El GEI, l’elit de Mossos que ha neutralitzat el pistoler de Tarragona

“L’objectiu ha estat neutralitzat”. Així informava el cap del dispositiu del Grup Especial d’Intervenció dels Mossos d’Esquadra, el GEI, del final del cas del pistoler de Tarragona. És la unitat d’elit de la policia catalana que desperta l’admiració de la majoria dels seus companys. De fet, molt dels comandaments més respectats per la tropa han passat per les seves files, com el comissari Ferran López o l’intendent Marc Caparrós. Avui han tornat a ser protagonistes en l’operatiu per arrestar amb el mínim dany possible el pistoler de Tarragona. Un dispositiu complicat davant un home armat que havia deixat un rastre de quatre ferits, un crític, i tres de gravetat. Entre aquests, un mosso.

El GEI van néixer en assumir la Generalitat la competència en presons, just abans dels Jocs Olímpics de 1992. La seva creació va ser rran de la necessitat de crear una unitat antimotins.  La unitat depèn de la Comissaria General de Recursos Operatius. Només compta amb una quarantena de membres, tot i que ara hi ha una convocatòria oberta per incrementar aquesta plantilla, que mai superaria les 60 places. Al capdavall, des de la seva creació hi han passat només uns 70 membres, la flor i nata de la policia d’intervenció. El període d’aprenentatge són tres anys i l’edat d’entrada no passa dels 27 anys. “Són els SWAT de la policia catalana”, comenten molts dels seus companys. El símbol de la unitat és un Falcó Pelegrí i la divisa Vis et honor, manllevada de les legions romanes.

Les seves actuacions són poques però intenses. De fet, segons les darreres dades d’Interior, durant l’any 2020, han participat en 47 operatius. Una xifra inferior a les del 2019 que van ser 68 intervencions. Una xifra d’operatius un 25,27% inferior a les 91 accions del 2017, l’any del referèndum del Primer d’Octubre i dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17A. L’any 2018, aquesta unitat especial va protagonitzar 83 operatius, que es mantenen com a operacions reservades i d’alt risc. 

La primera fornada es va formar amb el S.E.K. (Spezialeinsatzkommando) de Baden Würtemberg Alemanys i ara es troben a l’alçada dels grups d’intervenció més prestigiosos del món com el GIGN francès, amb qui sovint fan maniobres o formacions conjuntes. Fins i tot, han tingut reconeixements del Grup d’Operacions Especials de la policia espanyola, els GEO. Com a detall, les seves furgonetes van servir per traslladar els presos polítics entre les presons catalans quan van marxar cap a Madrid i van tornar. No va ser aquesta l’única acció dels GEI en el procel·lós Procés. En el judici de l’Audiència Nacional a la cúpula d’Interior, el major Josep Lluís Trapero i els seus segons, el comissari López i el comissari Joan Carles Molinero, van explicar que els GEI havien de ser els encarregats de detenir i custodiar els membres del Govern si ho ordenava l’autoritat judicial. Un altre dels seus moments més inversemblants va ser quan el conseller Miquel Buch va haver de sortir del departament d’Interior custodiat davant una protesta nombrosa dels sindicats de Mossos. Els concentrats, en veure que el responsable de l’operatiu, era el cap dels GEI, van permetre la sortida. Tot un detall que en fa el concepte.

Dos agents del grup especial d'intervenci? dels Mossos, els GEI, en l'operaci?
Dos agents del grup especial d’intervenci? dels Mossos, els GEI, en l’operaci?

Nou comentari