Torrent acusa Illa d'”irresponsabilitat” per voler mantenir el 14F

El president del Parlament veu interessos "electoralistes" en la posició del PSC contra l'ajornament de les eleccions

El president del Parlament, Roger Torrent, considera una “irresponsabilitat màxima” i “escandalós” que el ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, intenti imposar que les eleccions s’han de fer “sí o sí” el 14-F per “interessos electoralistes”. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Torrent ha argumentat que Illa diu que cal reduir la mobilitat per la Covid i al mateix temps vol mobilitzar més de 5 milions de persones a les eleccions. Torrent demana “el màxim consens possible” en la reunió de la taula de partits de divendres per prendre una decisió definitiva i defensa que s’ha de fer cas als experts. “Entre vots i vides s’ha de prioritzar la salut de les persones”, ha conclòs. Torrent ha assegurat que si ERC es mogués per interessos partidistes les eleccions haurien de ser “ja” perquè els republicans són el partit més votat segons les enquestes, malgrat que ha obviat en l’última enquesta, publicada per El Periódico, la victòria era per al PSC arran de l’efecte Illa.

Sigui com sigui, el president del Parlament ha garantit que el seu partit no es mou per interessos electorals. En canvi, ha assenyalat que el PSC sí que actua per interessos partidistes. Una actitud que considera “escandalosa” tenint en compte que el candidat dels socialistes és el ministre de Sanitat. I avisa que aquesta posició genera una “crisi de confiança”. En aquest sentit, ha assenyalat la contradicció que suposa que el PSOE ajorni el congrés del partit per a la tardor i alhora defensi que les eleccions a Catalunya es mantinguin el 14 de febrer.

Preguntat per quina seria la millor data en cas d’ajornament, Torrent ha dit que s’ha de fer cas als criteris mèdics i que les eleccions s’haurien de situar quan els experts diguin que és una bona data perquè les previsions fan pensar que ja s’haurà superat l’onada actual. No ha volgut entrar però a valorar si això seria entre els mesos de maig i juny. Torrent ha fet una crida als partits per arribar al “màxim consens possible” en la reunió de divendres i ha posat sobre la taula que hi ha “una evidència científica que diu que no és recomanable celebrar eleccions en la data prevista”. També ho diu, segons ha recordat, un informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Segons el president del Parlament, les dades epidemiològiques indiquen que probablement anar a eleccions és “un risc massa elevat des del punt de vista de la salut”. I per tant, si s’acaba decidint un ajornament, s’allargarà l’actual situació d’interinatge. En cas que s’allargui, Torrent ha dit que el Govern ha de continuar treballant per gestionar la pandèmia i que, des del punt de vista parlamentari, el Parlament ha de controlar l’executiu català. En aquests sentit, ha apuntat que el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha comparegut més vegades al Parlament de les que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha fet al Congrés sense estar en funcions.

Més informació

Comentaris

  tota la raó 14/01/2021 11:34 am
  que el ministro de la gestió més important dels darrers 40 anys, dimiteixi, és de ser molt irresponsable, un egoista i deixant de banda que falta el respecte a la societat. Però que a sobre per interessos personals, partidistes encara vulgui, exigeixi mantenir la data, és de ser olt mala persona ... només podia ser el deixeble del miguel izeta
  Illa és incompetent i irresponsable. 14/01/2021 11:51 am
  Illa va aconseguir un rècord de morts durant la primera onada. Ara es presenta com si fos un bon gestor, i a més vol fer les eleccions en plena pandèmia.
  Ramon 14/01/2021 11:56 am
  ERC és de sitcom.
  vendetta 14/01/2021 11:56 am
  paraula de botifler
  Gonzalo 14/01/2021 12:10 pm
  Podemos ir a trabajar todos los días, pero no quieren que vayamos a votar.
  Angelblau 14/01/2021 12:16 pm
  El gran traïdor. Aquest de ER només sabent que baixar-se els pantalons, si per problemas de la pandemia cal ajornar les eleccions doncs s'ha ajornen i no cal anar pidolant.
  Ramon 14/01/2021 12:53 pm
  Els sabatots d'ERC fan ara amb l'avançament electoral el mateix que van fer amb la independència: passar com si res d'insultar per una raó, a insultar per la raó diametralment contrària.

Nou comentari