El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La meitat dels joves amb leucèmia tenen dificultats per tornar a trobar feina

La meitat dels joves d’entre 18 i 35 que han tingut càncer de sang i l’han recuperat tenen molts inconvenients per tornar al mercat laboral i trobar feina. Un 80% afegeix que també tenen molts problemes per contractar productes bancaris o assegurances. Aquestes dues dades són les que més destaquen a l’informe ‘Joves i leucèmia: més enllà de sobreviure’ de la Fundació Josep Carreras que s’ha presentat aquest dimarts. En aquest estudi pioner a l’estat espanyol hi han participat més de 400 pacients que han explicat els problemes que es troben un cop han pogut superar la malaltia. De fet, aquesta malaltia té molta incidència en els joves: cada any entre 4.000 i 5.000 són diagnosticats amb leucèmia o limfoma agressiu.

L’objectiu de l’estudi era conèixer els aspectes no mèdics que han d’afrontar aquests joves i quin impacte té la malaltia en la trajectòria vital dels pacients. Tot això per tal de determinar de quina manera es pot reduir l’impacte de la leucèmia en la qualitat de vida dels pacients. Per aconseguir aquesta informació l’estudi ha analitzat aspectes clau de la trajectòria vital dels pacients i han emergit vuit àmbits on calen canvis perquè els pacients tinguin una millor qualitat de vida.

Canvis imprescindibles

Els vuit àmbits que s’han de canviar per millorar la vida dels pacients són els següents:

  1. La meitat dels joves amb leucèmia aturen els seus estudis durant catorze mesos degut a les dificultats físiques per estudiar. El 40% d’ells assenyala que ha hagut de tornar a pagar les taxes malgrat que el motiu sigui la seva malaltia. Per això, l’informe assenyala que cal disposar de facilitats perquè continuïn estudiant i adaptar la rutina de tractament amb les necessitats educatives. També demanen que es puguin posposar les convocatòries d’exàmens i que no hagin de tornar a pagar les taxes.
  2. La feina és un altre àmbit molt important a millorar. 8 de cada 10 pacients han patit les conseqüències de tenir aquesta malaltia a la feina. Segons l’informe 6 de cada 10 han d’abandonar la feina mentre es tracten i després de dos anys nets només la meitat s’ha pogut reincorporar a la feina. D’aquests, el 30% tindrà pitjors condicions que anteriorment. L’informe demana disposar d’un retorn a la feina més flexible que s’adapti a les condicions dels pacients.
  3. 9 de cada 10 pacients voldrien haver tingut més informació sobre la possibilitat de disposar de cuidadors. El 88% dels enquestats han assenyalat que els pares van ser els seus cuidadors, pel que la conclusió de l’informe és que els joves haurien de poder optar a ajudes per gestionar els tràmits i cures que necessiten.
  4. El 47% dels pacients han tingut molts problemes per sol·licitar un préstec al banc: el 70% en demanar una assegurança de decessos i el 83% en demanar-ne una de vida. Espanya, Islàndia i Malta són els únics països europeus que no tenen regulació específica perquè els pacients supervivents de càncer puguin accedir a aquests productes. L’informe reclama canviar-ho.
  5. L’habitatge és un altre focus de problemes: el 46% va haver de canviar de residència per rebre tractament i els costos d’un habitatge a una gran ciutat que tingui un hospital adient sovint són inassolibles per a les famílies. Es demana que tots els pacients tinguin accés a un habitatge social si viuen lluny.
  6. A banda, la sexualitat i fertilitat és un àmbit sovint invisibilitzat però que comporta moltes dificultats per als pacients. Un 78% diu que li hauria agradat rebre informació sobre els efectes del tractament relacionats amb la seva sexualitat. Els pacients haurien de rebre informació sobre les oportunitats de fertilitat en el futur i la possibilitat de criopreservar el seu esperma/òvuls abans del tractament.
  7. La meitat dels pacients han de recórrer a la privada per rebre ajuda psicològica. El 67% hauria volgut rebre més suport psicològic durant i després de la malaltia, el que els autors de l’informe consideren imprescindible.
  8. Menys d’1 de cada 10 pacients enquestats van poder ser derivats a grups de suport. Un 79% considera positiu tenir informació, suport i grups d’ajuda per superar la malaltia, el que els autors de l’estudi també consideren que és crucial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa