El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’incendi del Baix Llobregat segueix actiu, però perd força després d’una nit de feina dels Bombers
  • CA

Els Bombers de la Generalitat han treballat durant tota la matinada amb 67 dotacions terrestres en l’incendi de Castellví de Rosanes i Martorell, que continua actiu. La intensitat de les flames ha baixat considerablement coincidint amb l’increment progressiu de la humitat relativa durant la matinada, que ha fregat el 60%. Tot i això, i especialment al flanc dret de l’incendi, hi ha hagut algunes represes degut al vent que ha començat a bufar a la zona. L’incendi ja ha cremat unes 200 hectàrees, i el 95% del seu perímetre està estabilitzat. Els Bombers confien en poder controlar el foc al llarg d’aquest matí de dimecres. El nou director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha confirmat que els Bombers esperen donar per acabat aquest greu incendi aquest dimecres.

El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) han treballat amb eines mecàniques, manuals i amb foc tècnic en diferents punts de l’incendi, per tal d’ancorar-ne el perímetre, com ara a les zones més pròximes de l’AP-7 i en un barranc pròxim a la urbanització Taió. A primera hora del matí es començaran a reincorporar a l’incendi els mitjans aeris per donar suport a les tasques d’extinció.

Darrera imatge de l’incendi la nit de dimarts / Bombers

Negligència humana darrere l’inici del foc

Els Agents Rurals van explicar aquest dimarts que tot apunta que darrere del foc hi ha una causa humana per negligència. Han determinat el punt d’inici, han recollit proves i ja han obert diligències judicials per posar l’autor a disposició del jutjat properament. El foc ha començat cap a un quart de cinc de la tarda a Castellví, al carrer Tarragona. El vent l’ha portat cap a dalt de la muntanya, on ha començat a estendre’s a partir de diversos focus secundaris. Finalment, aquests focus han arribat més enllà de l’AP-7 i s’ha hagut de tallar l’autopista. El 112 va rebre aquest dimarts més de 500 trucades per aquest incendi.

En el transcurs de la tarda, els Mossos van evacuar 3 cases de la zona, tots els blocs de pisos compresos entre l’1 i el 50 del carrer Tarragona, on s’havia iniciat el foc, i diverses finques del carrer Girona. Els Bombers van demanar aïllar també les urbanitzacions Can Sunyer del Palau i Valldaina. L’Ajuntament de Martorell va desallotjar una vintena de persones de la residència Rosanes “per precaució”. L’alcalde del municipi, Xavier Fonollosa, va informar que també s’havien desallotjat establiments comercials propers a la zona del Congost. També la piscina d’estiu va haver de ser clausurada abans d’hora. En total, es va desallotjar un centenar de persones, de les quals una cinquantena ha hagut de dormir a hotels.

La principal dificultat en els treballs d’extinció va ser ahir el fort vent de Ponent que ha bufat en la zona durant el dia, que a més va virar durant la tarda. Això va fer que les dotacions terrestres haguessin de canviar de lloc i va afectar l’intervenció dels mitjans aeris, segons ha explicat Savalls en una entrevista a Catalunya Informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa