Sánchez: “Hi ha moments en què el més útil és el càstig, i altres en què l’útil és el perdó”

El president espanyol diu que escoltarà Aragonès "amb l'únic límit del pacte constitucional"

El president espanyol del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest divendres des de Brussel·les els indults com a eina fonamental per construir “convivència” i “unir la societat“. “En aquesta construcció hi ha moments en què el que és útil és el càstig, i altres en què l’útil és el perdó, i ara estem en aquest moment, el del perdó“, ha dit. En aquest marc, ha llançat un missatge de calma, tranquil·litat i confiança” a la davant els discursos dels líders independentistes a les portes de les presons, perquè “la democràcia espanyola és tan gran i forta que accepta totes les opinions respectant el pacte constitucional i la legalitat democràtica”.Sánchez ha contraposat l’actuació del seu executiu en favor de la “convivència” a la del PP -a qui no ha citat directament- perquè “el que hem de fer els polítics i fonamentalment els governs és construir convivència, unir la nostra societat”.

Ara és important que tots entenguem que el que volem la societat catalana i espanyola és passar pàgina d’un mal passat com va ser el 2017 amb tota la trencadissa que va suposar el referèndum i la declaració d’independència il·legals“, ha dit, i “hem de construir convivència i veure que és útil”, perquè “si en un moment va ser el càstig, ara és el perdó”.

En aquest marc ha recordat que els nou líders independentistes indultats “han passat 44 mesos a la presó”. “44 mesos”, ha subratllat, i “la mateixa societat ha plantejat al Consell de Ministres -mitjançant sindicats, empresaris i persones individuals- peticions de gràcia”. “Hem travessat una pandèmia i estem iniciant la recuperació”, ha dit, i “crec que és més útil que mai contribuir entre tots a la convivència i concòrdia perquè aquesta recuperació creï oportunitats als més joves”.

Diàleg amb “límit” constitucional

Pel que fa a la reunió del pròxim dimarts amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que tots dos tenen “molt a parlar, a dialogar” perquè “hi ha moltes diferències que hem de resoldre”. “He escoltat les seves proclames i reclamacions, i la democràcia espanyola integra, no exclou, i respecta les idees”, ha dit, i “l’únic límit que tenim és el pacte constitucional i el respecte a la legalitat democràtica”. En aquest sentit ha “garantit” que el govern d’Espanya “sempre guardarà el compliment a la legalitat democràtica, i a partir d’aquí podem parlar”.

Sánchez anirà a aquesta reunió amb l’Agenda per al Retrobament sota el braç. És el conjunt de propostes que ja va plantejar el febrer del 2020 a Quim Torra i que inclou, entre altres, un nou finançament i una clarificació de les inversions. “Estem disposats a reballar”, ha dit, perquè “l’important no és la discòrdia, sinó la concòrdia”, i “crido a tots els partits polítics, el PP, i a tots els governs autonòmics” a fer-ho possible.

Comentaris

  Ramon 25/06/2021 3:08 pm
  Si no ho tinc mal entès -com enyoro aquella Catalunya Ràdio que vam tenir mercès al MHP Jordi Pujol i Soley-, a Mèxic no es castiga el pres que es fa escàpol i l'enxampen en la fugida. Es considera que llur temptativa és quelcom natural i que si de cas és l'administració penitenciària qui té l'obligació de frustra-la. Si aquí hi ha algú que hauria de plantejar-se perdonar seria Catalunya a Espanya. Però almenys amb mi que no hi comptin. Jo no els perdonaré mai. Sempre tindré present que han intentat castellanitzar-nos i que a sobre ho visquem no amb resignació sinó amb alegria i com una riquesa brutal.
  Peter smich 25/06/2021 3:18 pm
  Doncs per mi és el càstig a tot el que és espanyol. Anticatalans, ni oblit ni perdó.
  Josep 25/06/2021 3:30 pm
  Democràcia forta la Espanyola? A llavor per què no accepteu que aquest poble vol decidir? Si surt que No desde Catalunya ho respectaria, pero si surt que Sí Espanya no ho acceptaria. Democràcia de la imposició i la força no és democràcia Sr. Sanchez.
  joandomenec 25/06/2021 4:24 pm
  Cinisme i hipocresia amb potes.
  Ramon 25/06/2021 4:29 pm
  "Perdonar-nos"?! Ells? Els espanyols? Ells... a nosaltres? Doncs escolta, podríem fer una cosa. Ara durant tres segles ens intercanviem els papers, durant tres segles els fem nosaltres a ells exactament el mateix que ens han estat fent i ens fan ells a nosaltres i si passats els tres segles intenten canviar-ho els obrim els cranis, els arruïnem, els empresonem, els exiliem, els inhabilitem, els insultem i quan ja considerem que els hem deixat ben escarmentats diem que els perdonem... sempre i quan no hi tornin, ja s'entén.
  Pedro Sànchez el Magnànim (per necessitat del guió) 25/06/2021 4:36 pm
  N'estic d'acord. El càstig és necessari als estats quan aquests són incapaços de donar una resposta política i democràtica a un problema polític i democràtic. El perdó també l'és molt útil a l'estat, quan mantenir el càstig i la repressió comença a tenir un preu tant alt que l'estat ja no pot suportar ni un dia mes. Els tres partits que estan en contra, també ho haurien fet si ells estiguesin governant, perquè no es tracta de que Pedro Sànchez necessiti ERC per aprovar els pressupostos, es tracta de que l'alliberament dels presos polítics és una exigència d'Europa per lliurar a españa els fons covid i perquè la política exterior de l'UE està condicionada pel cas català. Ningú li ha demanat perdó Sr Sánchez, i ningú està penedit de res, així que res a perdonar i res que li hàgim d'agrair.
  RAMON A 25/06/2021 4:46 pm
  Sobretot quant esta en perill la mamella de que es menja
  Ens està dient que als rucs se'ls ensinistra amb el pal i la pastanaga. Ara toca pastanaga. 25/06/2021 5:17 pm
  Però continua considerant-nos rucs a tots plegats, als que estaven a la presó i als que hem protestat perquè estaven a la presó, als que no han dit res per indiferència, als que estaven d'acord i ara els canvia el chip, i als rucs que els han fet la feina bruta i que ara ja no li serveixen. A tots ens està dient RUCS.
  Politica d'esclavitud de les persones, PROU!!!! 26/06/2021 7:12 am
  Sanchez i Junqueras son el mateix, uns estafadors que es creuen essers superiors, que condueixen un ramat de babaus, que son nosaltres. El feixisme torna a reinar a Europa

Nou comentari