El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigcercós proposa construir un “espai comú” per a l’esquerra catalana no sucursalista
  • CA

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha defensat la necessitat de crear un “espai comú” de l’esquerra catalana i ha reclamat a partits com el PSC que prescindeixin de “sucursalismes” perquè, a parer seu, “l’esquerra catalana serà independentista o no serà”. El líder republicà ha esbossat aquest espai de complicitats progressistes, que en alguns àmbit polítics, ja han descrit com la “casa gran de l’esquerra”, en l’entrega dels premis Irla, que organtiza la fundació amb el mateix nom i que està vinculada al partit.

Els republicans busquen captar l’atenció de sectors catalanistes del PSC i ICV. I el líder independentista ha convidat implícitament a socialistes i ecosocialistes a “caminar conjuntament” cap a “una àgora” que sigui un punt de trobada amb distintes sensibilitats, “amb matisos i orígens diferents” per construir un “espai comú” amb posicions “progressistes, modernitzadores i desacomplexadament catalanistes”.

Puigcercós també ha advertit que l’esquerra transformadora “o defensa un estat propi o no serà” perquè sinó pot acabar essent conservadora, “com va significar el Partit Radical d’Alejandro Lerroux, que es venia com d’esquerres, però va acabar fent el joc a la dreta”. El líder independentista desgranarà aquest projecte en una conferència el pròxim 16 d’abril a la sala Tete Montoliu de l’Auditori Nacional de Catalunya.

Nit Irla

En l’acte, la Fundació Irla ha lliurat els guardons Memorial Francesc Macià, Memorial Lluís Companys i d’Assaig Breu Eines, amb l’objectiu de distingir a persones i entitats “compromeses en el camp social i nacional”.

El Premi Memorial Francesc Macià ha recaigut en l’escriptor Robert Surroca per a la lluita antifranquista a favor de les llibertats de Catalunya, i a l’entitat Escola Valenciana, per la labor que realitza en el camp de la normalització de la llengua catalana al País Valencià.

El Premi Memorial Lluís Companys ha estat atorgat a l’advocat Josep Maria Gasch i a l’associació FETS (Finançament Ètic i Solidari). La catedràtica de Ciència Política al Queen Mary College de la Universitat de Londres, Montserrat Guibernau, ha guanyat el premi d’Assaig Breu Eines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa