El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’aspra batalla del TSJC amb Boye pel cas Borràs

La sala Penal i Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat aquesta setmana una interlocutòria amb què tomba el recurs d’aclariment demanat per la defensa de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. Un recurs que recordava al tribunal que ha condemnat Borràs que la sentència ni tan sols tenia el número identificatiu que ha de portar i, a més, que els fets provats no recollien modificacions realitzades sobre la petició de pena del ministeri fiscal. Els magistrats repliquen als lletrats de Borràs que no hi ha res a esmenar i que la resolució ja té número per una diligència posterior.

No és la primera topada recollida en una diligència o un document processal. Ans al contrari. De fet, les recusacions presentades per l’equip de Gonzalo Boye i Isabel Elbal han sigut un teva-meva constant amb el president del tribunal, Jesús María Barrientos, que fins i tot ha estat el ponent de la sentència condemnatòria a 4 anys i mig de presó. Precisament, la sentència ha deixat negre sobre blanc l’aspror que hi va haver durant la vista entre Barrientos i els dos advocats, als quals va retirar la paraula en algun interrogatori i va arribar a advertir que aturessin el que el magistrat considerava l’ofensiva contra les altres defenses, que havien arribat a un pacte de conformitat, i a acusar-los de centrar la vista en el fiscal durant l’exposició dels informes.

“Ombres de parcialitat en què s’insisteix artificialment”

El rebuig als aclariments demanats per la defensa de Borràs es podien preveure si es té present el text de la sentència. Sobretot, en els punts que els magistrats rebutgen qüestions prèvies plantejades com la manca d’imparcialitat del tribunal o bé la vulneració del dret de defensa arran de les conformitats dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol. Unes acusacions que la resolució nega amb tota contundència definint-les com “ombres de parcialitat en què insisteix artificialment la defensa de la senyora Borràs”. Així, la resolució entén que no s’ha vulnerat cap dret de defensa perquè considera que la rudesa mostrada pel tribunal en alguna de les seves intervencions estava justificada.

En aquest sentit, el text ressalta que “sobre el president del tribunal recau la càrrega d’impedir les discussions impertinents i aquelles que no portin a l’aclariment de la veritat”. “A aquestes realitats”, continua la sentència, “responien les intervencions puntuals del president en la reconducció d’aquelles preguntes concretes o intervencions que, formulades pel ministeri fiscal, per les defenses o per l’acusada en el torn de darrera paraula, s’allunyaven dels fets del debat i res podien aportar a l’examen de les circumstàncies”.

Jes?s Maria Barrientos, en un moment de la seva intervenci?
Jesús Maria Barrientos, en exercici del seu càrrec

“Mantenir el respecte”

Per altra banda, els magistrats raonen que alguns talls en les intervencions de la defensa de Borràs eren necessaris per mantenir l’ordre i el respecte a la sala. Així, el text recorda que és de la “incumbència del president del tribunal el manteniment del respecte i la consideració deguts al tribunal i a tots els seus membres, els altres poders públics, les parts i els professionals que representen o defensen els seus interessos”. En aquesta línia, el ponent assegura que només va intervenir dues vegades per tallar la defensa i que ho va fer de manera “obligada”.

“Per a la contenció d’aquest tipus de comportaments desconsiderats va resultar obligada la intervenció del president del tribunal, en una ocasió, per posar fi a les desqualificacions dirigides des d’una de les defenses lletrades cap a les altres dues, a conseqüència de l’estratègia processal aconsellada als seus defensats”. Una clara referència a les paraules dels lletrats de Borràs qualificant d’acusació els altres dos coacusats amb qui havien compartit estratègia de defensa fins pocs dies abans d’iniciar la vista oral.

“Mirada pertorbadora”

El tribunal també aprofita per argüir l’ordre de Barrientos a Boye durant l’exposició de l’informe final del ministeri públic de mirar cap a una altra banda i no cap a la fiscal. Una ordre que l’advocat es va agafar amb humor replicant que “faria com a la mili, mirar al davant”. Segons Barrientos, va estirar les orelles a Boye “per impedir la confrontació física i pertorbadora, per propera i persistent, d’un lletrat de la defensa sobre la persona de la fiscal en el transcurs dels informes verbals finals que la representant del ministeri públic estava dirigint en aquell moment al tribunal”.

“En tots els casos”, emfatitza, “es tracta d’intervencions reclamades per al bon ordre dels debats propis del judici, i perquè cadascuna de les parts pugui realitzar les funcions acusatòries i defensives que té encomanades sense altres condicionants diferents d’aquells que procedeixin de les regles que disciplinen el procés i que són iguals per a tots i a totes”.

Ara, la defensa de Borràs pren nota de les qualificacions reflectides en la sentència de cara el recorregut processal de la sentència en instàncies superiors i en la justícia europea. De fet, interpreten que les reflexions del tribunal avalen la tesi que s’ha registrat manca d’imparcialitat no només contra l’acusada sinó contra els seus defensors.

Més notícies
Isabel Elbal i Gonzalo Boye, en un moment del judici a Laura Borràs, Isaías Herrero, i Andreu Pujol/ACN
Boye, sobre Borràs al TSJC: “Hem passat de ‘l’a por ellos’ a ‘l’a por ella'”
Notícia: Boye, sobre Borràs al TSJC: “Hem passat de ‘l’a por ellos’ a ‘l’a por ella'”
Comparteix
L'advocat de la presidenta suspesa denuncia vulneració de drets fonamentals
Gonzalo Boye en una vista davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) / ACN
Boye celebra la sentència del TJUE: “Avui és un bon dia”
Notícia: Boye celebra la sentència del TJUE: “Avui és un bon dia”
Comparteix
L'advocat dels eurodiputats de Junts creu que les decisions del tribunal europeu "són per llegir-les íntegrament"
Carme Forcadell saluda Anna Simó abans del judici al TSJC / ACN
L’independentisme fa pinya al TSJC abans del nou judici a la Mesa de Forcadell
Notícia: L’independentisme fa pinya al TSJC abans del nou judici a la Mesa de Forcadell
Comparteix
Representants d'ERC, Junts i la CUP han donat suport a Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Ramona Barrrufet y Lluís Guinó
Borràs, acompanyada per Torra, Madaula i altres diputats de JxCat / EP
Junts contraataca i demana restituir Borràs perquè el TSJC descarta la “corrupció”
Notícia: Junts contraataca i demana restituir Borràs perquè el TSJC descarta la “corrupció”
Comparteix
El partit considera que la sentència del TSJC deixa clar que la presidenta suspesa del Parlament no es va "lucrar personalment"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2023 | 18:27
    Gonzalo abril 06, 2023 | 18:27
    Como se está forrando el terrorista chileno con todos vosotros. Aparte de reírse de todos vosotros. Jajaja! El primero que conteste nombrando al emérito, tiene chupito de premio! Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2023 | 19:40
      Gonzalo abril 06, 2023 | 19:40
      Que pesadito eres. ¿No puedes comentar las noticias con un cierto grado de seriedad? Siempre con tus risotadas, cinismos exhacerbados, insultos, descalificaciones, etc. Eres despreciable.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 07, 2023 | 11:20
        Gonzalo abril 07, 2023 | 11:20
        Como pretendes que conteste seriamente a gente que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaban andapandanchia? Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gunçal a abril 06, 2023 | 19:57
      Gunçal abril 06, 2023 | 19:57
      Los que nos reimos somos nosotros de ti, y de tu tonteria diaria??
      • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 08, 2023 | 16:03
        Gonzalo abril 08, 2023 | 16:03
        Para risas, las que nos dimos cuándo os vimos con el huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreabais andapandanchia... jajaja!
    • Icona del comentari de: fart de caspanyols a abril 07, 2023 | 04:07
      fart de caspanyols abril 07, 2023 | 04:07
      ets un mal educat, poca-solta, i mentider espanyol
  2. Icona del comentari de: Josep a abril 06, 2023 | 18:36
    Josep abril 06, 2023 | 18:36
    aleta coqueta meseta amarreta cornetameta aprietacroqueta moqueta atleta dieta morisqueta avioneta encasqueta motocicleta banqueta encorcheta nieta beta encorseta panceta bicicleta enmarqueta patineta caleta entrometa pileta camioneta etiqueta pipeta camiseta feta pirueta careta furgoneta plazoleta carpeta galleta rabieta caseta guardameta servilleta cebolleta inconcreta silueta chaqueta interpreta sujeta chincheta luneta tableta chuleta maleta trompeta cometa malinterpreta ultravioleta completa mamboreta veta comprometa maqueta violeta concreta marioneta voltereta metralleta
  3. Icona del comentari de: CAT a abril 06, 2023 | 20:00
    CAT abril 06, 2023 | 20:00
    Les guerres ara son als jutjats, perque els miserables d'espanyistan saben que ja no tenen el poder de les armes. Per això s'ha de portar davant la fiscalia europea tot l'aparell judicial de l'estat. Denunciem-ho plegats.
  4. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a abril 06, 2023 | 23:32
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya abril 06, 2023 | 23:32
    La santa aliança entre autonomistes i el clavegueram colonial potser donarà resultats imprevistos. P.S. Les webs de merda que comencen amb un “Su privacidad es importante...” etc. com “MonPlaneta”, en la llengua dels castellans, menyspreen la nostra llengua i no s’hi ha d’entrar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa