El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rap en català a centres juvenils per afavorir la reinserció social de menors

Plataforma per la Llengua acaba de presentar La veu dels murs, un recopilatori de cinc cançons de rap en català compostes per adolescents interns en els centres de justícia de juvenil de Montilivi (Girona), L’Alzina (Palau-solità i Plegamans) i El Segre (Lleida). L’enregistrament, dirigit per Nel·lo C, s’ha fet en el marc d’un cicle de mig centenar de tallers de rap que l’entitat va organitzar en diversos centres juvenils catalans al llarg del 2022.

Els joves utilitzen el rap per parlar de les seves inquietuds, problemes i aspiracions. Els interns de Montilivi, per exemple, han aprofitat la cançó per agrair a les mares tot el que fan per ells i els demanen perdó per fer-les patir, però recorden que tothom mereix una segona oportunitat i expliquen les dificultats que han tingut a la vida. “Vaig venir amb pastera per canviar la vida sencera. Moltes nits fredes caminant sol per la vorera. […] M’he vist sense res, ni dinar ni sopar, res a la nevera. Ho he volgut tot, però quan surti ningú m’espera”.

Joves del centre juvenil de Montivili canten un rap en català / ACN

Els tallers de rap organitzats per Plataforma per la Llengua han permès que els adolescents entrin en contacte amb el català de manera lúdica i han pogut veure que és un idioma útil, a més de poder treballar l’empoderament i el creixement personal a través de la música. Un grup del centre Montilivi, tres de l’Alzina i un d’El Segre s’han pogut beneficiar dels tallers de rap i cadascú ha gravat una cançó que havien preparat en les sessions anteriors. La unitat de noies d’Els Til·lers (Mollet del Vallès) també van fer una sessió del taller rap.

A més, l’entitat han impulsat una vintena de tallers de teatre a càrrec de la companyia Cirerer Teatret que han permès als joves assajar i representar una petita obra en català. Plataforma per la Llengua utilitza el teatre com a eina de coneixença tant individual com comunitària i millora la comunicació i la cohesió de grup.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa