Salut busca recuperar el temps perdut en la detecció precoç del càncer de mama

El càncer de mama és el més freqüent en les dones catalanes. De fet, l’any 2020 se’n van diagnosticar 4.626 casos nous, el que suposa un 28% del total de nous casos de càncer l’any passat. La part positiva, que la taxa de supervivència de les pacients diagnosticades de càncer de mama és d’un 84%. Això és en bona part gràcies a la detecció precoç del càncer, el que ha portat Salut a garantir la recuperació del Programa de detecció precoç de càncer de mama de Catalunya, que s’ha vist afectat per la pandèmia.

Durant el primer trimestre del 2021, 46.200 dones han estat cridades a proves de detecció precoç, un nombre més alt d’invitacions que l’any 2019, abans de la pandèmia. El programa es va haver d’aturar entre març i maig de 2020, quan la pandèmia estava en auge i es van viure els confinaments més intensos. A partir de llavors, el servei de detecció precoç va començar a funcionar de nou, i Salut ha volgut posar el focus en recuperar totalment el flux de l’activitat que es va ajornar l’any 2020.

No està sent fàcil, però, perquè la pandèmia també va aturar la realització de mamografies per altres motius que ara s’han de recuperar. A banda, els protocols de seguretat als hospitals provoquen que es necessiti més temps per fer les mamografies, ja que s’han de complir les mesures de seguretat tant a les sales d’exploració com als vestuaris i les sales d’espera.

Salut estima que cada any es fan 5.000 cirurgies relacionades amb el càncer de mama, de les quals un terç requereixen mastectomies. Per reduir els efectes psicològics que pateixen les dones que s’han de sotmetre a mastectomies, Salut ha impulsat la micropigmentació terapèutica del mugró. Els experts asseguren que contribueix a la millora de l’autoestima, l’autoimatge i la qualitat de vida de les pacients afectades d’un càncer de mama, pel que Salut pretén impulsar el tractament i que es pugui fer a més centres. Per ara, són onze els centres que presten aquest servei, però el departament preveu que arribin a ser més d’una quinzena en els pròxims anys.

Comentaris

    ciutadà Octubre 18, 2021 | 20:43
    Si, però, mdentre, qui ha rebut ha rebut. Les que s'haurien pogut curar i han mort..... qui ho repara, aixó?.

Nou comentari