PSOE, PP i Vox tomben al Congrés l’última comissió d’investigació sobre el rei Joan Carles per la venda d’armes

La proposta va ser registrada fa un mes per Podemos i vuit més partits per aclarir si l'emèrit es va lucrar amb comissions per venda d'armes

La Mesa del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, ha rebutjat aquest dimecres l’última comissió d’investigació registrada sobre la figura de Joan Carles I, impulsada per Unides Podem i vuit partits, que ja és la quinzena que s’ha plantejat en aquests gairebé dos anys de legislatura.

Seguint el criteri dels lletrats de la Cambra i els precedents, la Mesa del Congrés ha rebutjat tramitar la iniciativa al·legant que, els articles 56.3 i 65 de la Constitució, així com la interpretació que fa el Tribunal Constitucional de la inviolabilitat del Rei, no permeten admetre aquesta petició de comissió d’investigació.

Presumptes comissions il·legals

Aquesta quinzena comissió d’investigació va ser demanada a la fi de juliol per Unides Podem i diversos socis parlamentaris de l’Executiu per a esclarir la presumpta venda “opaca d’armes” a països “no democràtics”, entre els quals se cita el Marroc, i si el Rei emèrit Joan Carles I es va poder lucrar mitjançant presumptes “comissions il·legals”.

En concret, la iniciativa va ser impulsada per la formació habitada al costat d’ERC, Bildu, Junts, PDeCAT, la CUP, Més País-Equo, Compromís i BNG en entendre que diverses informacions periodístiques reflecteixen transaccions de “dubtosa legalitat”, que podrien fins i tot constituir un presumpte delicte de malversació de fons públics.

Per tant, aquestes formacions exigien que el Congrés “llanci llum sobre qualsevol ombra de corrupció que afecti les institucions públiques” i argumentaven, a més, la necessitat de crear aquest òrgan parlamentari pel “indubtable interès públic” que té la decisió de Joan Carles I de sol·licitar, per segona vegada en pocs mesos, una regularització tributària milionària.

Al juliol dues propostes més van ser rebutjades

La iniciativa es va registrar a penes una setmana després que el PSOE, el PP i Vox tornessin a unir els seus vots en la Mesa del Congrés per a no tramitar altres dues comissions d’investigació sobre el pare de Felip VI, plantejades per gran part dels aliats de l’Executiu progressista, però sense Podemos.

Com en les anteriors ocasions, la decisió de la Mesa del Congrés no ha estat unànime, ja que Unides Podem ha tornat a desmarcar-se donant suport a la tramitació de la comissió d’investigació.

Comentaris

  Tano 25/08/2021 7:09 pm
  Quina xusma de polítics fastigosos
  RAMON A 25/08/2021 7:43 pm
  Els cortesants rastrers.Sort que son una democracia consolidada
  Joan+ 25/08/2021 8:22 pm
  Sr. Sanchez, com pot ser que el Congres de diputats d'un pais estigui protegin a un presumpte terrorista i criminal per trafic d'armes? Qui m'ho explica?
  Anònim 25/08/2021 9:12 pm
  He aquí el auténtico trifachito.
  Joanka 25/08/2021 10:06 pm
  Que és podia esperar d'uns partits ple de casos de corrupció generalizada fins i tot a algun d'ells s'els ha arribat a dir que era una organització per delinquir .. Doncs hab fet el més normal protegir als seus
  ciutadà 26/08/2021 8:21 am
  Dues coses: si l'Emerit és "Inviolable", ho és gràcies a la Constitució del 1977, aprovada per amplíssima majoria a Catalunya. Segon: cert. Els partits polítics son, bàsicament, organitzacions per a delinquir. Sense excepcions.

Nou comentari