El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De fantasia a possibilitat científica: investiguen el secret de la vida eterna
  • CA

Es pot aturar l’envelliment? Aquesta pregunta era fins fa poc una “fantasia pròpia de la ciència-ficció”, però segons els doctors Salvador Macip i Manel Esteller ja ha deixat de ser-ho. “Per primera vegada ens podem plantejar la pregunta científicament, però queda molta recerca per saber si és factible”, expliquen els autors del llibre El secret de la vida eterna, el més venut en no-ficció en català aquests dies. El gran canvi en aquest sentit, per tant, és haver passat “de la teoria a la pràctica”, ja que s’ha aconseguit alentir l’envelliment d’animals al laboratori i el següent pas és provar-ho també en humans.

Els científics ja han descobert una dotzena de mecanismes pels quals el cos envelleix, però Esteller adverteix que potser n’hi ha més, perquè “l’envelliment és un procés biològic molt complex i multifactorial”. “Estem començant a entendre el procés i entre els factors que s’han descobert recentment hi ha l’impacte que té la microbiota. N’hi ha altres que fa dècades que es coneixen, com l’escurçament dels telòmers [una protecció situada als extrems dels cromosomes] o la pèrdua de cèl·lules mare“, afegeix Macip.

Els autors d”El secret de la vida eterna’ avisen que de moment no hi ha cap tractament que tingui efectes provats en l’envelliment / Cedida

Alerta contra estafes: “Encara no hi ha res al mercat que aturi l’envelliment”

Els autors del treball avisen que, de moment, no cal gastar-se diners en tractaments o tècniques antienvelliment que, per ara, no tenen un efecte comprovat. “No cal gastar diners en res, perquè no hi ha res al mercat en aquests moments que tingui un efecte provat sobre la biologia de l’envelliment”, adverteixen. En aquest sentit, recomanen fer una dieta variada i sense excessos, exercici moderat -sortir del sofà que és un “gran assassí”, com diuen al llibre- i evitar l’alcohol i el tabac. “Això sí que sabem que funciona”, assegura Macip.

Encara no està a les nostres mans evitar malalties o frenar l’envelliment del tot, però sí que es pot ajudar el cos portant una vida sana que “alenteixi l’envelliment”. Reduint l’envelliment, es millora la qualitat de vida i s’evita el patiment que causen certes malalties directament vinculades a aquest procés biològic. “Ens interessa el tema perquè si reduïm l’envelliment també ajudarem els sistemes públics de salut. Parlant com a metges, hi ha pocs objectius que puguin tenir més impacte. I mirant-ho com a científics, és un dels misteris més fascinants i complicats que ens ofereix la biologia”, raona Macip. Esteller coincideix i apunta que “és difícil resistir la temptació d’investigar l’envelliment”.

Portada del llibre ‘El secret de la vida eterna’, de Salvador Macip i Manel Esteller / Cedida

Les tècniques per no envellir que s’estan estudiant

Les tècniques més avançades fins ara per evitar l’envelliment estan encara en estudi. Es basen en fàrmacs que destrueixen les cèl·lules velles que es van acumulant als teixits. També hi ha medicaments per intentar revertir els canvis metabòlics de les cèl·lules velles i teràpies gèniques per allargar els telòmers, l’escurçament dels quals és un dels responsables de l’envelliment. “Hi ha altres estudis en marxa relacionats amb canvis en la dieta, com ara la restricció calòrica o el dejuni intermitent”, apunta Macip. Esteller afegeix que en els pròxims anys els primers tractaments que veurem seran “en el context de malalties associades amb l’edat, com l’Alzheimer o el càncer“. “Ja s’estan provant fàrmacs en aquestes malalties que redueixen els processos biològics d’envelliment que les acceleren”, apunta.

Els dos científics estan treballant en projectes de recerca sobre l’envelliment, una qüestió que els apassiona. De fet, l’interès comú sobre el tema els ha portat a escriure aquest llibre, que ha escalat fins a la primera posició dels més venuts en no ficció en català. Prèviament, també havien escrit plegats un llibre de relats i ja estan rumiant quina serà la propera col·laboració que faran. “Ja hem començat a parlar d’algun projecte”, revelen. No volen donar-ne més detalls, ni tan sols data de publicació, per la qual cosa caldrà aplicar els consells per no envellir mentre esperem més Macip-Esteller.

Més notícies
Els riscos de l’envelliment
Notícia: Els riscos de l’envelliment
Comparteix
"La reforma de les pensions es un pas necessari, però que només soluciona transitòriament una part del problema"
Crema textura lleugera Prevent Age Skin, elaborada per Rofersam
Dues novetats facials per prevenir els primers senyals de l’envelliment
Notícia: Dues novetats facials per prevenir els primers senyals de l’envelliment
Comparteix
Productes facials a un preu molt assequible
Tenir estudis superiors no influeix en l’envelliment del cervell
Notícia: Tenir estudis superiors no influeix en l’envelliment del cervell
Comparteix
Vichy d’Or, la beguda contra l’envelliment de la pell
Notícia: Vichy d’Or, la beguda contra l’envelliment de la pell
Comparteix
Vichy Catalan presenta un nou producte que pot canviar-te la pell en 28 dies

Comparteix

Icona de pantalla completa