El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PSOE i PP s’esbronquen al Congrés pel suport de Bildu als pressupostos
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dimecres el líder del PP, Pablo Casado, de practicar la “política del trumpisme” amb ‘fake news’ sobre els seus suposats acords amb Bildu, amb un intent de “polarització’ de la societat, i finalment amb la negativa a acceptar la legitimitat del seu govern. Però l’ha advertit que mentre aposti per aquesta via tindrà el mateix destí que el president sortint dels Estats Units, “la derrota electoral”. També ha advertit la líder de Cs, Inés Arrimadas, que “no acceptarà” vetos creuats a la negociació dels pressupostos, i que per tant malgrat les crítiques dels taronges per l’entesa amb ERC seguirà amb la “mà estesa” a totes les formacions per arribar a acords. Sánchez ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control al Congrés que ha començat amb dures acusacions del líder del PP, Pablo Casado, que li ha recordat els més de 850 assassinats d’ETA i ha afirmat que hi ha socialistes als qui “els fa basarda” el seu “acord” amb Bildu. “Vostè ha pactat amb els terroristes d’Hipercor i de Vic”, li ha etzibat, i “ha mentit tothom” amb uns “pactes que el perseguiran tota la seva vida”. A la seva resposta el president espanyol ha acusat Casado de treure “el llibre” tradicional del PP, utilitzant “ETA, Catalunya” i la unitat d’Espanya, i ha insistit sobre la importància d’aprovar els pressupostos generals de l’Estat.

“A vostè això li és igual, perquè practiquen la política del ‘trumpisme’ amb una polarització per intentar volar tots els ponts, fer ‘fake news’ i mentint sense rubor a tots els fronts”. “Vostès estan instal·lats a la mentida i segueixen l’estratègia de Trump, però com més triguin a reconèixer la derrota electoral més en tindran: ja en porten cinc en un any, li demano paciència per a la sisena”. El president espanyol també ha respost la pregunta d’Inés Arrimadas, que ha insistit que Sánchez a de triar entre “moderació” i fer uns pressupostos “amb els separatistes”. Els pressupostos, segons Arrimadas, “no poden ser una moneda de canvi” perquè “els separatistes debilitin el nostre país”. “No es pot anar per dos camins que van en direcció contrària: o aprova uns pressupostos amb sentit d’Estat o uns amb els que volen destruir l’Estat”, ha afirmat abans de recomanar-li que “escolti les veus moderades del PSOE”.

Sánchez ha rebatut l’argument assegurant que l’avantprojecte de pressupostos que ha aprovat el Consell de ministres ja és “sensat i moderat”. “Crec que són uns bons pressupostos per al conjunt de la ciutadania i crec que estem en un temps de no exclusió, sinó d’inclusió, i per això estenem la mà a tots els partits polítics i tan de bon no tinguem vetos creuats”, ha sentenciat. Ha recordat a Arrimadas que “la política és més que una suma de frases buides” i ha insistit que cal anar “de la mà de tots” sense “vetos creuats” per fer possible uns pressupostos necessaris. “No acceptarem cap veto creuat i estendrem la mà a totes les forces parlamentàries”, ha conclòs. Sánchez també ha estès la mà al “soci prioritari” del PNB. Ho ha fet en resposta a una pregunta del portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, que li ha demanat que compleixi els “compromisos adquirits” amb la seva formació. El president espanyol ha afirmat que el seu govern “es pren seriosament” els compromisos adquirits, i ha recordat les inversions que contemplen els comptes de la ministra Montero.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa