El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC rebaixa dues condemnes en aplicar la llei del ‘Només sí és sí’
  • CA

La sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat en dos anys una condemna de l’Audiència de Girona i en un any una altra de l’Audiència de Barcelona en aplicar la llei del ‘només sí és sí’, ha explicat el tribunal en un comunicat aquest dilluns.

Rebaixa de dos anys

La primera és una agressió sexual a l’agost de 2018 a una víctima de 17 anys en sortir d’una discoteca de Cadaqués (Girona), per la qual l’Audiència de Girona va condemnar a l’home a sis anys i mig per agressió sexual i li va imposar una ordre d’allunyament de la víctima durant nou anys. Ara el TSJC ha desestimat el recurs de la defensa contra la primera sentència però d’ofici ha modificat la pena en aplicar la nova llei: ha rebaixat la pena a quatre anys i mig pel mateix delicte, ha fixat el temps de l’ordre d’allunyament en cinc anys i ha estipulat una mesura de llibertat vigilada de cinc anys després del temps que l’home passi a la presó.

El tribunal argumenta que procedeix rebaixar la pena d’ofici perquè la nova llei “resulta més beneficiosa en tant que estableix el límit penològic mínim en quatre anys de presó”, atès que la llei de ‘només sí és sí’ fixa per a l’agressió sexual penes d’entre quatre i 12 anys, mentre que amb la llei anterior la pena mínima era de sis anys. El TSJC ha fet valdre els arguments de l’Audiència de Girona, que va optar per imposar a l’home una pena equivalent a la mínima més sis mesos de presó (amb la llei anterior, sis anys i sis mesos), de manera que la seva anàloga amb la llei de ‘només sí que és sí que’ són quatre anys i sis mesos. En conseqüència, el TSJC modifica també el temps d’allunyament de nou a cinc anys perquè aquesta condemna ha de “guardar proporcionalitat en la seva extensió” amb la pena de presó.

De 10 anys a 9

El segon cas és el d’un home al qual l’Audiència de Barcelona va condemnar a 28 anys de presó per tres delictes d’agressió sexual, un robatori i dos furts a dones amb les quals contactava a través de publicacions d’elles en el portal ‘Milanuncios’ oferint serveis de neteja o com a cuidadora.

La sala d’apel·lacions del TSJC ha desestimat el recurs que va presentar la defensa però ha modificat la pena que li va imposar el primer tribunal en un dels delictes d’agressió sexual: aquest delicte en concret va ser penat amb 10 anys de presó i ara el TSJC el rebaixa a nou. El TSJC argumenta que l’Audiència de Barcelona va fixar 10 anys per aquest delicte perquè estava en la franja superior sobre la meitat de la forqueta de penes que la llei preveia (en aquest moment, entre sis i 12 anys).

En canvi amb l’entrada en vigor de la llei de ‘només sí és sí’ la forquilla ha passat de quatre a 12 anys, de manera que la meitat de la forquilla de la pena també ha baixat.

Més notícies
El diputat del PdeCAT al Congrés, Genís Boadella / EuropaPress
PDeCAT i PSOE estudien modificar la llei que va permetre retirar l’acta als líders del procés
Notícia: PDeCAT i PSOE estudien modificar la llei que va permetre retirar l’acta als líders del procés
Comparteix
Les condicions inclourien que el delicte fos greu, comportés inhabilitació i s'hagués fet amb violència
Anunci d'una botiga de roba infantil de Flix que reivindica el 'set nens de poble'
VÍDEO | Un anunci d’una botiga de roba reivindica l’orgull de ser “nens de poble”
Vídeo: VÍDEO | Un anunci d’una botiga de roba reivindica l’orgull de ser “nens de poble”
Comparteix
Un nunci d'una botiga de roba per a infants reivindica la vida a les poblacions més menudes i la llibertat que comporta per als més petits
Les llars espanyoles es gastaran de mitjana més de 700 euros per Nadal
Notícia: Les llars espanyoles es gastaran de mitjana més de 700 euros per Nadal
Comparteix
Els negocis es preparen per a les compres de Nadal amb tècniques com el ‘mystery shopping’ i el ‘ADN emocional’, totes dues utilitzades per empreses com IO Recerca
Clínica Diagonal aposta per Da Vinci, el robot quirúrgic de màxima precisió
Notícia: Clínica Diagonal aposta per Da Vinci, el robot quirúrgic de màxima precisió
Comparteix
Assegura que l'ús del robot ofereix més garanties d'èxit en l'extirpació de tumors i disminueix el risc de dany en estructures vasculars i nervioses

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 20, 2022 | 00:09
    Gonzalo desembre 20, 2022 | 00:09
    La asociación de violadores y acosadores da las gracias a Irene Montero.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa