El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘think tank’ de l’Estat insisteix que Rússia estava darrere l’1-O

El gran think tank de l’Estat, el Real Instituto Elcano, torna a relacionar encara amb més força el Procés sobiranista i el referèndum del Primer d’Octubre del 2017 amb Rússia i els seus serveis exteriors i d’intel·ligència. Així ho constata l’informe l’estudi de prospectiva España en el mundo 2022: perspectivas y desafíos en la vecindad, que es presentarà a Madrid el proper 13 de gener i al qual ha tingut accés El Món. El centre de pensament geostratègic que presideix Felip VI, amb els expresidents del govern espanyol i sis ministres i els exministres de Dafensa al patronat, reclama a l’Estat vigilar de prop Rússia a la vista de la seva ingerència en afers espanyols, i en concret en relació a l’independentisme.

“La posició d’Espanya cap a Rússia ha estat tradicionalment influïda per la llunyania geogràfica i les relacions econòmiques de baixa intensitat”, retreuen els analistes. En aquest marc destaquen que “Espanya no té una política exterior específica cap a Rússia, sinó que la desenvolupa dins del marc de la UE i de l’OTAN“. Una situació que el think tank opina que hauria de canviar per quatre motius principalment.

De fet, raona que “l’interès dels espanyols per una política de la UE coherent cap a Rússia ha augmentat per “la interferència de Moscou en el referèndum il·legal de Catalunya i els seus vincles provats amb independentistes catalans radicals”. Inclou en el paquet “diversos ciberatacs a institucions públiques espanyoles procedents de Rússia”, això sí, sense especificar-ne cap.

També hi afegeix la “creixent percepció que el Kremlin dona suport a gairebé qualsevol esdeveniment polític desestabilitzant”: Brexit, campanya de Donald Trump, candidatures euròfobes a les eleccions legislatives de diversos estats membres o campanyes de desinformació. Finalment, hi suma “l’annexió de Crimea i el suport –militar, econòmic, polític– als rebels prorussos a Ucraïna, així com al règim d’Alexander Lukaixenko a Bielorússia“. “Els desafiaments de Rússia per a la UE són els d’Espanya i viceversa”, alerta l’informe.

Felip VI, José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González, José María Aznar i Mariano Rajoy abans de la reunió del patronat/RIE
Felip VI, José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González, José María Aznar i Mariano Rajoy abans de la reunió del patronat/RIE

De fet, els analistes Haizam Amirah Fernández, Ainhoa Marín, Mira Milosevich-Juaristi, Ilke Toygür compren l’argument dels atestats de la Guàrdia Civil, del mateix servei d’informació del ministeri de Defensa i del magistrat instructor del jutjat 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que juntament amb l’excap de la Unitat de Policia Judicial de l’institut armat a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, intenten sense descans involucrar Rússia amb el Procés a través del cas Volhov.

Ara bé, els mateixos analistes recorden que el Consell d’Afers Exteriors de la Unió Europea va aprovar el març del 2016 el document Cinc principis rectors de la política de la UE cap a Rússia per enfrontar-se a l’aleshores anomenat “desafiament estratègic més important”. Com a data clau, l’Elcano subratlla el maig del 2021, quan l’alt representant, el socialista català i obertament contrari al Procés Josep Borrell, va reafirmar “aquests principis en una senzilla consigna: push back, contain, and engage [fer retrocedir, contenir i comprometre’s]”. Però el centre de pensament espanyol critica que “els principis rectors no són una estratègia, ja que la UE no té una visió comuna sobre quin tipus d’amenaça representa Rússia”. “Però ara com ara són l’únic instrument comú que té la Unió per articular les seves relacions amb Moscou”, conclou.

En aquest marc, l’Elcano contextualitza la conducta que ha de tenir Espanya amb Rússia davant el conjunt europeu. “Entre els reptes més importants per a la UE en la seva relació amb Rússia hi ha: la dependència energètica, la creixent rivalitat entre Brussel·les i Moscou als països que formen part de la Política de Veïnatge Oriental de la UE (Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Geòrgia, Moldàvia, Ucraïna), i l’absència d’una estructura de seguretat i defensa europea”, alerta el think tank. “Per al Kremlin”, continua l’estudi, “hi ha una nova línia divisòria a Europa al llarg de la frontera occidental russa, conseqüència del fracàs dels països euroatlàntics en la creació d’un sistema de seguretat que inclogui Moscou”. Mentre la UE i Rússia no trobin una solució al problema històric d’una estructura de seguretat acceptable, continuarà la desconfiança i la sensació “d’amenaça” entre Rússia i l’UE.

Aprofitant aquesta conjuntura, l’Elcano proposa un nou “paper d’Espanya en la relació UE-Rússia” que podria “ser doble”. “D’una banda, cal destacar la participació espanyola, en els marcs de l’OTAN, en la vigilància de l’espai aeri dels Països Bàltics: una mostra de solidaritat i unitat transatlàntica que ha de continuar”. I en segon terme, que “Espanya podria contribuir a reforçar la unitat europea en la relació amb Rússia”. En definitiva, els analistes de l’Elcano conclouen que “l’única possibilitat de la UE per conviure amb Rússia és enfortir la resiliència democràtica dels seus estats membres i donar suport a les transicions democràtiques als països de l’espai postsoviètic per escapar-se de la influència de Moscou”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tela a gener 08, 2022 | 13:27
  Tela gener 08, 2022 | 13:27
  Més que un think tank deu ser un chim pum. Quina colla de pallassos.
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 09, 2022 | 12:26
   Pere LLimonera i Citronell gener 09, 2022 | 12:26
   ¿Sabies que... el fundador del 'PNV' i del Nacionalisme Basc de Pàtries-Inventades pensava que els Catalans eren uns "Maketos" i formaven part de 'Maketania', com la resta de regions Espanyoles... ... 'Sabino Arana' dixit : "Cataluña es española por su origen, por su naturaleza política, por su raza, por su lengua, por su carácter y por sus costumbres. Ustedes, los catalanes, saben perfectamente que Cataluña ha sido y es una región de España, una región con caracteres de nacionalidad. 'Maketania' comprende a Cataluña; 'maketo' es el mote con que aquí se conoce a todo español, sea catalán, castellano, gallego o andaluz.“ ... ... Així és: típic pensament racista i xenòfob d'aquest tipus de gent; com tot Fachorrerio supremacista que es pensa sempre diferent i superior al del costat, a la mínima ocasió i per qualsevol detall diferenciador... Per això van posar Bombes i van assassinar molts catalans. -HyperCor ETA, etc.- ('No hase farta desir mas')... .... Doncs ja ho saps, 'Maketo'... "La GENERALITAT al TEU COSTAT, NO": "A LA TEVA ESQUENA, se't puja a la Xepa".
   • Icona del comentari de: fat boy a gener 09, 2022 | 20:20
    fat boy gener 09, 2022 | 20:20
    Sembla que l'Esperit Sant ha descendit sobre aquest pecador i li ha conferit el do de llengues. Ara que per sentir les burrades que diu es podia haver estalviat la feina.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 10, 2022 | 21:58
     Pere LLimonera i Citronell gener 10, 2022 | 21:58
     Hombre de poca fe.. y la poca que tienes, ademas la depositas en chorradas infructuosas e inalcanzables...
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 08, 2022 | 13:30
  Gonzalo gener 08, 2022 | 13:30
  Totalmente lógico. Rusia siempre busca debilitar a la UE. Y una manera, entre otras, es apoyar cualquier movimiento secesionista que quiera romper la integridad territorial de cualquier país miembro. Y si es uno de los grandes, mejor. La UE debería de tomar buena cuenta de este es informe y ponerse las pilas frente a Putin. Suerte de la OTAN, sino, hace ya décadas que toda Europa estaría bajo dominio ruso. Y en cuanto a los traidores que negociaron con los rusos, ya les llegará la justicia. De momento, la fiscalía europea ya se ha interesado y ha reclamado investigar varias conversaciones entre rusos y traidores. Traidores que, casualmente, están a sueldo de un eurodiputado.
  • Icona del comentari de: Pep a gener 08, 2022 | 15:44
   Pep gener 08, 2022 | 15:44
   Te molesta que en Siria estén eliminando al Daesh?
  • Icona del comentari de: Varist a gener 08, 2022 | 16:00
   Varist gener 08, 2022 | 16:00
   Que pena que ETA ha dejado temporalmente el trabajo
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 08, 2022 | 18:13
    Gonzalo gener 08, 2022 | 18:13
    Solo sabéis contestar defendiendo y amparando a grupos terroristas. Sois así. Tal para cual. Vamos bien. Seguimos. A POR VOSOTROS!
    • Icona del comentari de: a Gonzalo a gener 09, 2022 | 09:46
     a Gonzalo gener 09, 2022 | 09:46
     Terrorista ho ets tú Gonzalito
     • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 09, 2022 | 16:58
      Gonzalo gener 09, 2022 | 16:58
      Comentario anterior al mío: "Que pena que ETA ha dejado temporalmente el trabajo." Sois unos fascistas filoetarras. La historia ya os pondrá en vuestro lugar. En un estercolero.
  • Icona del comentari de: Otro subnormal como el strange que ve comunistas a gener 09, 2022 | 00:19
   Otro subnormal como el strange que ve comunistas gener 09, 2022 | 00:19
   Estamos rodeados de mediocres enfermos
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 09, 2022 | 11:43
    Gonzalo gener 09, 2022 | 11:43
    Y llama enfermo alguien que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia.
    • Icona del comentari de: Eres muy tontito, Gonzalito. a gener 10, 2022 | 09:34
     Eres muy tontito, Gonzalito. gener 10, 2022 | 09:34
     No soy ni español. Eres un enfermo de odio. Ves comunistas e independentistas por doquier! Lo mio no es mas que una respuesta a comentarios sin lògica ni fundamento. Con gente como tu estamos condenados a la extinción…
 3. Icona del comentari de: Ricard a gener 08, 2022 | 13:33
  Ricard gener 08, 2022 | 13:33
  Castellanistes defensant interessos d'un dels grups nacionals emparats per la constitució EN CONTRA d'un altre grup nacional teòricament emparat per la constitució. I aquests es fan dir "constitucionalistes". I TOT l'aparell de l'estat fent servir els quartos de TOTS per perjudicar part de la població. Avui catalans. Demà qui sap. Exemplar, amb Putin, Trump o Pol Pot.
 4. Icona del comentari de: Verdades como puños a gener 08, 2022 | 13:59
  Verdades como puños gener 08, 2022 | 13:59
  Fuigpelmón el 19 de Spet. de 2019, en plena escalada del conflicto UE - Rusia, en una entrevista de la revista Sputnik defendió haber votado en contra de más sanciones a Rusia por parte del parlamento europeo y abogó por retirar las sanciones vigentes en pos de un acercamiento al régimen de Putin. (Hemeroteca) Por su había dudas de la interasada amistad entre Rusia y los capos del "Pues"
  • Icona del comentari de: Jo a gener 09, 2022 | 09:48
   Jo gener 09, 2022 | 09:48
   Gonzalo, de on treus aquests culebrots? podries postular-te per guionista del Sálvame...
  • Icona del comentari de: JordiP a gener 09, 2022 | 11:28
   JordiP gener 09, 2022 | 11:28
   Mira que sou ignorants, castellanufos i assimilats. El problema sou vosaltres i la vostra boinista política internacional. Que ja no sou l'imperi global, sapastres! Que ara sou el cul del món, creguts! No sabeu, no voleu saber o senzillament ignoreu totalment que les sancions a Rússia van provocar la interrupció de les importacions russes de carn de Catalunya? És una conspiació antiespanyola qjue els ex-exportadors a Rússia intentin contactes per tal de canviar la situació? Aneu pel món desprestigiant-vos cretinament i al vostre ensorrament arrosegueu els "espanyols" que ho fan bé i guanyen mercats. Mira que sou "tuercebotas" (m'encanta aquesta expressió).
 5. Icona del comentari de: jg a gener 08, 2022 | 14:17
  jg gener 08, 2022 | 14:17
  eso lo sabe todo el mundo, muchacho
 6. Icona del comentari de: betelheuse a gener 08, 2022 | 14:35
  betelheuse gener 08, 2022 | 14:35
  Aquests informes son com els entrecots. ?crudo, poco hecho, al punto, muy hecho, carbonizado ?? Sempre al gust del consumidor aue per algo es el que paga.
 7. Icona del comentari de: Coññño a gener 08, 2022 | 14:56
  Coññño gener 08, 2022 | 14:56
  No estaba el proceso independentista de cataluñjja finiquitado? Ahora vamos a hacer la guerra a russsia por culpa de lis cattalinos? Esos del tic TAC estal locos o chochean a borbotones
 8. Icona del comentari de: Manel a gener 08, 2022 | 15:06
  Manel gener 08, 2022 | 15:06
  Si Russia hagués ajudat a Catalunya. Catalunya seria independent. Així de fàcil. Si Russia hagués ajudat als republicans tot el feixisme español no hagués existit mai. Si el feixisme sobervi español li vol tocar els ous a russia, espero que rússia respongui amb armament nuclear cap a españa.
 9. Icona del comentari de: Ferran a gener 08, 2022 | 15:17
  Ferran gener 08, 2022 | 15:17
  Hace 75 años,cuando era niño se hubiera dicho que estaban gilipollas perdidos.
 10. Icona del comentari de: Tink tank referèndum ilegal a gener 08, 2022 | 15:51
  Tink tank referèndum ilegal gener 08, 2022 | 15:51
  Un referèndum mai es ilegal SRS del tink tanke, pot ésser vinculant, efectiu,acordat amb algú,amb observadors internacionals,sensa observadors,amb urnes( us sona), a ma alçada, vaja un referèndum es pot fer de moltes maneres.El que NO ES POT FER EN UN REFERÈNDUM ES ENVIAR MATONS(els.hi sona?)A ESTOMACAR AL PERSONAL,PETITS I GRANS. Els tinks tanks aquets deuen recordar la trucada d’un governant d’un país ( I NO ERA LA URSS) perquè deixessin de fer L’ENERGUMEN APPALLISAN AL PERSONAL.
  • Icona del comentari de: Ray a gener 08, 2022 | 16:11
   Ray gener 08, 2022 | 16:11
   Com tu dius que el un referendum no pot ser ilegal pues ja està Tot clar.
 11. Icona del comentari de: fideli a gener 08, 2022 | 16:37
  fideli gener 08, 2022 | 16:37
  estan cagats amb rússia
 12. Icona del comentari de: Traca a gener 08, 2022 | 17:07
  Traca gener 08, 2022 | 17:07
  Puedo creer al instituto elcano o estas aopiniones, no contrato que me da la risa floja
 13. Icona del comentari de: Ricard a gener 08, 2022 | 18:50
  Ricard gener 08, 2022 | 18:50
  Els catalans no vam arriscar prou per ser efectivament i sincera recolzats per ningú. Si no ens la juguem ningú se la jugarà per nosaltres. D'altra banda Castella és una puça en comparació amb la Federació Russa i resta de potències. Això vol dir que si els EUA haguessin vist perillar la seva influència en aquesta part del món haguessin estat els primers en posar-se d'acord amb Alemanya (UE) i la Federació Russa per restablir el Status Quo, admetent d'immediat l'Estat Català. Castella hagués estat obviada sempre i que s'hagués garantit la supervivència financera d'aquell país, cosa avui en dia del tot incerta. Alemanya no vol haver de pagar també per l'estat parasit castellà. Per això Alemanya ens necessita ben "espanyols".
 14. Icona del comentari de: X2 a gener 08, 2022 | 18:58
  X2 gener 08, 2022 | 18:58
  Fora gentussa
 15. Icona del comentari de: Josep a gener 08, 2022 | 19:24
  Josep gener 08, 2022 | 19:24
  si Rússia fos darrere de la República de Catalunya, Espajña sería un camp de pedres siberianes. No tindrem tanta sort.... o sí.
 16. Icona del comentari de: miquel puigpelat a gener 08, 2022 | 20:45
  miquel puigpelat gener 08, 2022 | 20:45
  Els de la foto son el think tank de l'estat?. Així va el país i Espanya cada vegada més ensorrada a Europa. Catalunya serà independent perquè Espanya se'n va a n'orris.
 17. Icona del comentari de: U menià a gener 09, 2022 | 09:04
  U menià gener 09, 2022 | 09:04
  I Putin i els seus tremolen de por. (o de riure)
 18. Icona del comentari de: ton c. a gener 09, 2022 | 09:09
  ton c. gener 09, 2022 | 09:09
  Si estratègicament, ens posen a l´alçada dels problemes amb en Trump i el Brexit, és que som molt importants oi, i que pensen fer aquests del tic tac per resoldre-ho, un dinar tots junts, o anat gastant els diners dels contribuents amb jocs de guerra?.
 19. Icona del comentari de: Independentista a gener 09, 2022 | 09:17
  Independentista gener 09, 2022 | 09:17
  Pereò si Russia ja ho va deixar clar....! Tenen un milió de soldats a punt i mil "Xatos" amagats en coves del Pirineu, a punt per assaltar Espanya.....
 20. Icona del comentari de: uno q vive en Tabarnia a gener 09, 2022 | 09:43
  uno q vive en Tabarnia gener 09, 2022 | 09:43
  desde aqui s,ha sent la olor a merde de uns soldadets de Ñ que estan a Lituania cada vegada que surt un avio rus a donar una volta
 21. Icona del comentari de: Jo a gener 09, 2022 | 09:51
  Jo gener 09, 2022 | 09:51
  Si, jo a casa, al traster tinc un batalló de soldats russos a punt per enveir Caspanya...
 22. Icona del comentari de: JordiP a gener 09, 2022 | 11:30
  JordiP gener 09, 2022 | 11:30
  S'ha de veure quins cuentus cal inventar-se per tal de mantenir el xollo. Sabeu el que cobra cada un d'aquests "pensadors" estratègics pagats per tots els contribuents del país?
 23. Icona del comentari de: JordiP a gener 09, 2022 | 11:33
  JordiP gener 09, 2022 | 11:33
  Al "hall" del luxós palacete de Madrit on té les oficines el tank aquest hi ha un gran retrato del "cunyadíssim" amb la seva "frase cumbre" al peu: "Rúsia es culpable". Vaja per Déu. Més de vuitanta-tres anys després, seguim igual. És la demostració del moviment de la pàtria espanyola: endarrere, com els crancs. Que ja vale, tíos!
 24. Icona del comentari de: Parsley a gener 09, 2022 | 11:41
  Parsley gener 09, 2022 | 11:41
  Gonzalazo, El rey del fracaso!
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 09, 2022 | 17:10
   Gonzalo gener 09, 2022 | 17:10
   Cómo era aquello de... Cataluña, estado libre europeo en 2012....y en 2013...y en 2014...y así hasta el día de hoy. Fracasado? Seguro? Haztelo mirar, pero no hagas trabajar a la única neurona que te queda, que es la que te mantiene sin cagarte encima.
   • Icona del comentari de: fat boy a gener 09, 2022 | 23:45
    fat boy gener 09, 2022 | 23:45
    Com era allo de... Gibraltar caera como una fruta madura?, 1967...1968...1969...I aixi fins avui.
 25. Icona del comentari de: EL MÉS RUC FA RELLOTGES DE FUSTA... a gener 09, 2022 | 12:07
  EL MÉS RUC FA RELLOTGES DE FUSTA... gener 09, 2022 | 12:07
  Carai amb "los valientes defensores de la unidad de España"...si creuen que poden amb tot (todo por la patria), doncs, tranquils que si Rússia dóna (algun dia) suport a la República catalana podran enfrontar-s'hi i res han de tèmer (ho sento per la ironia).
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 09, 2022 | 17:14
   Gonzalo gener 09, 2022 | 17:14
   Para disuadir a posibles enemigos, los miembros de la OTAN se comprometen a incrementar sus capacidades militares para resistir un ataque armado. También se establece que los Estados miembros se consultarán en caso de que se encuentren amenazadas su INTEGRIDAD TERRITORIAL, su independencia política o su seguridad. Y ahora, tapate, pedazo de mendrugo.
   • Icona del comentari de: fat boy a gener 09, 2022 | 23:47
    fat boy gener 09, 2022 | 23:47
    Si, ja veuras quan al Marroc li passi pels ous quedar-se amb Ceuta i Melilla, que ja va sent hora, la veritat.
 26. Icona del comentari de: JordiP a gener 09, 2022 | 17:02
  JordiP gener 09, 2022 | 17:02
  Ja fa molts anys, jo era director-gerent d'una empresa. Un canvi accionarial va modificar el Consell i van anomenar un Conseller Delegat per sobre meu. Abnas d'una setmana hi havia la Junta Gral.: jo tenia ja preparat balanç, Cta. d'Expl. i pressupost per l'any següent. El Conseller Delegat s'ho va mirar i em va dir: "Preparem un nou Pressupost menys optimista; així, com que anem molt bé, el resultat serà millor i ens posarem més medalles". Aquest és el tarannà hispànic: mentir per quedar bé. Els del tanc estàn molt contents amb la morterada qe els hi cau cada mes i no volen que s'espatlli. Rússia és el coco, l'home del sac. Esmentar-lo i tremolar tots. Golfos.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 09, 2022 | 20:52
   Gonzalo gener 09, 2022 | 20:52
   JordiP, historia de un gerente. El guión que emocionó a Steven Spielberg.
 27. Icona del comentari de: MHP a gener 09, 2022 | 21:03
  MHP gener 09, 2022 | 21:03
  Mucho ruso en Rusia. Muy buena la ensalada rusa. Els molt lazifatxes Madi, Alay and company tramant la ajuda rusa, a les gravacions podeu recorre i gaudir d'aquestes mamarratxades.
 28. Icona del comentari de: Vendetta a gener 09, 2022 | 22:20
  Vendetta gener 09, 2022 | 22:20
  Home jo un bon misilaco nuclear en mig de mandril to firmo ara maTeix
 29. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a gener 10, 2022 | 08:21
  Serafi Bandarra i Grataconys gener 10, 2022 | 08:21
  ¡Rusia es culpable! (Ramon Serrano Suñer)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa