Bellvitge inicia un assaig clínic sobre la Covid-19 amb un fàrmac provat als EUA amb crítics

L'estudi nord-americà s'ha fet amb pacients amb possibilitat de morir i a Catalunya es farà amb ingressats per pneumònia causada per la Covid-19 i sense ventilació mecànica invasiva

La farmacèutica Takeda i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han posat en marxa aquesta setmana un assaig clínic per avaluar l’eficàcia i la seguretat d’un fàrmac, l’Icatibant, per tractar la Covid-19. L’estudi, que lidera el centre d’investigació català i que preveu tenir els primers resultats al novembre d’aquest mateix any, està ara en fase de reclutament i inclourà 120 pacients de diferents centres hospitalaris, segons ha informat la companyia farmacèutica. Els promotors de la investigació asseguren que es tracta d’un estudi pioner a nivell mundial, malgrat que el fàrmac ja ha estat provat als EUA amb pacients crítics (amb un 50% de possibilitats de morir) i no ha donat resultats. L’estudi de Bellvitge s’orienta, en canvi, a persones amb pneumònia sense ventilació mecànica invasiva.

L’Icatibant és un fàrmac autoritzat i indicat per al tractament simptomàtic de crisis agudes d’un trastorn genètic poc freqüent conegut com a angioedema hereditari (AEH), que provoca situacions recurrents d’inflor dolorosa, que debilita diverses parts del cos, les mucoses i els òrgans interns, i que poden ser mortals. Segons la farmacèutica, la seva eficàcia davant la Covid-19 tindria a veure amb dos possibles mecanismes d’acció: per una banda, bloquejaria l’acció d’un tipus de molècula anomenada bradicinina augmentada amb la Covid-19, i per l’altra, inhibiria la proteasa M del SARS-CoV-2, que és clau en la replicació del virus.

L’estudi se centrarà en explorar l’eficàcia d’Icatibant junt amb el tractament estàndard en pacients adults ingressats per pneumònia causada per la Covid-19 i sense ventilació mecànica invasiva. La població objectiu de l’assaig clínic la formen els pacients hospitalitzats diagnosticats de pneumònia per SARS-CoV-2 que es troben sense ventilació mecànica invasiva. Els pacients que participin en l’estudi hauran de trobar-se en un grau específic de 4 o 5 (segons les classificacions de l’OMS). Es considerarà èxit aquells pacients que en el dia 10 de tractament amb Icatibant arribin al grau 2 o inferior i no hagin presentat reaccions adverses rellevants.

El Quantum Leap Healthcare Collaborative és el centre d’investigació mèdica de la Universitat de Califòrnia, San Francisco i emprenedors de Silicon Valley on ja s’ha provat el fàrmac amb pacients crítics. Aquest centre va comunicar el 15 d’abril que l’assaig ha permès constatar que “hi havia una baixa probabilitat” que l’addició d’icatibant en la teràpia dels pacients afectés en la recuperació o mortalitat dels pacients.

Fonts de Tadeka han confirmat a EL MÓN que l’estudi de Bellvitge continua malgrat els resultats de l’estudi dels EUA perquè la primera investigació és diferent i l’estudi en cap cas ha finalitzat per una qüestió de seguretat de la molècula amb la que s’investiga. Per la seva part, fonts d’IDIBELL ha derivat qualsevol dubte sobre l’estudi al comunicat de la farmacèutica.

Comentaris

    Amb critics? 21/04/2021 7:19 pm
    Provats amb crítics del procés?

Nou comentari