El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’odissea dels propòsits d’any nou que ningú compleix: el secret per fer-ho
  • CA

Tothom es fa propòsits d’any nou a aquestes alçades de l’any, però poques persones els aconsegueixen complir. De fet, una enquesta de OnePoll mostra que el 68% de les persones reconeixen que mai han aconseguit complir amb aquests propòsits per al nou any. La majoria continua a la roda de la rutina i manté els seus costums sense fer els canvis que s’havia promès. Això genera frustració, però l’any següent el procés es repeteix i ens tornem a fer promeses que sabem que no complirem. 

El professor de psicologia social a la UB i psicoterapeuta d’orientació junguiana José Vicente Pestana creu que és positiu que la gent faci prospecció i vulgui planificar canvis en el temps, així com el fet que la gent vulgui incorporar noves conductes i hàbits. Ara bé, hi ha dos factors que provoquen aquest incompliment dels propòsits. Per una banda, la fal·làcia de planificació. Consisteix en fer una previsió dictant la gestió del temps futur que col·lisiona directament amb la realitat. Per exemple, proposar-te fer moltes coses després de la feina quan en realitat tens només dues hores de temps lliure. Així, les persones que cauen en aquesta fal·làcia de planificació tenen expectatives que xoquen amb la realitat. 

Per altra banda, el pensament màgic també pot conduir a aquest incompliment dels propòsits. Pestana explica que el pensament màgic consisteix en tenir expectatives que pensem que es compliran d’una forma “irracional” i sense cap ingerència nostra. És a dir, pensar que farem un canvi important sense canviar realment res de forma activa. 

El perfil de persona que es deixa portar per l’una o l’altra

El psicoterapeuta assenyala que el tipus de persona i el seu jo subjectiu marquen com es pot deixar portar per una o per l’altra per incomplir els propòsits d’any nou. “Una persona més imaginativa es deixarà portar més pel pensament màgic”, explica. En canvi, un perfil de persona més racional o objectiva patirà la fal·làcia de planificació. “Es podria resumir en què una persona més introvertida es deixa portar pel pensament màgic i una extravertida per la fal·làcia, tot i que s’ha d’estudiar cas per cas”, raona. 

Ara bé, malgrat que el tipus de personalitat influeix, hi ha maneres de procurar complir amb els propòsits. “Si hem arribat a tenir un hàbit poc saludable o perjudicial el canvi ha de ser petit, constant i articulat. En alguns casos ha de ser radical”, explica el psicoterapeuta. “Cal tenir clar que col·locats al mateix lloc no ens aconseguirem moure. El moviment es demostra caminant i el canvi també es demostra canviant activament”, afegeix. Apunta que això no desmereix allò positiu de plantejar-se coses, però sempre sobre la base que “només és possible canviar si al pensament li acompanya una manera de procedir diferent”.

Molta gent comença l'any nou amb cava i una bona llista de propòsits / Pixabay
Molta gent comença l’any nou amb cava i una bona llista de propòsits / Pixabay

Deu passos perquè els propòsits no es quedin només en una promesa

El formador Miguel Navarro, de la plataforma Productivitat Ferotge, sintetitza en deu passos la manera de complir amb els propòsits i evitar que dues de cada tres persones assegurin que mai els han complert. Són els següents: 

  1. Fer-se preguntes: hem de fer-nos millors preguntes, com ara “com puc fer una activitat d’una forma més ràpida i dinàmica?”. Les preguntes ajuden al cervell a enfocar allò necessari per començar a canviar. 
  2. Sentir cert punt d’incomoditat: significa que ho estàs fent bé i tens un repte entre mans. Cal aprendre a gestionar aquesta incomoditat perquè moltes vegades la vida depèn de saber gestionar de forma còmoda cert grau d’incertesa o incomoditat. 
  3. La norma dels cinc segons: es tracta d’una norma de Mel Robbins que consisteix en el següent: quan fa mandra fer una tasca cal comptar enrere des de cinc. Així, el cervell està programat per començar quan acaba el compte enrere. 
  4. La norma dels cinc minuts: quan es comença un canvi és important fer el nou hàbit durant cinc minuts al dia per generar adherència i no perdre el costum. Començar un nou hàbit en petites càpsules de temps i prolongar-lo poc a poc ajuda a que el cos i la ment l’adoptin. 
  5. Preguntar-se què faria el jo ideal: tothom té una imatge del seu jo ideal i és positiu preguntar-se com actuaria davant certes situacions perquè ajuda a enfocar millor els objectius que ens hem proposat per millorar-nos a nosaltres mateixos en el nou any que comença. 
  6. Límit 24 hores: cal que et comprometis a fer una petita acció en les pròximes 24 hores. És important que ho facis i la promesa no quedi incomplerta perquè fer-ho ajuda a ser més disciplinat. 
  7. L’acumulació: és aconsellable acumular el nou hàbit a un altre costum que ja tinguis. Per exemple, per començar a llegir habitualment, una persona que pren café cada matí pot aprofitar-ho per establir l’hàbit de llegir abans o després d’aquesta tassa de cafè. 
  8. Registrar els hàbits: acostuma’t a ratllar una tasca nova que vols convertir en costum de la llista de coses pendents. Posa un check a cada objectiu que compleixis perquè la satisfacció de fer-ho t’ajudarà a augmentar el compromís per complir amb els propòsits. 
  9. Busca un aliat: troba una persona del teu entorn que vulgui començar el nou hàbit igual que tu. Això genera un vincle molt potent perquè les dues persones hauran d’ajudar-se per incorporar-lo a la seva rutina. 
  10. És millor fer una acció mal feta que no intentar-la: si el teu propòsit és anar al gimnàs, és millor anar-hi encara que siguin vint minuts i no hagis complert amb la rutina que volies fer que no anar-hi en absolut. Si hi vas vint minuts és possible que la setmana següent ja ho facis bé i compleixis amb el que realment t’havies proposat. 
Més notícies
2 consells per complir els propòsits d’any nou (sense deixar-los a mitges)
Notícia: 2 consells per complir els propòsits d’any nou (sense deixar-los a mitges)
Comparteix
Tenir una bona actitud és fonamental
6 claus perquè els bons propòsits d’any nou siguin una realitat
Notícia: 6 claus perquè els bons propòsits d’any nou siguin una realitat
Comparteix
No desesperis i siguis realista
4 consells per complir els propòsits d’any nou
Notícia: 4 consells per complir els propòsits d’any nou
Comparteix
El 8% de les persones aconsegueixen fer-los realitat
5 propòsits sexuals per al 2018
Notícia: 5 propòsits sexuals per al 2018
Comparteix
"No tinguis por a confessar a la teva parella o parella sexual què és el que més t'agrada"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a gener 01, 2023 | 06:13
    Observador gener 01, 2023 | 06:13
    Com que jo no em proposo res per Cap d'Any, no tinc cap problema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa