Villarejo denuncia el tracte “degradant” a la presó amb “administració per la força de pastilles”

L'advocat del policia jubilat i empresonat avisa d'accions penals contra el ministeri de l'Interior

Ofensiva de la defensa del comissari jubilat, José Manuel Villarejo, davant el tracte que rep el seu client al centre penitenciari d’Estremera. Tot just el comissari ha sortit de l’hospital on es trobava en observació neurològica, el lletrat Antonio José Garcia Cabrera, ha explicat que ha pogut enraonar amb ell per telèfon a falta de poder accedir a l’informe mèdic que rau a mans dels funcionaris de la presó. Els símptomes del comissari continuen, però, els metges no en saben aclarir la causa. De moment, sospiten una ferida “perifèrica que afecta als nervis” relacionada, segons sembla, a la seva hipertensió arterial crònica. 

Una situació que, per a l’advocat, encara evidencia més les “diferents situacions degradants” que ha patit Villarejo a la presó. Així destaca, “escorcolls a la seva cel·la, i a ell completament despullat -un d’aquests el jutge de vigilància penitenciària va considerar que vulnerava drets fonamentals- intervenció de comunicacions, fins i tot les íntimes amb la seva dona, administració per la força de medicaments per via oral per reduir artificialment la seva tensió per què pogués comparèixer judicialment, nombroses incomunicacions a la cel·la amb aïllaments continuats de fins 24 dies seguits 24 hores al dia”. 

Tot un llistat que per l’advocat, suposa la vulneració de les Regles mínimes de les Nacions Unides pel tractament de reclusos, conegudes com a regles Nelson Mandela. Una norma que determina que l’ús de restriccions no ha de suposar un tractament degradant, inhumà o cruel, fins i tot, la prohibició d’aïllament perllongat. També denuncia que ha hagut de “compartir cel·la de reduïdíssimes dimensions amb un malalt esquizofrènic condemnat per assassinat amb greus alteracions de conducta, entre elles bracejar contínuament com si estigués en una imaginària cursa i  fumant contínuament”. “Tota una muntanya russa”emocional, que ha anat minant poc a poc la seva resistència física i psíquica”, afegeix el lletrat. 

Des del judici contra l’exdirector del CNI, del que va quedar absolt, Villarejo va quedar reclòs sense poder fer exercici en una cel·la sense aigua calenta ni calefacció. De fet, va estar quinze dies així fins que no va ser reparada el passat 1 de febrer, segons detalla. 

“Aquesta situació va provocar que Villarejo, per intentar mitigar el fred intens -fins a 12 graus centígrads sota zero a l’exterior-, hagués de romandre tot el dia vestit tombat en la seva llitera amb l’única protecció del seu edredó”, concreta. De fet, el dia que va ser traslladat a l’hospital, els serveis mèdics de la presó van trigar 11 hores a atendre’l, però els metges estaven de baixa. No va ser fins el dia següent que dos metges nous el van atendre i el van enviar a l’Hospital. 

“Davant tots aquests fets aquesta defensa va promoure, de forma immediata, l’exercici de totes les accions que siguin necessàries perquè es realitzi una investigació, profunda i efectiva, del tracte penitenciari rebut”, avisa el lletrat. Ara bé, malgrat la seva situació física el comissari jubilat segueix manifestant la seva voluntat de prestar les tres declaracions judicials fixades per al pròxim dia 12 de febrer davant el Jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional així com de declarar voluntàriament sobre els temes que es contenen en el seu escrit d’1 de novembre de 2020, tot i que es ve rebutjant sistemàticament qualsevol intent de declaració voluntària .

“Així mateix manifesta la seva ferma voluntat de contestar a tots i a tot el que se li pregunti a la Comissió d’Investigació del Congrés dels Diputats, amb la inequívoca voluntat que els espanyols puguin conèixer completament totes les seves activitats al servei de la Seguretat de l’Estat amb els diferents governs de Espanya”, alerta la defensa del comissari.

Comentaris

  No se'ls mor 05/02/2021 11:31 pm
  I no se'ls mor. Quan manava el PP els que feien nosa es morien de mort "natural" o d'accident. Ara el PP té menys poder I la tasca l'han de fer els funcionaris de presó. Cal fer callar aquest home. Sap massa bé com treballava el poder
  TSSO 05/02/2021 5:54 pm
  Espero que tingui les espatlles ben cobertes i rebenti tot perquè té una pinta que el pelaran que fa feredat. D'aquí 5 o 6 anys el TJUE fallarà contra l'estat i aquí pau i allà glòria que ningú se'n recordarà.
  RUS 05/02/2021 4:01 pm
  Quina pena, fotet, desgraciat..
  Observador 05/02/2021 3:34 pm
  Que se sent, noi, quan et donen a tastar la teva pròpia medecina?.
  Joan 05/02/2021 1:35 pm
  Vigila amb les pastilles
  RAMON A 05/02/2021 12:40 pm
  Recorda el Navalny

Nou comentari