Enfrontament intern al Govern pels noms de la taula de diàleg de JxCat

Aragonès no accepta que els membres proposats per Junts no formin part del Govern

La taula de diàleg ha provocat un greu enfrontament intern al Govern ja abans de reunir-se, pels representants triats per Junts per Catalunya i rebutjats per Pere Aragonès. JxCat ha emès un comunicat aquest dimarts al matí en què anunciava que els seus membres proposats per formar part d’aquesta mesa de negociació eren el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, el vicepresident del partit, Jordi Turull, i la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras.

Aquesta proposta, però, té un problema: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no l’accepta. La qüestió rau en què en les darreres setmanes s’ha insistit que aquesta taula de diàleg era una reunió entre governs, i que per tant a les dues delegacions només hi podien anar membres que formessin part de l’Executiu. I a més, des d’Esquerra Republicana de Catalunya s’esperava que hi hagués un pacte entre les dues formacions independentistes abans de fer públic els membres de cada partit. JxCat, però, ha tirat pel dret, i això ha generat que al Departament de la Presidència estiguin “molestos”.

La participació de Pedro Sánchez

La delegació catalana ha trigat molt a discutir els noms de la taula de diàleg perquè estaven a l’espera que la Moncloa tingués una posició ferma sobre el paper del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en aquesta mesa de negociació. Des de fa dues setmanes que des de Madrid es donen llarga i es vol mantenir la intriga sobre si el líder del PSOE assistiria o no a la reunió. Junts per Catalunya va arribar a demanar aquest dilluns que Aragonès no hi anés si Sánchez tampoc no hi anava. ERC, en canvi, demanava acabar ja amb la “divisió” d’opinions que genera aquesta taula i deixar de banda l’escepticisme que JxCat mai ha negat que té sobre aquesta trobada.

Finalment, però, el president espanyol va confirmar que assistiria a la taula de diàleg, i això ha apressat Junts per Catalunya a manifestar quines eren les seves propostes, en una comunicació que ha passat abans pels mitjans de comunicació que pel Palau de la Generalitat. Esquerra Republicana de Catalunya encara no ha comunicat quins volen que siguin els seus membres. Sí que es dona per fet que hi assistirà el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, en tant que és president de la Generalitat, sobretot després de la confirmació de Sánchez.

La delegació espanyola

Tot i que l’assistència de Sánchez no ha estat confirmada fins l’últim moment, sí que ja fa uns dies que la Moncloa va comunicar quins ministres viatjarien a Barcelona des de Madrid per assistir a la reunió del mecanisme que ha de servir per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Hi assistiran el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; la ministra de Transports, Raquel Sánchez; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; i el ministre d’Universitats, Manuel Castells.

Comentaris

  Donec Perficiam 14/09/2021 12:04 pm
  Quina p.....vergonya de gobern. Que n'arriben a ser de carallots (per dir-ho educadament). Cada dia barallant-se per rossegar les pastanagues que ens planta al davant el Desgobierno de Caspaña. Els nostres politics caient de 4 potes en tots aquests paranys i el regne de Caspaña descollonant-se de riure. Ja no vull marxar només de Caspaña sino també de Catalunya. Quin despropòsit més bèstia.
   Gonzalo 14/09/2021 12:33 pm
   Apa...ya tardas en irte, laZinaZi de mierda.
  Vendetta 14/09/2021 12:18 pm
  Voteu botiflers er jxc cup, teniu botiflers seguiu botiflers anc momium, teniu botiflers desperteu compatriotas desperteu
  Pere Grau 14/09/2021 12:20 pm
  Ultimes noticies, ja tenim representats a la talua de negociació, Mag Lari , Ferran Adriá , Sanchez Llibre , i Ada Colau .
  Dos bufes a cada galta els cal a alguns polítics, tanta història i tanta mandanga 14/09/2021 12:23 pm
  I ho han de decidir ara? No ho sabien fins ara quí aniria? L'Aragonés governa la Generalitat o una casa de barrets? Altrament, quin mal hi ha que l'Iceta tingui al davant dos presoners polítics que ell ni es va dignar a visitar?
   Aragonès governa la Generalitat 14/09/2021 3:15 pm
   Però fa mesos que'ls corruptgents es comporten com meuques...
  Els corruptgents putaramonejant com sempre... 14/09/2021 12:28 pm
  Per que no hi va també el covard de Waterloo? Voleu més proves de que'ls corruptgents mai han volgut la independència?
  X2 14/09/2021 12:46 pm
  Dons fora l'Aragonés
  Iago Blanc 14/09/2021 1:00 pm
  Desconeixo si existeix la adequada estratègia independentista. Sospito que una de les tàctiques que caldria aplicar l'independentisme es "externalitzar" els temes de amnistia i referèndum, de la gestió del funcionament habitual de la administració autonòmica, Aixì s'ha fet separant les comissions bilaterals Generalitat-Estat de la taula de diàleg (de sords) o de negociació ( impensable per una part). Així no mareixaran la "troca" mesclant els temes de gestio en el desitg de augmentar la soberania. com volien fer en l'assumpte de ampliació de l'aeroport.
  Joanka 14/09/2021 1:10 pm
  Es veritat que en algun lloc està escric que hagi de ser amb membres dels governs? Si és si, ERC té raó i JxCat no ho hauria d'haber fet. Però si no ho diu enlloc, només és alló que "home és de suposar!" ... el que no està escrit no està escrit, o sigui ERC no té raó i més sembla que ERC estigui preocupada que els espanyols quedin bé que defensar Catalunya dels invasors.
  Berta 14/09/2021 1:13 pm
  Que es pot esperar de esta zquierda republicana de¿ Cataluña ?
  Jou 14/09/2021 1:22 pm
  Tanta crispació per no res, més enllà de l'àmbit autonòmic no es por debatre res, perquè collons hi aneu? Si us plau, una mica de dignitat, que ens teniu ben cansats de tot, i sobretot, de com jugueu amb la ciutadania i amb el seu vot.
  Pedro 14/09/2021 1:24 pm
  ¿ Y eso son los que quieren gobernar un país ? Suerte que pronto vendría Rusia al rescate. Juas, juas.
  Iagp Blanc 14/09/2021 1:24 pm
  A la possible taula de negociació, on el Gobierno de España te poc o res a oferir, te molta importancia que vaiguen els poders del regim del 78 (Interior, Justicia,Defensa, Exteriors, Presidents o Vicepresidents) no te rellevancia que hi vaiguen la ministra de Política Territorialb (autonomica); el ministre de Cultura, el d'Universitats, Manuel Castells, de Transports, Raquel Sánchez. Cal recordar que aquestos "nous" ministres no poden aportar res a la taula de negociació.
  Fins als nassos de juntsxlapasta 14/09/2021 1:38 pm
  Els juntaires descol.locats pel seu fracàs ahir després del anunci de xanxes, han de fer els possibles per rebentar la taula de negociació q va demanar Puigdemont el mal dia dels 8 segons, i va ratificar les presses q va tenir Torra per anar a fer-se la foto. Cada vegada està més clar q han canviat d'enemic i ara ja no es borbònia. Que hi farem Per cert, que hi feia Puigneró d'amagat a madriz rebentant també el pacte de l'aeroport?

Nou comentari