El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les bodes tornen a ser origen de brots de Covid
  • CA

Les darreres setmanes el Govern ha anat actualitzant les mesures contra la Covid i relaxant algunes limitacions per fer efectiva la reobertura després del descens de la incidència de la pandèmia. Això ha conduït a deixar actualment sense restriccions els actes religiosos i les cerimònies civils —on els aforaments s’havien anat ampliant des de l’estiu—. En aquests esdeveniments actualment les autoritats només demanen que es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats, que es controlin les aglomeracions i que es mantingui la distància de seguretat.

El darrer informe del servei de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, corresponent a la setmana 40 (del 4 al 10 d’octubre), identifica els darrers brots de Covid-19 i situa en primera posició el grup d’amics com l’àmbit social on més se’n registren, però en l’anàlisi de situació també hi pareixen les bodes, en segona posició, com a esdeveniment propagador dels contagis. Al principi de la pandèmia, una boda va ser assenyalada com l’origen del brot d’Igualada que va acabar provocant el confinament perimetral de la Conca d’Òdena.

L’anàlisi al detall de la pandèmia a Catalunya mostra l’existència de 128 brots de Covid, la majoria dels quals originats en l’entorn familiar/domiciliari (70), seguits pels declarats en l’ensenyament (24), els de l’àmbit social (12), els d’institucions no sanitàries (8), mixt (7), laboral (5) i altres (1). Els àmbits on els brots generen més casos és el social, segons l’informe, que mostra que la mitjana de casos per brot és de 10,3 en àmbit social i de 2,4 quan aquest es declara en una institució no sanitària, per exemple.

Pel que fa a l’àmbit laboral, el darrer informe identifica 5 brots, amb 28 afectats. El brots s’han produït principalment en el sector d’altres indústries no alimentàries (40%). La mitjana per brot global en aquest àmbit ha estat de 5,6 i ha estat més elevada en el sector dels allotjaments turístics i en establiments de restauració (12 i 6, respectivament). Precisament en l’àmbit laboral, la Pimec havia plantejat la possibilitat de forçar la vacunació de treballadors, mesura amb la qual el Govern no hi està d’acord i els experts veuen complicada.

L’actual informe encara no reflecteix l’existència de brots en oci nocturn perquè és previ a la reobertura. De tota manera, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, l’aplicació del certificat Covid en aquest àmbit està funcionant bé i fins i tot ha contribuït a fer augmentar els vacunats en la franja de 20 a 29 anys. En el setmana analitzada per l’últim informe, es mantenien actius a Catalunya 325 brots, que havien afectat 1.765 persones, 18 de les quals vam requerir ingrés hospitalari i sis han mort. En el context d’aquests brots, 6.284 contactes havien estat en seguiment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sam a novembre 01, 2021 | 16:23
    Sam novembre 01, 2021 | 16:23
    No s'hauria de dir casaments o noces? Bodes sembla que no ho diem habitualment...
  2. Icona del comentari de: el catanyol mata a novembre 01, 2021 | 18:39
    el catanyol mata novembre 01, 2021 | 18:39
    Cap català diu "bodes" perquè en català no és diu així. Si us plau, senyor redactor, em cremen els ulls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa