El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Primera discrepància dels experts amb Argimon, per la vacunació dels menors de 40 anys
  • CA

La setmana passada, en la darrera roda de premsa sobre vacunació en què Josep Maria Argimon va intervenir, va manifestar que Salut no tenia intenció de canviar l’estratègia de convocar per franges d’edat les persones a qui toca vacunar-se. Aquesta és una qüestió, però, que ha d’acabar de definir-se en la Ponència de Vacunes, un òrgan del Ministeri de Sanitat amb presència de les comunitats autònomes. “No enviarem tres milions d’SMS de cop. Ho farem per edats. Entenc el concepte, però al capdavall caldrà que la mesura sigui organitzativa“, va dir Argimon quan se li va plantejar la possibilitat d’obrir l’aixeta de la vacunació massiva. Aquesta aposta de Salut per mantenir la crida a vacunar-se per segments d’edat topa ara amb l’opinió d’altres veus que consideren que caldria accelerar el procés de vacunació oblidant-se de les franges i fent ja una crida massiva a tots els menors de 40 anys.

L’epidemiòleg de l’ISGlobal Quique Bassat és un dels experts que aposta per fer ja una vacunació més massiva i no tan restringida per segments d’edat. En declaracions a EL MÓN, Bassat ha dit que eliminar les franges tindria “dos grans beneficis”. Per una banda, “accelerar el ritme”, perquè s’hi apuntaria de forma voluntària gent “en igualtat de condicions de risc per sota de 40 anys”. Bassat apunta que “tenia molt sentit la priorització al principi per protegir els més vulnerables, però ara ja no hi ha grans diferències”. A banda, Bassat també pensa que ara el grup amb major incidència és el de 15 a 29 anys, de manera que “interessa introduir gent vacunada com a estratègia de control de la transmissió”. En aquests moments es tracta d’un grup “molt poc vacunat” perquè no forma part de cap grup que s’hagués vacunat abans, però en canvi tenen “actituds de risc més grans”. Aleshores, insisteix l’epidemiòleg de l’ISGlobal, cal “infiltrar vacuna en aquests grups per tancar cadenes de transmissió”.

Per sota de 40 anys el risc està igualat

En una línia semblant es pronuncia l’investigador de la Universitat de Leicester i professor d’Estudis de la Salut de la UOC, Salvador Macip. “La distinció per franges d’edat era important sobretot en les persones més grans, que és on hi ha més diferències de susceptibilitat a la Covid”, recorda l’expert en resposta a preguntes d’EL MÓN. Ara bé, apunta que “dels 40 anys en avall, el risc de patir d’hospitalització o mort s’iguala bastant, per la qual cosa es podria prioritzar per altres riscos (si encara queda per vacunar gent amb feines amb més exposició) o obrir-ho a tots els adults”.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona, el seu president, Jaume Padrós, recorda que aquesta qüestió és un criteri que ha de decidir el Ministeri de Sanitat. Ell, com a president del Col·legi, es mostra partidari de fer ja una crida massiva sense dividir per franges. Padrós ha dit en conversa amb EL MÓN que en una primera fase la vacunació va prioritzar persones per criteris bioètics i que l’objectiu de vacunar en funció del risc ha estat assolit. “Si haguéssim vacunat per grau de mobilitat i interacció hauríem d’haver començat pels joves, però hem prioritzat més els de risc i això em sembla molt positiu perquè hem aconseguit l’objectiu”.

Ara bé, l’escenari actual canvia la perspectiva: “A les portes de l’estiu, la situació d’interacció augmenta especialment entre els joves, una època en què comencen els casals d’estiu, les colònies i els campaments, protagonitzats per infants i joves”. Per a Padrós també hi ha raons vinculades a l’esbarjo i econòmiques. “La interacció es dona sobretot en determinats horaris i això podria ajudar a reactivar l’oci nocturn, pensant en donar aire a tots els sectors que han patit”. És per tot això, que Padrós creu que eliminar les franges pot ser beneficiós.

Acceptació del 85%

Els experts consideren que la vacunació a Catalunya està sent molt positiva, no només per l’impacte en els indicadors, sinó també per l’acceptació que està tenint. Bassat destaca el 85% d’acceptació de la vacuna i Padrós apunta que “a tots els grups hi ha hagut ganes de vacunar-se, és innegable el neguit i la impaciència, i són punts positius”. Això fa factible que es pugui assolir la immunitat de grup en el 70% aquest mateix estiu, com estava previst. Tot i així, els experts alerten que la immunitat de grup només es pot aconseguir quan tot el món estigui vacunat i que cal tenir en compte també l’amenaça de les variants.

La demanda per part d’experts sobre l’eliminació de franges no ha fet canviar d’opinió de moment el Departament de Salut. Fonts de la conselleria han indicat aquest dilluns a EL MÓN que l’estratègia continua sent l’expressada per Argimon en la darrera intervenció pública, dijous passat, quan va assegurar que es continuaria procedint de la mateixa manera. Catalunya va superar aquest cap de setmana els tres milions de vacunats en primera dosi, que suposa el 38,6% de la població i gairebé la meitat de les persones majors de 16 anys. Aquesta setmana ha començat la vacunació del grup entre 45-49 anys i els grups anteriors presenten un elevat nivell de cobertura, fins i tot amb la segona dosi. De fet, Catalunya està a punt d’assolir els dos milions de persones amb la pauta completa de la vacuna.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: un marcià per l'espai sideral a juny 08, 2021 | 02:01
    un marcià per l'espai sideral juny 08, 2021 | 02:01
    Aquestes eminències expertes, com poden recomanar la vacunació compulsiva, si no sabem què s'injecta a la gent? Comprometen la seva paraula a l'interès de les farmacèutiques. Això és científic? Per què, enlloc de recomanar la vacuna, no ens presenten els ingredients del producte màgic? És més, s'han llegit els prospectes dels fabricants? Perquè és per prendre-s'ho com una pel·lícula de bajanades. Vacunes amb nanopartícules secretes. Com en una pel·lícula. I unes partícules secretes que, no és que no et diguin què són, ni tan sols et diuen per a què, ni els efectes que poden provocar. I tot això, per a una malaltia que té la mortalitat de la grip (desapareguda en combat. I val a dir que aquesta sí que seria una pregunta molt interessant a fer-los). Eminències científiques, per què ha desaparegut la grip i totes les seves soques d'avui a demà? Aquí és quan la pel·lícula es converteix no en còmica, sinó en hilarant. Salut covidians, que us farà falta.
  2. Icona del comentari de: XAVI a juny 08, 2021 | 14:29
    XAVI juny 08, 2021 | 14:29
    Es vergonyós que a Sanitat de Madrid, Salut Catalunya hagin decidit que la meva edad l'hi toqui una vacuna (Astra-Zeneca, vacunat 23 Matç, a meva segona dosis sigui a les 12 setmanes, als que vacunen avui (Pfizer) tindran la segona dosis avans que un grup de mes risc 65-70
    • Icona del comentari de: Santi_K a juny 11, 2021 | 12:35
      Santi_K juny 11, 2021 | 12:35
      Ara ho han aplaçat a les 16 setmanes, al final passarem l'estiu sense estar completament vacunats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa