El Tribunal de Comptes rebutja els avals perquè veu “culpa greu” dels encausats

La instructora fa una simbiosi entre el Codi Civil i l'exposició de motius del decret i ordena embargar els béns dels implicats

El Tribunal de Comptes ha decidit rebutjar els avals de l’Institut Català de Finances per cobrir les fiances de 5,4 milions d’euros que es reclamava als excàrrecs del Govern que van participar en l’acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. La resolució de la delegada instructora de la causa al Tribunal de Comptes, Esperanza Garcia, a la qual ha tingut accés El Món, argumenta la decisió en cinc pàgines i amb en una interpretació entrada amb calçador de l’article 3 del Codi Civil, la llei de règim jurídic del sector públic i l’exposició de motius del decret llei que va crear el fons de protecció impulsat per la conselleria d’Economia. Tot, perquè veu “culpa greu” dels encausats.

Segons assegura García, no es pot aplicar l’aval amb fons públics perquè no afecta al principi d’indemnitat dels funcionaris o treballadors públics. En aquest sentit, argumenta que una condició per fer efectiu l’aval és que no hi hagi ni dol, ni negligència ni culpa greu de l’investigat. Tres condicions que, de moment, el Tribunal de Comptes no només les veu sinó que ja ordena en la mateixa resolució executar l’embargament provisional de béns. Les defenses ja han anunciat que recorreran.

Així la resolució considera que l’aval s’ha d’interpretar d’acord amb la literalitat de l’exposició de Motius i l’article 1 del Decret que el configura, tal i com ordena el Codi Civil. Dos preceptes que units, segons la instructora, “no refereix en cap moment de manera expressa que l’objecte de la norma inclogui supòsits de responsabilitat per dol o culpa greu”. Dos pressupostos que Esperanza Garcia emfatitza com a “pressupostos necessaris per a l’existència de la presumpta responsabilitat comptable”. En aquest sentit, recorda i insisteix que com a Instructora -i el mateix Tribunal de Comptes ha avalat la seva versió, són dos elements que considera que han existit en la trentena d’investigats. D’aquí que n’hagi ordenat l’embargament dels béns que ha generat el mateix aval.

En la mateixa línia, la instructora resol que no es pot aplicar el principi d’indemnitat amb què s’inspira la norma ideada pel conseller d’Economia Jaume Giró. De fet, assegura que la mateixa exposició de motius del text que articula els avals que aquest principi “no empara situacions en què concorri culpa o negligència del gestor o empleat públic responsable“. Conductes que la instructora conclou que s’han donat, perquè si no les hagués detectades no hauria ordenat l’embargament preventiu dels béns. En aquesta base hi addueix que la llei del règim del sector públic, en relació amb el decret que crea el fons, “no preveu que es pugui procedir, en cap cas, a donar cobertura pública a el patrimoni privat de les persones al servei de l’Administració que haguessin obrat amb dol, o culpa o negligència greu en la generació de el dany, sigui aquest ocasionat a aquella o a tercers“.

La conclusió del tribunal és que cal rebutjar l’aval de l’ICF perquè “no empara les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu, requisits que necessàriament han de concórrer per declarar la responsabilitat comptable. I afegeix que “de manera indiciària” el tribunal ha trobat aquests elements i ha procedit a declarar l’existència d’una presumpta responsabilitat comptable i donar lloc a una liquidació provisional positiva. Per tant, entenen i decideixen que l’aval no pot ser efecte i causa a la vegada. En la mateixa resolució, la instructora ordena l’embargament immediat dels béns.

La part final de la resolució del Tribunal de Comptes pel que no accepta els avals de l’ICF/Quico Sallés

Comentaris

  kim 14/10/2021 3:00 pm
  Àixò o resoldra la taula de negociació, perquè els pressupostos espanyols depenen d´ERC, no hi ha res de que preocuparse.
   No ho crec 15/10/2021 6:50 am
   La taula de negociació se la han carregat els corruptgents, la boicotejan dia si dia també
  Gonzalo 14/10/2021 3:00 pm
  A pagar, ladrones!
   A en Gonzalo 14/10/2021 6:27 pm
   Aquest estúpid es pensa que tots son com ell. farts de l'estat espanyol i llurs trampes per a venjar-se dels catalans. Ens cal la independència.
   Ferran 15/10/2021 8:29 am
   Se puede ser más tonto,pero no tan cretino.
  GAVANENC 14/10/2021 3:18 pm
  Com que han de renovar els carregs ara d'aquesta institució fatxa, pues ja tenien que fotre l'ultima nyafra.
  germamarx 14/10/2021 3:43 pm
  Perdoneu l´expressió però ho he de dir: "Erreceros" perquè collons encara dubteu si ajudar o no ajudar aquesta gentussa ?
  X 14/10/2021 4:03 pm
  Qui es la instructora?
  Jeroni Munyós 14/10/2021 4:55 pm
  Més que mai ens cal tenir l'estat independent en forma de república. No s'ha de perdre més temps. Som-hi !
  Ricard 14/10/2021 5:02 pm
  No hi ha res com entendre's amb un castellanista. Són tan empàtics amb els catalans...
   . 14/10/2021 6:28 pm
   Et creus graciós ?
    Ricard és tant graciós com en Quico 14/10/2021 6:56 pm
    Però en Quico censura els comentaris que'l deixan amb el cul a l'aire. Tots dos son becaris corruptgents...
  Luisnomeacuerdo 14/10/2021 7:41 pm
  Mortadelo se acercan días de llanto y crujir de almorranas a los fascistas independentistas.
  Mira al menos.. 14/10/2021 9:03 pm
  El astuto ya se fue dejando barba de "sin techo" por si acaso....jojojo
  A mi la republica! 14/10/2021 9:04 pm
  Todos los nuevos "sin techo" al casoplon del Pelomocho...
  Estoy habria que pagarlo a "escote" 14/10/2021 9:15 pm
  A tres euros por cada aplaudidor orejil de estos bandidos, problema solucionado.
  No se, no se 14/10/2021 9:17 pm
  A como sale cada uno de los ocho segundos de repubica independiente. Dara para tomar helado todos los dias tras pagar la cuenta?
  Cuanto debe de ser el 3% del los 3000M de la ampliacion del Prat? 14/10/2021 9:18 pm
  Creo que al final habra ampliacion del aeropuerto..jojojo
  Harrymadas 14/10/2021 10:19 pm
  Junqueras, Tardá, Torrent, Rufian, Aragonés, ....¿que sois? , traidores, estafadores, agentes a servicio de la zarzuela, marionetas , cualquier cosa , menos políticos, que llevan a cabo la voluntad de los votantes, sois basura.
  Vendetta 14/10/2021 10:48 pm
  Aixo son els fruits de la taula de sumisión apa botiflers a disfrutar
  Jaume I 15/10/2021 8:22 am
  No ho estem entenent del tot. Ahir PP i PSOE van pactar que: (PP) calia fer un escarment . (PSOE) Calia un tema mes per fer xantatge a la taula de negocis (castellans). Creen una situació per poder satisfer a uns i a d'altres, aquest castellans no els coneixeu prou, s'estan Pixán de riure amb tot plegat, uns guanyen "dureza" i els altres un motiu per conseguir "renuncies del independentisme" i ho logren al mateix preu. Som rucs, quant estiguem preparats per poder-ho tot i un polític català digui prou, s'obrirà un altra oportunitat, hem après una cosa, ara sabem tots el preu de deixar-ho a mitges o en mans de la pau i la diplomacia, amb ells ho sento pero no funciona, para mostra que fa dos dies Vox es volia anexionar Portugal i per poc crea un incident diplomàtic. Reflexió: Anem pensant amb qui tenim davant abans de fer res.
  lazi 15/10/2021 8:28 am
  el tribubal de comptes... un invent dels castellans per continuar vivint de la sopa boba a costa dels catalans... polítics i gent compromesa, abans de fer res, els diners i propietats canvi de nom.. no cal anar a Panamà com fan ells... però asegurar-los perquè els lladres no hi puguin posar les mans...
  Clara 15/10/2021 2:50 pm
  L:argument que dóna el "tribunal" és: PREVARIQUEM TOT EL QUE ENS DÓNA LA GANA I MÉS.
  JordiP 15/10/2021 4:53 pm
  "Ay, qué pena me das, Esperanza, por Dios, tan bonita pero no eres bueena. Esperanza, Esperanza, sólo sabe bailar cha-cha-cha."

Nou comentari