El consum de begudes alcohòliques com la cervesa i el vi està molt estès entre la població adulta del món, ja sigui per prendre alguna cosa a la terrassa d’un bar després de passejar o per acompanyar un àpat familiar. Ara que s’acosten les grans reunions nadalenques, hi ha gent que opta per arriscar-se i tastar alguna nova beguda per amenitzar les trobades familiars. Davant d’aquest corrent d’innovació, algunes marques de cervesa artesana, com la catalana Guineu, han optat per llençar al mercat una nova beguda que combina els ingredients per elaborar la ‘birra’ amb el raïm de vi. Es tracta del que es coneix com a grape ale, un producte italià que ja ha arribat a Catalunya.
Per exemple, els productors artesans de Valls de Torroella, a la comarca del Bages, han elaborat la Wild Sour III. Es tracta, segons descriuen en la seva pròpia pàgina web, d’una cervesa elaborada amb una mescla de most de raïm del pla del Bages sense fermentar, cosa que implica que tots els sabors propis d’aquest raïm es poden trobar en la cervesa, sumat a la pell de raïm Picapoll, most de cervesa i 26 mesos de maduració en un barril de castanyer. Aquesta combinació ha permès crear una cervesa de color ataronjat una mica tèrbola, una característica pròpia de les fermentacions artesanes, i que corona la copa amb una bona capa d’espuma. Així doncs, fusiona els elements de vi amb els de la cervesa.

El matrimoni de Moritz i El Xitxarel·lo
La productora artesana del Bages no és l’única que s’ha aventurat en aquesta nova creació. La barcelonina Moritz també n’ha elaborat una de la mà d’El Xitxarel·lo, tot i que abans d’anunciar-la públicament van mantenir una picabaralla pactada a través de les xarxes socials. Es tracta de la Moritz Matrimoni. Tal com expliquen a la seva web, es tracta d’una fusió dels dos mons, “fermentant amb llevat de cava una barreja de most de cervesa i de most de vi”, que ha donat un resultat que recorda als vins blancs naturals “frizzanti”. Totes dues elaboracions, a banda de les similituds d’ingredients, també comparteixen la necessitat de consumir-se a baixa temperatura.


