El passaport Covid per treballar, sense suport legislatiu

La polèmica proposta de Pimec sobre el certificat Covid ha portat cua. La idea expressada pel secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha obert una nova polèmica entorn de l’anomenat passaport Covid. Concretament, Pimec va proposar suspendre de sou i feina els treballadors que no tinguessin el certificat per tal d'”incentivar la vacunació”. Ginesta, també exsecretari general del departament de Treball, va afegir que les administracions haurien de “buscar alternatives per protegir” les empreses i les persones que sí que s’han vacunat, en considerar que “el dret individual a no vacunar-se no pot ser a costa d’exposar altres companys”. A Catalunya encara hi ha aproximadament 300.000 treballadors sense vacunar.

El nou secretari general de PIMEC, Josep Ginesta (ACN)
El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta (ACN)

Aquesta proposta, però, no ho tindria fàcil per tirar endavant, ja que els experts dubten de la seva legalitat. El membre de la junta de la secció de dret sanitari al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) Ignasi Pidevall assegura que aquesta mesura “crea controvèrsia judicial”, perquè no s’ha aclarit si té cabuda a la legislació. Considera que, per ara i d’acord amb la legislació vigent, el primer que s’ha de plantejar és la mobilitat funcional.

Trasllat de les persones no vacunades

La mobilitat funcional és la decisió de traslladar els treballadors no vacunats a altres llocs de treball per minimitzar el risc de contagis. “Amb les lleis laborals aplicables que tenim, considero que el més factible és que es produeixi mobilitat funcional”, assegura l’expert, que també forma part de l’assessoria jurídica del Col·legi de Metges de Barcelona. El següent pas, si no fos possible aquest trasllat dins el lloc de feina, seria estudiar el contracte de treball per analitzar si es pot suspendre “per una causa sobrevinguda”

“Seria desitjable que, abans que es produeixin provatures com les que proposa Pimec, la legislació es pronunciés”, explica Pidevall, que considera que es tracta d’un tema “polític” i lamenta que el govern espanyol “no tingui voluntat de posicionar-se en tot això” impulsant un canvi normatiu. “Suposo que ara el govern espanyol es planteja si ha d’intervenir, ja que el panorama ha canviat i la gent en edat laboral està majoritàriament vacunada”, assenyala l’expert, que considera que “potser hi perdrien més del que guanyarien” posicionant-se. 

A l’albir de la interpretació normativa

En el mateix sentit, Pidevall assegura que si l’Estat tingués la ferma voluntat de legislar sobre el certificat Covid “no es cauria en la litigiositat i hi hauria cobertura jurídica”. Sense aquest pas dels legisladors, el problema és que si es planteja aplicar aquesta mesura seran els jutges els que n’haurien de decidir la legalitat. L’expert lamenta que “el que és un deure del legislador” acabi en mans dels jutges perquè “no han volgut mullar-se ni intervenir decididament en la qüestió de l’obligatorietat de vacunació o el certificat Covid”. 

Per altra banda, Jordi Bacaria, fundador de Global Legal Data, assegura que és “molt difícil” que la Generalitat accepti la proposta de Pimec, perquè l’estatut de treballadors i la llei de prevenció de riscos impedirien aplicar-la sense una modificació legal. Tot i així, Bacaria no descarta que els empresaris optin per acudir als tribunals i que aquests fallin a favor de restringir la contractació de treballadors sense certificat covid. A banda, assenyala que els sindicats “tenen alguna cosa a dir” i que els delegats de prevenció hauran d’estudiar els casos al si de cada empresa. 

Combinar el criteri del Suprem amb la normativa laboral

Bacaria recorda que el Suprem va decidir que, atesa la necessitat de preservar la salut pública, els establiments de lleure poden demanar certificats Covid als clients. D’entrada, l’expert considera que hauria d’haver-se produït una modificació legal que preveiés que les dades del sistema de vacunació es poguessin utilitzar per accedir a locals de lleure, però assegura que comparteix el criteri del Suprem en el context de la pandèmia. 

Un empleat valida el certificat covid per entrar a la discoteca Shôko de Barcelona / ACN

“L’esglaó actual és encara més complicat, perquè la teoria del Suprem s’ha de combinar amb la normativa laboral”, explica l’expert, que considera que el raonament del tribunal s’hauria d’estructurar jurídicament per donar cobertura a la proposta de Pimec. “En principi no es pot exigir que t’hagis vacunat, i al lloc de feina no poden tenir un registre de vacunats perquè és discriminador”, assenyala Bacaria abans de puntualitzar que el pla de prevenció de riscos laborals podria modificar-se per incloure la vacunació Covid. Aquesta, però, hauria de ser acceptada pels sindicats. 

La polèmica ve d’Europa

La polèmica entorn del certificat Covid no està viva únicament al nostre país. De fet, s’ha estès pel continent arran de la decisió del president italià, Mario Draghi, de fer-lo obligatori per poder accedir als llocs de feina. En els darrers dies hi ha hagut moltes protestes al país contra aquesta mesura, que alguns consideren antidemocràtica. La policia va haver de desallotjar centenars de manifestants amb càrregues, mànegues d’aigua i gasos lacrimògens. Els concentrats havien pres una entrada d’un dels ports més importants d’Itàlia, el de Trieste, al nord-est del país, per protestar contra el certificat Covid.

El secretari general de Pimec –que ve del departament de Treball i coneix bé la legislació laboral– és partidari d’aplicar la norma italiana a Catalunya, en considerar que és positiva perquè incentiva la vacunació, no només per les molèsties que suposa fer-se un test cada 48 o 72 hores, sinó per l’elevat cost que té per a qui es nega a vacunar-se i obtenir el certificat.

A banda d’Itàlia, Àustria també aplica el certificat Covid a l’àmbit laboral. El govern austríac dona cobertura a un ampli ventall d’activitats perquè puguin exigir el certificat abans de contractar. A més, qui refusi una feina on s’exigeixi el passaport pot perdre les prestacions d’atur.

Comentaris

  NiFredniCalor Octubre 26, 2021 | 23:39
  Feixisme hitlerià Un mont d apartheid a l Europa del segle XxI No es uns novella de ficció
  Llorenç I. Octubre 26, 2021 | 23:51
  "per protegir els que si que s'han vacunat" En què quedem? La vacuna protegeix o no? On és un bluf per embutxacar-se bilions al capdavall És com ara que volen vaccinar els nens de 5 anys, no s'havia d'haver arribat mai els menors de 40, que ho passen pitjor amb una grip que amb el COVID (patologies excloses)
  Llorenç Octubre 26, 2021 | 23:53
  "Els experts consideren"... Quins experts? Anomeneu experts als empresaris? O senzillament als inútils de PIMEC?
  Jaumem Octubre 27, 2021 | 00:13
  Tants passaports es giraran en contre. Perqué ens hem vacunat? Per anar amb passaports, tant insegur es estar vacunat? On es la llibertat i els drets de qui no vol vacuna? Prou. A la merda. Millor morir dret.
  Així preteneu traure vots, potser? DOLENT, MÉS QUE DOLENT. Octubre 27, 2021 | 11:04
  Pasaport covid? Per quan ens falti paper de WC. Què es creuen aquests?, què pretenen dirigir les nostres vides com si estessim tarats i anular-nos els nostres drets fonamentals? De què van? ULL, la vida i les nostres llibertats estan per davant de partits i etiquetes. No us votaré pas si feu aixó! DOLENTS DE MENA.

Nou comentari