Salut tanca l’app Stop Covid, amb un balanç de 5.000 urgències activades

L’aplicació Stop Covid19 Cat, que es va posar en marxa el 18 de març de 2020 amb el primer estat d’alarma i el confinament de tota la població, es desactivarà completament el 2 de novembre, segons ha informat el Departament de Salut. L’eina, que servia per fer seguiment i vigilància de síptomes, ha funcionat un any i mig i ha tingut 1.600.000 descàrregues.

Salut ha justificat el tancament de l’aplicació per l’anàlisi de la situació actual de la pandèmia, “on les necessitats de vigilància i seguiment de símptomes i activació de les emergènices, que resolia inicialment l’aplicació, ja estan cobertes” a través dels CAPs i el 061. El departament considera que ara la pandèmia està sota control i l’accés al sistema sanitari s’està estabilitzant.

L’aplicació deixarà de funcionar després d’haver activat en 4.900 ocasions el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per casos que necessitaven una assistència urgent: persones que informaven dels símptomes i empitjoraven de forma greu. Salut fa un balanç positiu de l’aplicació i diu que ha estat “una peça clau per l’engranatge digital de cribratge, detecció, seguiment i vigilància de casos Covid-19 a Catalunya.

L’aplicació va deixar d’estar disponible aquest dilluns a les diferents botigues en línia (markets) i durant els propers dies s’anirà enviant notificacions per informar del tancament als usuaris que encara la tinguin descarregada. La posada en marxa de l’aplicació buscava permetre que les persones poguessin fer el seguiment i la vigilància dels símptomes associats a la Covid-19. També oferia informació sobre la nova malaltia i com actuar.

Mesos després va començar a operar l’app estatal Radar Covid, en el marc d’una iniciativa europea, que havia de permetre advertir als usuaris conèixer si havien estat a prop d’alguna persona que hagués donat positiu. L’eina, però, no ha resultat ser exitosa, tot i que el govern espanyol considera que sí, però que manca un canvi cultural que encara no s’ha produït. Aquesta appa ha advertit a 50.000 persones per contacte estret.

Nou comentari