PP i PSOE rebutgen la iniciativa sobre el plurilingüisme: “Converteix la llengua en una arma política”

Els socialistes només donaran suport si s'accepta la seva esmena i acusen els grups impulsors de buscar "confrontació"

La proposició no de llei en defensa del plurilingüisme impulsada per grups independentistes i sobiranistes queda en l’aire al Congrés pel rebuig del PSOE al text. Els socialistes afirmen que només hi donaran suport si s’accepta la seva esmena, ja que creuen que votar a favor de la iniciativa tal com està redactada seria una “irresponsabilitat”. El diputat del PSOE Marc Lamuà ha argumentat que conté “impossibles” i té punts “que no són constitucionals”. Lamuà ha dit que han tractat de negociar una esmena transaccional però ha afirmat que “no ha arribat a bon port” perquè se’ls demana “un salt mortal”. La portaveu d’EH Bildu Mertxe Aixpurua ha dit que seguiran treballant en la transaccional. Tot apunta que en la votació la llei no s’aprovarà, ja que Lamuà ha donat per trencades les negociacions en la seva intervenció. “El que passarà és una gran oportunitat perduda” i ha acusat els grups independentistes i sobiranistes de “manca de voluntat” i de buscar la “confrontació estèril” utilitzant la llengua, ha dit Lamuà, que ha remarcat que “és un error convertir la llengua en una arma política”. El text té el suport d’ERC, Unides Podem, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu, BNG, Compromís i Més País.

La diputada d’ERC Marta Rosique ha avisat el PSOE que “està en les seves mans deixar-se endur per la visió unitarista de la dreta o reconèixer i respectar” la diversitat lingüística. Rosique ha argumentat que hi ha “discriminació lingüística” del català i “voluntat homogeneïtzadora” de l’Estat. El diputat del PDeCAT Genís Boadella ha criticat que l’Estat espanyol “ha deixat de fer els deures fa molt temps” i ha avisat que, davant situacions com aquesta, no ha d’estranyar que hi hagi més independentistes.

El diputat d’Unides Podem Joan Mena ha defensat la proposta i ha argumentat que només demana “que Espanya compleixi amb el que diu la seva Constitució i els tractats internacionals”. Segons Mena, els suports que obtingui servirà per “desemmascarar” qui té “un problema amb la diferència i la diversitat”.

Aizpurua ha defensat la proposició no de llei i ha instat el govern espanyol a “no perdre aquesta oportunitat de demostrar que defensa un estat plurilingüe i no és només fum”. Aizpurua ha demanat mesures per poder “viure en les nostres llengües amb totes les garanties”, ja que han de comptar “amb els mateixos drets” que el castellà però que l’Estat espanyol ho “nega” i, per tant, “incompleix tractats internacionals”.

La proposició no de llei és iniciativa d’entitats socials dels Països Catalans (Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Ciemen, Acció Cultural del País Valencià), Galícia (A Mesa pola normalización lingüística), Euskadi (Kontseilua), l’Aragó (Nogara) i Astúries (Iniciativa pol asturianu). El text insta el govern espanyol a actuar perquè les llengües cooficials tinguin “el mateix reconeixement” que el castellà i els seus parlants tinguin “els mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà”. “Un Estat ha de ser excloent amb totes les discriminacions, sigui quina sigui, també la lingüística”, sosté. La iniciativa demana “garantir la igualtat lingüística” i insisteix en la necessitat d’assegurar que l’ús de les llengües cooficials en totes les administracions públiques “inclosa la de Justícia” així com el seu ús “generalitzat en les pàgines oficials i el seu reconeixement en l’àmbit internacional en paritat amb el castellà”.

També reclama que el funcionariat que presti serveis en territoris amb una llengua pròpia el coneguin i es prenguin mesures per estendre’n el coneixement i insta a “posar fi a la imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal, que afecta de manera frontal a l’àmbit econòmic i singularment a l’etiquetat” o la “recepció recíproca de mitjans de comunicació” dins “del mateix espai lingüístic, dins i fora de les fronteres administratives”.

Esmena del PP

El PP ha presentat una esmena defensada per la diputada Ana Vázquez que ha considerat “incomprensible” la iniciativa dels partits independentistes i sobiranistes. Vázquez els ha acusat de generar una “guerra lingüística” i d’utilitzar “les llengües com a armes polítiques”.

Comentaris

  Ricard 10/03/2021 11:21 am
  Seria interessant que els ponents constitucionals diguessin la seva. Avui en dia els castellanistes racistes diuen que són "constitucionalistes". Allà on hi ha un radical nacionalista et diu que és "constitucionalista". Cada extremista castellà és un petit tribunal constitucional amb cames que sap, perfectament, el que és consitucional i el que no. I, a més, afirma convençut que voler implementar polítiques amb els que cal reformar la constitució o, simplement parlar-ne, és de persones no "constitucionalistes". Pel que sembla no hi ha ningú més no "constitucionalista" que Angela Merkel, que amb 1 dia va reformar la constitució espanyola, sense referèndums ni gaites. La histèria nacionalista imperant a la tribu castellanista té aquestes coses.
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 10/03/2021 10:53 am
  P.P. y P.S.O.E. =P.S.C. ... AMICS PER SEMPRE . Cuan es la hora de PERJUDICAR y ELIMINAR LES DIFERENTES LLUNGUAS QUE TE ESPANYA . En especial LA CATALANA . Con sempre DRETA y la ESQUERRA SE AJUNTAN PER ATACAR CATALUNYA LA SEVA IDENTITAT .
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 10/03/2021 10:53 am
  P.P. y P.S.O.E. =P.S.C. ... AMICS PER SEMPRE . Cuan es la hora de PERJUDICAR y ELIMINAR LES DIFERENTES LLUNGUAS QUE TE ESPANYA . En especial LA CATALANA . Con sempre DRETA y la ESQUERRA SE AJUNTAN PER ATACAR CATALUNYA LA SEVA IDENTITAT .
  FRAN BCN 10/03/2021 9:32 am
  Com sempre no.entenen.resespero..
  blup 10/03/2021 7:20 am
  Aixó vol dir que el castellà és un arma política.
  Martí 09/03/2021 11:56 pm
  Deixar de parlar i escriure en la llengua colonial, no canviar de llengua davant els inadaptats i fer boicot als establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país, és la única iniciativa útil per a defensar la llengua en front del genocidi lingüístic que practica Castella. Ells no han afluixat mai ni afluixaran, els que estem afluixant som nosaltres, al menys alguns
  Castella desesperada 09/03/2021 10:21 pm
  Desprès de 300 anys de decret de Nova Planta no se'n surten d'aniquilar el català. Vet aquí la mare dels ous. Borbons, Lerroux, Franco, botiflers... i no hi ha manera.
  Ara diuen que la llengua no ha de ser una arma política 09/03/2021 9:58 pm
  Doncs serà que no usen la seva (el castellà) com a arma política des de fa segles....Si no és per política, o millor dit per dominació, per què la imposen??
  Ricard 09/03/2021 9:52 pm
  "Arma política"="parlen català per fotren's". Enèsima mostra de l'assassinat continuï de "Espanya" per part dels castellans. No, no hi ha menys "espanyols" que els castellans. Racistes.
  Benvinguts a la colònia d'un país de merda 09/03/2021 9:05 pm
  La cosa és que imposar l'espanyol a Catalunya és legalitat però fer obligatori el català a Catalunya és confrontació.... País de merda. Vaja, Estat: Espanyita no és un país.
  941
  571
  Respon

Nou comentari