El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llei del ‘només sí és sí’ s’estrena a Catalunya amb una pena més baixa
  • CA

Catalunya ja ha dictat la primera sentència a un acusat de violació avalada amb la llei del ‘només sí és sí’. L’Audiència de Girona ha imposat una pena més baixa a un home, acusat de violar una donar a Blanes el gener de 2018, argumentant que s’ha de decantar “necessàriament” per la legislació actual perquè és “clarament més beneficiosa per al reu”. A més, aquest dimarts, el Tribunal Suprem ha assegurat que no unificarà criteris en l’aplicació d’aquesta nova legislació, tal com demanava el Ministeri d’Igualtat, i demana estudiar-ho “cas per cas”.

L’Audiència de Girona ha condemnat l’acusat a 2 anys i mig de presó per violació amb els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes. El Codi Penal actual situa la pena (amb les atenuants) entre els 2 anys i 4 anys menys 1 dia de presó, mentre que, amb l’anterior, el processat s’enfrontava a una condemna d’entre 3 anys i 6 anys menys un dia. La sentència imposada per l’Audiència de Girona es converteix en la primera condemna a la baixa per aplicació de la llei del ‘només sí és sí’ que transcendeix a Catalunya.

Imatge del 21 de juny de 2018, dues manifestants denuncien a la plaça Sant Jaume de Barcelona l'alliberament dels membres de 'la Manada' | ACN (Aina Martí)
Dues manifestants denuncien a la plaça Sant Jaume de Barcelona l’alliberament dels membres de ‘la Manada’ el 21 de juny de 2018 | ACN

El TS contradiu la Moncloa i no unificarà criteris

Aquest mateix dimarts, el Tribunal Suprem (TS) ha decidit elevar la pena als dos exjugadors del club de futbol de l’Arandina que van ser condemnats a tres i quatre anys de presó. Ara, en un comunicat i sense facilitar la sentència, el Suprem ha condemnat els exfutbolistes, acusats d’haver agredit sexualment una noia de 15 anys el novembre del 2017, a 9 anys de presó perquè, tal com demanaven les defenses en un recurs, ha eliminat un dels atenuants. Així i tot, ha advertit que la pena imposada hauria estat de 10 anys que demanava la Fiscalia, però ha sigut d’un any menys perquè s’ha acollit a la llei del ‘només sí és sí’.

A la nota, el Suprem explica que al seu entendre la nova legislació podrà aplicar-se en benefici del reu quan els tribunals fixin ara una pena inferior a la que estava establerta abans de la llei, però ho haurà de fer “analitzant cas per cas, i no de forma global”. Així, el TS no accepta el que demana el Ministeri d’Igualtat i ha assenyalat que no unificarà criteris per a les condemnes i revisions de penes.

Més notícies
Marc Pedraza explica que va patir abusos per part d’un professor / ACN
Una víctima d’abusos: “Porto 24 anys en silenci, vull que la gent es tregui la por”
Notícia: Una víctima d’abusos: “Porto 24 anys en silenci, vull que la gent es tregui la por”
Comparteix
Tres exalumnes de l’escola Baltasar Segur de Valls denuncien un professor
Un cotxe dels Mossos d'Esquadra
Detingut per abusar d’una turista dies després de ser absolt d’una violació
Notícia: Detingut per abusar d’una turista dies després de ser absolt d’una violació
Comparteix
Se sospita que l'agressor hauria pogut utilitzar alguna substància química per sotmetre la víctima
Lateral d'un dels vehicles dels Mossos d'Esquadra | ACN
Investiguen un cas d’abús sexual a una nena al túnel del terror de Badalona
Notícia: Investiguen un cas d’abús sexual a una nena al túnel del terror de Badalona
Comparteix
Tots els responsables dels fets tenen menys de 13 anys
Una processó a Sevilla, lloc on van tenir lloc els fets / EP
Un capellà de l’Opus va pagar a una víctima d’abusos perquè callés
Notícia: Un capellà de l’Opus va pagar a una víctima d’abusos perquè callés
Comparteix
Es va establir un preu en un contracte davant de notari per no dir res i renunciar a qualsevol acció penal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa