Cabezas treu ferro a la Delta Plus: “No és ni de bon tros el mateix que l’altra”

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest divendres en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que la Delta Plus representa fins al 2% de les mostres seqüenciades a Catalunya, xifra que suposaria actualment uns 14 casos. “És molt poc —ha defensat Cabezas— i no està incrementant, la Delta normal va pujar més ràpid, a nivell general pensem que la Plus no és ni de bon tros el mateix que l’altra, que tenia un 60% més de transmissibilitat respecte a l’Alfa”.

La nova variant és un 10% més transmissible que la Delta original i de moment no l’ha substituït de la manera com l’altra va substituir l’Alfa. Cabezas ha dit que cal seguir les mesures de protecció com la mascareta i la distància de seguretat si s’està fora de la bombolla de convivència, prioritzant les activitats a l’aire lliure o amb ventil·lació. El comitè científic del Govern prepara un informe sobre la mascareta a les escoles per enviar al Ministeri de Sanitat, però no hi ha data de quan es podria eliminar.

Pel que fa al certificat covid, Cabezas ha assegurat que “està donant molt bon resultat” i que s’ha relacionat “amb un increment petit” de la vacunació entre els 20 i el 29 anys, que ara està al 72%, xifa que encara es pot augmentar més. Cada setmana s’estan posant unes 11.000 vacunes noves. Quan a la possible ampliació de l’ús de certificat covid, per exemple en residències, Cabezas ha dit que el comitè científic està preparant un posiconament i Salut està esperant resultats, a partir de l’evidència de països on s’està aplicant. “Estan fent models per veure com això podra influir en la nostra situació”.

Cabezas ha dit que es planteja arribar a l’objectiu del 85% de població vacunada. Per edats vacunables, per damunt dels 12 anys ja hi ha un 83,2% de persones vacunades. Si als vacunats se’ls summa els que han passat la malaltia, el percentatge puja a 87%. Per tota la població total, incloent els menors, Catalunya està en un 78% de persones protegides amb anticossos, segons la secretària de Salut Pública.

Nou comentari