El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut agraeix als metges que deixin “temps suficient” per evitar la vaga
  • CA

El Departament de Salut ha assegurat que hi ha “temps suficient” per evitar la vaga de metges convocada pel 25 i 26 de gener. Aquest dilluns, el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia, ha agraït als professionals que s’hagi deixat un marge de dos mesos perquè això permetrà “tancar acords i donar sortida als pics de demanda en una època complicada com és Nadal”. En aquest sentit, Garcia ha afegit que considera que és “un exercici de responsabilitat” i ha assegurat que “entén perfectament les reivindicacions” dels professionals. Per això, ha afegit que el departament està treballant per buscar acords en el marc de les negociacions dels convenis del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat) i el de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Vaga de metges al gener

Aquest mateix dilluns, Metges de Catalunya ha donat a conèixer que s’ha convocat una vaga de facultatius de la sanitat pública a finals de gener. En concret, el sindicat ha assenyalat que la situació actual és “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals”.

El sotsdirector del Servei Català de la Salut ha acceptat la validesa de les reivindicacions dels professionals perquè “van encaminades a les millores de les condicions laborals i les condicions no retributives dels professionals”. En aquest sentit, Garcia es mostra convençut que es podrà avançar en les negociacions entre Salut i els sindicats i que aconseguiran arribar a “un punt de trobada entre treballadors i patronals” a través dels mecanismes establerts.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, anuncia vaga el 25 i 26 de gener / MC
El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, anuncia vaga el 25 i 26 de gener / MC

Aquests, passen per les taules de negociació que s’estan portant a terme des de fa mesos per negociar els convenis del Siscat i l’ICS, tot i que segons Metges de Catalunya, es presenten “sense propostes concretes”. El Departament ha insistit que és “el lloc” d’on han de sortir els acords, ja que ells com a Departament només en defineixen el marc general, que ja ha avançat que serà “suficientment generós”.

Garcia ha assegurat que des del departament comprenen “el malestar” dels metges perquè la pandèmia els ha obligat a treballar intensament durant tres anys i, ara, afronten una altra “situació difícil per l’elevada incidència dels virus respiratoris”. Ha reconegut que “les onades acaben tensionant i afectant el personal”. De fet, Garcia ha defensat que la proposta del conseller de Salut, Manel Balcells d’augmentar el pressupost de Salut en 1.000 milions d’euros el 2023 podria “satisfer” la demanda dels metges.

“Sens dubte l’increment de pressupost pendent aprovar suposaria una bossa important de diners respecte any passat, i bona part aniria encaminada cap a la millora de les condicions laborals dels treballadors”, ha remarcat Garcia. El representant de Salut ha indicat que l’objectiu del Departament a llarg termini passa per aconseguir un “sistema robust” que resulti “més atractiu” perquè els professionals es quedin”.

Més notícies
La planta de pediatria de l'hospital Santa Caterina / ACN
Salut preveu el pic de casos de bronquiolitis a finals de setmana
Notícia: Salut preveu el pic de casos de bronquiolitis a finals de setmana
Comparteix
Des de Salut esperen arribar al pic de casos de grip al voltant de Nadal i al de la Covid al gener
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el primer ple del Parlament després de la ruptura amb Junts, amb els consellers del nou Govern a la primera fila de l'hemicicle / Francesc Xavier Subias Salvó (Parlament de Catalunya)
El Parlament demana destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària
Notícia: El Parlament demana destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària
Comparteix
La cambra també vol que l'executiu garanteixi l'accés als CAP "en un màxim de 48 hores"
Xavier Lleonart carrega contra la conselleria de Salut per la seva gestió / Mireia Comas
Metges de Catalunya avisa: “Només cal una espurna perquè comenci una revolta”
Notícia: Metges de Catalunya avisa: “Només cal una espurna perquè comenci una revolta”
Comparteix
Els metges estan a un pas de començar mobilitzacions que podrien traduir-se fins i tot en vagues
Persones a les portes del centre d'assistència primària (CAP) Manso de Barcelona / Jordi Borràs
L’atenció primària se sent “abandonada” després de dos anys de pandèmia
Notícia: L’atenció primària se sent “abandonada” després de dos anys de pandèmia
Comparteix
Els presidents de les dues societats científiques més grans de Catalunya destaquen la feina de recerca feta als CAPs i reclamen increment de professionals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa