El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP converteix els presos polítics en moneda de canvi per renovar el Poder Judicial
  • CA

El PP estaria disposat a permetre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si es compleix la seva condició inicial que Podem no sigui present a la negociació i al repartiment de cadires i, ara també, si el govern espanyol es compromet a no concedir els indults als presos independentistes. És el que recull una informació d’El País que assenyala que el PSOE i el PP estudien un repartiment a parts iguals dels 20 vocals de l’òrgan de govern dels jutges.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reaccionar a la informació via twitter en un missatge on ha recordat que el PP manté la petició d’excloure la seva formació malgrat que forma part de l’executiu. “Que el PP digui que per renovar el CGPJ hem de ser exclosos és una provocació habitual”, escriu.

Segons la informació d’El País, el PP té una “voluntat clara” d’acord per a la renovació del CGPJ però busca una oportunitat per fer-ho després de les eleccions al Parlament de Catalunya si es compleixen les seves condicions.

Aquestes són que Podem quedi fora del procés, tal com havien reclamat fins ara, i que el govern espanyol no indulti els presos del procés. Segons fonts del PP a El País, els populars i el PSOE ja estudien un repartiment a parts iguals tot i que queda per consensuar els noms dels jutges i del president. Les mateixes fonts apunten que l’indult als presos independentistes “dinamitaria qualsevol acord” en aquesta direcció. Assenyalen que les converses entre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el responsable de Justícia del PP, Enrique López “estan molt avançades”.

La informació adverteix que “si Sánchez indulta els presos ja no podrà comptar amb el PP per renovar el Consell”, perquè aquesta “és una línia vermella claríssima del PP”.

La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha acusat el PP d’utilitzar la tramitació dels indults als presos independentistes com a “excusa” per no renovar el Poder Judicial. “Espero que el PP no estigui demanant que el govern incompleixi la llei i prevariqui”, ha dit Lastra, perquè “qualsevol persona té dret a sol·licitar l’indult i el govern d’Espanya els ha de tramitar”. 

Asens, contra el “xantatge” del PP

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat respecte l’indult i la reforma del delicte de sedició que ha estat molt temps callat i ha estat “molt lleial” al govern espanyol però que ha perdut la paciència. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, ha demanat “voluntat política” a l’executiu de Sánchez i espera que la “lentitud” amb aquestes qüestions no sigui per càlculs electorals. En referència que el PP condicioni ara la reforma del poder judicial al fet que no s’indulti els presos de l’1-O, Asens ho ha considerat “inassumible” i ha defensat que les “amenaces o xantatge” del PP no han de frenar la voluntat de reformar la llei. Per això, ha dit que en les pròximes setmanes es portarà una proposta al Congrés.

Asens ha considerat que l’indult “s’està tramitant de manera massa lenta” i tot i que no hi ha un calendari establert per aquests casos, el portaveu d’Unides Podem ha considerat que quan el tema arribi al Consell de Ministres “si hi ha voluntat política es podrà fer molt ràpid”. Primer, segons ha dit, el Tribunal Suprem ha d’enviar el seu informe sobre la petició de l’indult i ha acusat l’alt tribunal de tardar massa “deliberadament” en enviar aquest informe preceptiu. En cas que l’enviï ja, Asens creu que encara hi hauria temps de resoldre la qüestió abans de les eleccions a Catalunya previstes per al 14 de febrer. “Hem de passar de les promeses als fets, no podem esperar més”, ha conclòs.

ERC colla Asens

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilata, ha demanat al portaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que faci menys declaracions públiques i més “pressió interna” al si del govern es panyol per caminar cap a la solució del conflicte polític. També ha recordat que aquesta solució passa per l’amnistia dels líders polítics empresonats i a l’exili i també per l’autodeterminació. 

Budó vol amnistia i no indults

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que si es donen indults i els presos polítics poden sortir avui i no demà, estarà bé, però que el que és important és que es resolgui el conflicte. Els indults no resolen el conflicte, ha dit Budó, que ha demanant l’amnistia i el reconeixement del dret a l’autodeterminació.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa