regions menys l’Àfrica i l’Àsia, aquesta segona ha disminuït a causa de la davallada de vendes a la Xina, que ha baixat fins el tercer lloc com a destinació de les exportacions d’aliments catalans.

“Els aliments catalans són demandats fora de les nostres fronteres i cada vegada més empreses catalanes estan en condicions d’oferir productes d’altíssima qualitat que competeixen d’igual a igual amb una oferta global altament exigent”, ha afirmat en la presentació de les dades la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En aquest sentit doncs, les exportacions catalanes d’aliments estan fent-se un lloc molt important a l’estranger, el que es tradueix en un augment de l’aportació al PIB català d’aquests productes. Segons l’informe que ha presentat Prodeca, un de cada set euros exportats per Catalunya provenen de les exportacions agroalimentàries (15,64%). Pel que fa a l’afectació al PIB es tradueix en que actualment, les vendes a l’exterior agroalimentàries de Catalunya equivalen al 6,47% de PIB català.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, aquest dilluns a Barcelona / ACN
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, aquest dilluns a Barcelona / ACN

En comparació a les xifres estatals, Catalunya es consolida com a una gran potència exportadora a l’estranger. De fet, lidera el comerç exterior agroalimentari de l’estat espanyol i exporta aliments per sobre de la mitjana del conjunt de l’Estat (+13,20%) i del conjunt de la UE (+11,82%). Així doncs, Prodeca ha afirmat que les vendes de productes agroalimentaris catalans a l’exterior durant el 2022 representen gairebé una quarta part del total de les exportacions agroalimentàries de l’Estat 22,18%.

La carn i el menar gurmet lideren les exportacions

Els sectors més exportadors continuen sent el carni i el fine food (menjar gurmet) que representen respectivament el 35,25% i el 28,70%. Veien l’evolució dels productes carnis, no només va incrementar el valor en un 13,88% sinó que a causa de la davallada de vendes a la Xina, va obrir horitzons i diversificar a altres mercats. La Xina, però, continua sent el principal destí del porcí català tot i que, aquest mercat n’ha reduït un 53% les seves importacions mundials i un 35% de les catalanes. El fine food continua sent el segon sector exportador amb un volum de negoci de 4.275,64 milions d’euros, un 18,42% més que el 2021 i incrementant el volum en un 3,65%.

Els olis vegetals ocupen la tercera posició, desbancat a la fruita i horta que passa a ser el quart sector exportador. En aquest segment destaca l’oli d’oliva que representa el 35,61% del valor de negoci d’aquest sector i que incrementa un 38,66% en valor i un 12,42% en volum, influït positivament per les vendes als Estats Units, on Catalunya ha aconseguit recuperar les posicions del lideratge al mercat de l’oli després de superar els efectes dels aranzels.

Més notícies
La zona logística del Port de Barcelona / ACN
Rècord històric d’exportacions catalanes: 94.926,7 milions d’euros el 2022
Notícia: Rècord històric d’exportacions catalanes: 94.926,7 milions d’euros el 2022
Comparteix
El territori experimenta un creixement del 17,9% i les dades superen les expectatives de la Generalitat
Un vaixell portacontenidors descarregant al Port de Barcelona / ACN
Les exportacions catalanes creixen un 17,3% en l’acumulat fins al novembre
Notícia: Les exportacions catalanes creixen un 17,3% en l’acumulat fins al novembre
Comparteix
Les vendes a l'exterior al conjunt de l'Estat assoleixen màxims històrics amb 357.111,2 milions
La zona logística del Port de Barcelona / ACN
Catalunya tancarà el 2022 amb rècord exportador
Notícia: Catalunya tancarà el 2022 amb rècord exportador
Comparteix
Les previsions de la Generalitat situen les vendes a l'exterior de les empreses del país per sobre dels 93.000 milions d'euros
Rècord d'exportacions de vi al món / Pixabay
Posicionament de marca o inflació: com afecta la crisi a l’exportació de vi
Notícia: Posicionament de marca o inflació: com afecta la crisi a l’exportació de vi
Comparteix
Els cellers catalans segueixen lluitant pel reconeixement de la seva regió d'origen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa