El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un llibre sobre la vida, de principi a fi, de la mà de les professionals del món sanitari
  • CA

Al llarg de la vida tothom és acompanyat per un munt de dones professionals de la sanitat. Hi són per diagnosticar, curar o fer-nos costat. Metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals… Ens cuiden i treballen per donar-nos
esperança
. No es rendeixen, però elles també tenen les seves debilitats, els seus dubtes i les seves imperfeccions.

Al seu nou llibre Salut! La vida amb elles, la periodista Magda Gregori (Vilamajor d’Àger, la Noguera, 1993) mostra que no són ni superheroïnes ni àngels de la guarda però sí dones capaces de gestionar moments de màxima tensió, de prendre decisions ràpidament, de comunicar males notícies, de posposar la mort quan és possible o de lluitar quan una malaltia ho trenca tot. A través d’elles, que naveguen entre el naixement i la mort i expliquen com és la vida, la redactora en cap del magazín La Mira mostra tot un món que, sovint, queda ocult perquè es dóna per suposat. Il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs i prologat per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, Salut! La vida amb elles mostra mons com, per exemple, el de Margarita Garcia, terapeuta ocupacional, que al llibre explica com “quan una persona té un accident de trànsit i li han d’amputar un braç, ha de refer la seva vida. Ha d’aprendre a cordar-se les sabates, a cuinar, a agafar el seu fill amb una sola mà. La meva feina és que la persona torni a ser autònoma”. O moments en què la vida, simplement, no pot refer-se, com explica Elisenda Ylla, infermera de cures pal·liatives: “Diuen que sense esperança no es pot viure, i és veritat. Però no es pot donar una esperança irreal perquè pot fer molt mal. L’única esperança és lluitar cada dia perquè aquell sigui el millor possible. Aquesta és l’esperança real”.

Del principi al final de la nostra existència, Gregori parla amb totes aquestes dones que ens acompanyen i com la seva feina canvia la nostra vida i com, també, aquesta feina marca la seva manera de ser i de relacionar-se amb els altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa