El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sassó 2014: Sinergies i vincles vitivinícoles
  • CA

 

Sassó 2014  

 

  

Celler Finca Parera 

  

Do Penedès

  

Preu aproximat: 14 euros

  

Web: www.fincaparera.com

  

  

La familia Parera cultiva 21 hectàrees de vinya a Sant Llorenç d’Hortons, en sòls argilosos amb gres i conglomerats. Finca Parera, certificada Ecològica fa anys pel CCPAE, començà a introduir la biodinàmica en el seu projecte i ara s’està certificant també sota el paraigües de Demeter. 

 

  

Sassó és un cupatge de chardonnay, gewürztraminer i xarel·lo que, elaborat amb llevat autòcton i poc sulfurós, pot considerar-se un vi de perfil poc industrial. D’un color groc daurat intens i reflexes verdosos tan brillants i vistosos, ens recorda a la llima que s’utilitza en cocteleria. El chardonnay, ben evolucionat, sol conferir aquesta tonalitat en zones argiloses com l’Alt Penedès.

 

  

El nas ens adverteix que la fermentació ha estat feta amb llevat indígena, per tant, hem d’esperar-hi una complexitat aromàtica. Aquest tipus de fermentació, juntament amb poc sulfurós, podria aportar-hi aromes fenòlic o de perfil reductiu.

 

  

L’anyada 2014 es defineix amb una frescor i sensacions àcides com a resultat d’una primavera i estiu moderadament frescos i pluviosos. Les notes de fruita groga i blanca es disputen el protagonisme i els albercocs i préssecs de vinya ressalten tant com la pera llimonera i la poma reineta.

 

  

Aquest vi presenta un cupatge untuós i equilibrat amb molt bona acidesa, combina bé la untuositat del chardonnay y del gewürztraminer amb l’estructura tànica i la finor del xarel·lo. En retrogust (o el que és el mateix, la impressió final que ens deixa el vi), descobrim certs toc iodats que recorden la closca de mar i alguna altra sensació curiosa d’espelma encesa o de cera calenta. Pot també retornar-nos la sensació reductiva en alguna flairada, però refrescada pels matisos afruitats que sorgeixen constantment.

 

  

Ruben Parera i el seu pare mantenen un envejable vincle familiar alimentat per la seva estima a la vinya i la natura. L’un aporta la seva experiència com viticultor i en Ruben crea sinèrgies amb el seu suport com a enginyer agrícola, fent també d’enòleg. “La unió fa la força ” i aixó engresca el projecte Parera i li dóna solidesa a l’igual que passa en dissenyar un cupatge, com el Sassó 2014, on les 3 varietats sumen forces, enlairant-se entre elles. Sinèrgies varietals que neixen d’un vincle familiar reforçat per la gran estima per la vinya. 

 

  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa