Pere Aragonès perd la primera votació de la investidura

El candidat republicà obté 42 vots a favor, 61 en contra i 32 abstencions. La segona sessió se celebrarà dimarts 30 de març

No hi ha hagut sorpreses. El candidat d’ERC republicana, Pere Aragonès, haurà de tornar dimarts vinent, 30 de març, a la segona sessió del debat d’investidura per aconseguir els suports necessaris per obtenir el passaport a la Generalitat. El republicà només ha obtingut el suport de la CUP, amb qui ha assolit un acord d’investidura i per començar a posar en marxa un executiu -en el qual la participació dels anticapitalistes és una incògnita-, 9 escons que ha sumat als 33 d’ERC. Amb 42 vots a favor, 61 en contra i les ja anunciades 32 abstencions de Junts per Catalunya, ara es posa en marxa el rellotge de les negociacions fins dimarts vinent. Aquest dia, Aragonès no necessitaria la majoria absoluta de 68 escons, sinó que en tindria prou amb més sí que no.

I per sorpresa d’ERC, JxCAT ha demanat a Pere Aragonès que suspengui la segona sessió d’investidura i doni més temps per negociar. Una oferta que Aragonès ha rebutjat i ha fet una contraoferta de negoaciació exprés el cap de setmana i dilluns per tancar un acord sòlid amb els junters. De moment, però, fonts republicanes deixen clar que no pensen reunciar a la segona volta, i els junters veuen extremadament complicat arribar a un acord en tres dies. Però no gosen dir que és impossible.

El portaveu de JxCAT, Albert Batet, durant el debat d’investidura

Durant la sessió d’avui, Pere Aragonès ha defensat una idea de país “travat en els ideals republicans”, “un govern fort, estable, eficient i ambiciós” en una Generalitat republicana que “construeixi una nova Catalunya pròspera, feminista, justa, verda i plenament lliure”. Un projecte que el republicà considera que encaixa amb els Comuns i també amb Junts, a qui ha demanat explícitament el suport en diverses ocasions del seu discurs. El Govern del 3 d’octubre, que de moment, no rep suports. En clau nacional, l’aposta d’Aragonès serà el diàleg amb Madrid per aconseguir que “la ciutadania expressi el seu model de país mitjançant un referèndum, on els que estem a favor o en contra de la república catalana ens puguem expressar. Perquè la repressió, lluny de resoldre res, agreuja el conflicte”. De fet, Aragonès ha estat més concret: “Ofereixo un govern orientat a l’esquerra, un govern que es comprometi a fer que la resolució del conflicte passi inevitablement per un referèndum d’independència, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”.

Amb el referèndum sobre la taula novament, el repubilcà posava més pressió sobre Junts, alhora que estenia la mà als junters per “superar les malfiances i treballar conjuntament”. “Avui aquest Parlament pot impulsar un govern que treballi per l’amnistia i l’autodeterminació. Avui, aquest parlament pot impulsar un govern que sàpiga utilitzar haver superat el 50% dels vots independentistes”, reblava el candidat.

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, durant el debat d’investidura

Ara, tres dies separaran la segona sessió d’investidura. Tres dies en què ERC i Junts, però també la CUP, hauran d’explorar les possibilitats de materialitzar un acord que desemboqui en un govern independentista. Si dimarts el Parlament no proclama Pere Aragonès candidat de la Generalitat, s’obrirà una nova etapa més arriscada, amb la data límit del 26 de maig abans que els catalans es vegin abocats novament a les urnes.

Comentaris

  odisea 27/03/2021 9:37 am
  Si que el psoe les de por detras y se dejan,esos son los jovenes que te gustan.adeu.
  Erc la guarderia del Junqueras el Rei de Catalunya.ferrovial y hermanos 27/03/2021 8:30 am
  D'aqui a dimarts la secta d4l junqueras.Dei trobarà un recanvi al FILLOL ARAGONES? El legal que el junqueraspresenti al seu ninot per President. No volem un BEBE de President
  ernst 26/03/2021 11:30 pm
  Caldria anar a unes noves eleccions, a veure si els que voten al Junqueras s'espavilen
  JxCAT és la vergonya de Catalunya 26/03/2021 9:54 pm
  Puigdemont avui ha perdut qualsevol mena de credibilitat. És un líder negatiu que impedeix que polítics joves amb molta més preparació puguin governar el país.
   odisea 27/03/2021 9:37 am
   Si que el psoe les de por detras y se dejan,esos son los jovenes que te gustan.adeu.
   Erc, bogeria i corrupcio de la mort junqueras-ferrovial 27/03/2021 7:39 am
   Vas borratxo. Aragones, pantalons curts i cantant el kumbaia Deiu meu. Que ridicul aquest nen ric, mimat i ninot del junqueras. Volem un President no una marioneta del junqueras. Aragones es un esclau indigne, un oeluche del cregut i repugnant Junqueras, el que diu que es honrat i quinqui millet de ferrovial
  Pajaritu 26/03/2021 9:52 pm
  En la 13 legislatura no tenemos al 134 President.... Curioso, ¿No? ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!

Nou comentari