El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut preveu el pic de casos de bronquiolitis a finals de setmana

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, preveu arribar a finals de la setmana que ve al pic de casos de bronquiolitis infantil, segons ha explicat en una entrevista al canal 3/24. Aquest és el virus respiratori que circula que més preocupa als responsables sanitaris, i que ha arribat entres 3 i 4 setmanes abans del que és habitual. Cabezas també ha declarat que s’espera arribar al pic de casos de grip al voltant de Nadal i que s’estima que, en el cas de la covid-19, s’hi arribi al gener. La secretària de Salut Pública ha fet una crida a vacunar-se de la grip i de la covid-19, ja que hi ha “marge de millora”. “M’hauria agradat que el ritme de vacunació anés una mica més ràpid”, ha dit.

Aquesta setmana, a l’espera de les dades d’aquest diumenge, els casos registrats per bronquiolitis han seguit augmentant respecte a l’anterior al voltant de l’1,7%, és a dir uns 1.900 casos. “És una onada important” ha assegurat Cabezas, assegurant que si ho comparem amb xifres d’altres el còmput molt superior. Alhora, ha afegit que és aquest virus el que més puja, juntament amb el de la grip, que “comença la seva temporada epidèmica”, mentre que el de la covid-19 continua “força estable”.

El virus que més preocupa

Actualement el virus que més preocupa és el de la bronquiolitis, ja que “està en uns nivells epidemiològics molt alts i està causant una repercussió assistencial molt important”. Aquest any, el virus ha arribat al voltant de 3 i 4 setmanes abans del que és habitual, que és a mitjans de desembre. Això s’ha produït, segons Cabezas, perquè la circulació del virus de la covid-19 fa que la situació dels virus respiratoris estigui canviant.

Segons les estimacions que té Salut, el pic de casos de bronquiolitis arribarà a finals de la setmana que ve, tot i que Cabezas ha remarcat que hi ha un “marge d’incertesa” justament perquè el virus s’ha comportat de forma diferent aquesta tardor. Aproximadament el 10% dels casos de bronquiolitis requereixen cures hospitalàries i intensives, i els hospitals que tenen atenció pediàtrica estan “al màxim de la seva capacitat”.

Pel que fa a la grip, el virus també ha arribat abans i ja circulava a l’agost. “Ja estem en nivells epidèmics, portem unes setmanes pujant, els nivells encara són baixos, però la pujada és successiva”, ha dit Cabezas, que ha situat que el pic de casos de grip al voltant de Nadal. Respecte a la covid-19, Salut preveu que, si el virus es comporta de manera similar a l’any passat, el pic arribarà al gener.

Cabezas ha recordat que per a la grip i la covid-19 es disposa de vacunes i, en aquest sentit, ha lamentat que li hauria agradat que el ritme de vacunació més “una mica més ràpid”. Ara mateix, el 71% dels majors de 80 anys estan vacunats de la segona dosi de record de la covid-19, el 47% si comptem totes les persones de més de 60 anys. Pel que fa a la grip, estan vacunats el 68% dels majors de 80 anys i el 47% dels majors de 60. “Tenim marge de millora”, ha admès Cabezas, tot fent una crida a la població a vacunar-se.

Vacuna de la grip “ben aparellada”

La secretària de Salut Pública ha destacat que la vacuna de la grip d’aquest any està “ben aparellada” amb les dues variants del virus que estan circulant. Cabezas també ha remarcat que la segona dosi de reforç per a la covid-19 multiplica per 9 la protecció davant de la variant que està circulant en aquests moments. “Si estem cridats a vacunar-nos, el millor moment és ara. Hauria estat millor fa unes setmanes, però si no ara és el moment”, ha insistit. Salut no preveu instal·lar punts de vacunació sense cita prèvia, perquè la població que s’ha de vacunar està “molt acostumada a utilitzar els serveis sanitaris”.

Salut no preveu haver d’aplicar restriccions de cara a les festes familiars de Nadal més enllà de fer una crida al “sentit comú”. En aquest sentit, ha demanat aplicar mesures de protecció com la ventilació dels espais, la distància o la neteja de mans. En cas que hi hagi símptomes, demana no assistir a les celebracions i evitar el contacte amb nadons.

Més notícies
El president de la Xina, Xi Jinping / Christoph Soeder - dpa

Protestes massives contra la política de Covid Zero a la Xina

Notícia: Protestes massives contra la política de Covid Zero a la Xina
Comparteix
Durant les protestes s'han pogut senti crits com "renúncia, Xi Jinping! Retira't, Partit Comunista!"
Notícia: Protestes massives contra la política de Covid Zero a la Xina - Mobile
Una dona amb grip es moca / EP

Una ‘tripledèmia’ de grip, Covid i bronquiolitis amenaça de col·lapsar les urgències

Notícia: Una ‘tripledèmia’ de grip, Covid i bronquiolitis amenaça de col·lapsar les urgències
Comparteix
La grip s'ha avançat i coincideix amb un augment de la incidència de la Covid i amb un brot de bronquiolitis que afecta molts infants
Notícia: Una ‘tripledèmia’ de grip, Covid i bronquiolitis amenaça de col·lapsar les urgències - Mobile
La planta de pediatria de l'hospital Santa Caterina / ACN

Un brot de bronquiolitis en menors d’un any col·lapsa les urgències

Notícia: Un brot de bronquiolitis en menors d’un any col·lapsa les urgències
Comparteix
Els casos, que afecten especialment nadons, han augmentat un 26,5%
Notícia: Un brot de bronquiolitis en menors d’un any col·lapsa les urgències - Mobile
Dues infermeres atenen un infant a la Vall d'Hebron ACN

Torna la bronquiolitis després de mesos sense rastre per la covid

Notícia: Torna la bronquiolitis després de mesos sense rastre per la covid
Comparteix
Els CAP també detecten des de fa unes setmanes més refredats i gastroenteritis entre els infants
Notícia: Torna la bronquiolitis després de mesos sense rastre per la covid - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa