Quantes vegades hem sentit dir que tot allò que és saludable és avorrit o que tot el que és saborós engreixa o és dolent per a la salut? Doncs són tòpics que són mentida, perquè hi ha una àmplia gamma de productes que són saborosos, sans i pràctics: els fruits secs i la fruita dessecada. I la firma catalana Borges hi té una llarga tradició i una oferta amplíssima que resulta imprescindible en els àpats de Nadal.
Els nous còctels de fruits secs en llauna, ideals per a les festes
Aquest any, a més, Borges estrena un format molt pràctic per als aperitius i les sobretaules –i per picar mentre estem cuinant, una temptació difícil de resistir–, els llaunes amb còctels de fruits secs. N’hi ha dos: el Còctel Gourmet, que combina cacauets, nabius vermells, nous, ametlles i panses, i el Còctel Clàssic, amb cacauets, ametlles, anacards i festucs.

Les nous: polifacètiques i en diversos formats
Per als que tinguin debilitat per les nous, ideals per a les postres o per a la sobretaula, però també per a molts plats, Borges té quatre opcions. Hi ha les nous de Selección en dos formats, amb closca i en gra, i les nous Pizarro, també amb closca i en gra. Com la resta de productes de la gamma Pizarro –pistatxos i ametlles–, són cultivades ben a prop, a la península Ibèrica.
Les nous tenen unes 650 calories per cada 100 g i un altíssim poder saciant, de manera que n’hi haurà prou amb un simple grapat cada dia per aprofitar la seva gran quantitat de nutrients i fer passar aquella gana que a vegades ens agafa entre hores. Són bones per al cor a causa de la presència d’àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats. A més, són una bona font de fibra i vitamines B1 i B6, així com d’antioxidants, minerals com el fòsfor i el magnesi i, en menys proporció, el seleni, el potassi, el ferro, el calci i el zinc.
Les fruites dessecades, grans aliades de la cuina
Una altra gran aposta de Borges per a aquestes festes són les fruites dessecades. S’hi pot elaborar qualsevol recepta, gràcies a la seva versatilitat. Però és que a més a més és molt saludable. Tots som conscients de la importància del consum de fruita diari, unes 4 o 5 peces, i moltes vegades no tenim temps o ens és difícil fer-ho, segons on siguem. Però la fruita dessecada, una de les ofertes estrella de Borges, és una fórmula amb la qual la fruita és un snack, pràctic i saludable, que pot substituir les racions diàries de fruita.
La fruita dessecada és producte de temporada: panses, orellanes, dàtils i prunes. Com que tenen un baix percentatge en aigua, concentren més els seus nutrients. Són un aliment ideal per a nens i gent gran, per l’aportació de calci –panses– o el potassi i el ferro –orellanes–, a més de provitamina A i vitamines B1, B3 i E.
Per a dietes de reducció de pes, la fruita dessecada produeix un efecte saciant, de manera que consumir-ne una petita ració abans dels àpats farà que es necessiti menys quantitat per quedar tips. A més, és una font de fibra soluble: és laxant i permet que el sucre es vagi alliberant a la sang a poc a poc.

Els beneficis que aporten les fruites dessecades de temporada Borges
Dàtils
El gran substitut del sucre en les receptes de brioixeria, sent al mateix temps una font de calci, magnesi i fibra. També te un alt contingut en àcid pantotènic, que combat l’estrès i ens ajuda a relaxar-nos.
Orellanes
Les orellanes d’albercoc és una deliciosa opció que ens aporta betacarotè* (amb més concentració que les pastanagues), sent un antioxidant natural (vitamina A) que ajuda el sistema immunitari. A més, són una font de ferro i calci.
Prunes
Especialment riques en vitamines A, B i C, a més de ser una gran font de fibra, de manera que són un remei natural i saludable contra l’estrenyiment.
Panses
Una font de potassi, imprescindible per a cuidar tendons i articulacions. A més, gràcies als bioflavonoides ajuda a mantenir-nos joves. Resulta una perfecta opció com a Snack saludable entre hores, acompanyades d’unes nous.
