El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Creixen a comptagotes els casos de verola del mico a Catalunya
  • CA

El departament de Salut ha detectat fins a 282 casos més de verola del mico a Catalunya. Així, el total de casos de verola del mico que s’han registrat a Catalunya des que va esclatar aquest brot és de 662, segons ha informat la conselleria en un comunicat que s’ha fet públic aquest divendres. El comunicat informa que els casos sospitosos que s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ascendeixen a 800 des de la confirmació del primer cas a l’estat espanyol. A banda dels que s’han confirmat i els que s’han descartat hi ha 46 casos en investigació, que Salut desglossa en 24 de probables i 22 de sospitosos.

Segons les dades de Salut la majoria dels casos de verola del mico que s’han confirmat són d’homes entre 19 i 66 anys que han començat a tenir símptomes entre el 5 de maig i el 3 de juliol. El mecanisme de transmissió més probable, apunta el comunicat, és el contacte estret durant les relacions sexuals, tot i que els experts demanen que no s’estengui la idea que la verola del mico és una infecció de transmissió sexual. “Majoritàriament i sovint” els casos es contagien en esdeveniments multitudinaris d’oci.

Els símptomes de la verola del mico

Segons Salut gairebé tots els casos han patit febre, astènia -debilitat muscular, malestar general i fatiga-, limfadenopaties -inflamació dels ganglis limfàtics- i exantema -lesions cutànies-. La majoria de les lesions a la pell es localitzen a les àrees genitals, periorals o perianals, tot i que també s’han presentat en altres localitzacions del cos. Salut alerta que aquestes lesions poden produir cicatrius permanents i complicacions que poden arribar a requerir, fins i tot, hospitalitzacions.

Què has de fer si ets un cas estret?

Salut ha demanat als contactes estrets dels casos confirmats que evitin posar-se en contacte amb altres persones o animals perquè el brot no es faci més gran. En paral·lel, es recomana no compartir roba de llit, tovalloles ni estris de menjar amb altres persones, perquè això també podria comportar el contagi de la malaltia. En cas de ser contacte estret d’una persona positiva s’ha d’estar alerta davant els possibles símptomes i contactar amb el sistema sanitari perquè s’estudiï el cas.

Més notícies
El director de l'OMS a Europa, Hans Kluge / ACN
L’OMS alerta de l’alarmant increment de casos de verola del mico a Europa
Notícia: L’OMS alerta de l’alarmant increment de casos de verola del mico a Europa
Comparteix
Els casos s'han duplicat i la malaltia té major incidència en dones i nens, el que ha fet saltar les alarmes
Unes mans amb ferides per la verola del mico
Catalunya ja acumula 150 casos de verola del mico
Notícia: Catalunya ja acumula 150 casos de verola del mico
Comparteix
Hi ha 92 casos més de verola del mico que continuen en estudi
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant el Consell Interterritorial de Salut del 5 de maig del 2021 a Madrid / ACN
Continuen creixent els casos de verola del mico a l’estat espanyol
Notícia: Continuen creixent els casos de verola del mico a l’estat espanyol
Comparteix
Darias anuncia 5.000 dosis de la vacuna a finals de juny
Unes mans amb ferides per la verola del mico
Llum verda a la vacunació de contactes estrets de verola del mico
Notícia: Llum verda a la vacunació de contactes estrets de verola del mico
Comparteix
Sanitat ha especificat que per ara no està recomanada la vacunació preexposició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa