El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament ‘indultarà’ les dones condemnades per bruixeria durant segles
  • CA

El ple del Parlament de Catalunya debatrà i sotmetrà a votació una disculpa oficial que suposarà l’indult simbòlic per a totes les dones que durant segles van ser perseguides, acusades, condemnades i executades per bruixeria. Una proposta de resolució impulsada per ERC, amb el suport de JxCAT, la CUP i Comuns, donarà la setmana que ve una empenta al reconeixement de totes les dones que van ser “víctimes d’una persecució misògina” amb el resultat de milers de persones assassinades arreu del món.

El text insta el Govern “a reparar la memòria històrica, dignificar i reivindicar, promovent accions de desgreuge, totes les dones injustament condemnades, executades i reprimides al llarg de la història per bruixeria, i sensibilitzar el conjunt de la població en els valors de la igualtat i els drets humans”. La proposta també aposta per l’impuls d’estudis “amb perspectiva de gènere sobre la cacera de bruixes i les seves causes, incorporant aquest fet al currículum acadèmic”.

La iniciativa també reclama al Govern donar un impuls a la “promoció d’accions divulgatives per donar a conèixer la cacera de bruixes realitzada durant tants anys a Catalunya” i emplaçar els ajuntaments del país “a la revisió del seu nomenclàtor per tal d’incloure-hi els noms de les dones condemnades per bruixeria del seu municipi”. Aquesta mesura es proposa “com a exercici de reparació històrica i de feminització dels noms dels carrers”.

Aquesta proposta de resolució neix després que la revista Sàpiens dediqués l’any passat un dossier a la cacera de bruixes a Catalunya i també al calor de la campanya endegada amb el manifest #NoErenBruixes que també ha servit per denunciar la misogínia d’aquell fet històric que va tenir lloc segles enrere. La revista va aconseguir fer un catàleg de noms de víctimes de la cacera de bruixes al país i es van promoure actes de desgreuge en algunes poblacions.

La diputada d’ERC Jenn Díaz explica a EL MÓN que aquesta disculpa oficial amb les dones perseguides segles enrere té raó de ser perquè el que aleshores va ser una cacera de bruixes seria en ” el que es consideren “feminicidis”. La cacera de bruixes, defensa Díaz, s’emmarca dins del que es pot qualificar de persecució a la dissidència o violència masclista, fins i tot”. La iniciativa podria interpretar-se com una indult o amnistia a les víctimes de la persecució, però Díaz ho descriu més com “una disculpa oficial” de la cambra catalana envers les dones que van ser assassinades.

“Ja entenem [que la proposta] no soluciona res, però sí que hi ha la voluntat de fer reparació i poder llegir la història amb les eines que tenim avui en dia“, comenta la diputada republicana. Apunta que aquelles dones no eren víctimes perquè “fossin metzineres o perquè fessin medicina natural”, sinó que sovint es tractava d’una qüestió que s’adeia més al que seria una “venjança de veïns” o perquè eren “acusades de dissidència”. Algunes haurien arribat a ser condemnades perquè ajudaven altes dones a tenir parts menys dolorosos i aquest fet feia que les consideressin “obres del diable”, explica Díaz.

La violència contra les dones es podia desencadenar perquè desapareixia bestiar o perquè algunes de les víctimes es podien considerar “les metgesses de la seva època”, un fet que les popularitzava i les podia convertir “en líders socials que mobilitzaven el seu entorn”. “Les perseguien perquè eren populars entre la seva comunitat”, afegeix la diputada republicana.

La proposta té també el suport de la CUP, un partit des del qual la cacera de bruixes és vist com un episodi històric amb connexions amb la visió crítica del sistema capitalista. “Per nosaltres, l’interès principal que té la proposta és posar en relleu que la cacera de bruixes significa un càstig del sistema contra el cos de la dona sustentat en el sistema econòmic que s’està començant a gestar en aquella època”, explica en conversa amb EL MÓN la diputada anticapitalista Basha Changue. Per la CUP, aquesta cacera serveix per abonar la visió del capitalisme com un sistema que perseguia les insurgències i que es basava en “les pràctiques contra-hegemòniques” d’algunes de les víctimes per acusar-les de bruixeria.” Per Changue, aquelles bruixes eren “les dones que resistien al sistema” i per la CUP és aquest el punt principal per donar suport a la disculpa oficial.

El suport amb la boca petita del PSC

Les promotores de la iniciativa son conscients que la proposta pot generar discussió pel fet que la qüestió hagi arribat al ple del Parlament i no es quedi en un àmbit menys rellevant. De fet, segons explica Díaz el grup parlamentari del PSC s’havia sumat a la iniciativa però es va fer enrere quan es va voler elevar la proposta al ple del Parlament. Segons la diputada d’ERC, els socialistes volien que el text s’aprovés en el marc de la Comissió d’Igualtat. La proposta no ha estat compartida amb Cs, PP i Vox.

Algun diputat de l’extrema dreta ja ha fet befa de la proposta. “A les dretes no els agrada aixecar catifes històriques”, diu Changue. Defensa la diputada de la CUP que aquesta malestar es deu al fet que “el seu sistema liberal explotador queda exposat i no vol remoure el passat, diran que hi ha urgències materials, com si estiguéssim en un món dicotòmic on només pots fer una cosa”.

L’aprovació d’aquesta proposta de resolució coincidirà amb l’estrena la setmana que ve al Sense Ficció de TV3 d’un documental sobre la bruixeria a Catalunya, sota el títol Bruixes, la gran mentida, de Joanna Pardos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a gener 21, 2022 | 20:56
    Joan de l'Ós gener 21, 2022 | 20:56
    Un cop descobert que l'escàndol major del Parlament era fruit de la complicitat de tots plegats, i no de la presidenta com pretenia el diari dels republicans autonomistes, ara surten amb aquests iniciativa estil tinta de calamar, per distreure'ns a tots plegats amb una actuació que no compromet a res de res, ni restitueix res de res, ni allibera ningú només es verbalisme demagògic i prou. Ara fa l'efecte cosmètic de cosa molt avançada i tranquilitza les consciències dels esquerranistes inoperants sense fer-se ni una esgarrinxada. Sencerament a qui volen enganyar? Es rifen del país?. No tenen ni idea del món on viuen?.
  2. Icona del comentari de: Sí, i les hi tornaran la vida a gener 21, 2022 | 23:48
    Sí, i les hi tornaran la vida gener 21, 2022 | 23:48
    Ja de pas que inhabilitin tots els sistemes extraterrestres i interplanetaris on el tracte a l'equivalent de les dones els pugui semblar masclista. Són autèntics i autèntiques idiotes si es creuen que amb estupideses simbòliques de merda enreden la gent o es netegen la porqueria i la corrupció que arrosseguen.
  3. Icona del comentari de: Esta nueva y valiente iniciativa símbolica de sus señorías nos llena de orgullo y satisfacción a todos los votantes a gener 21, 2022 | 23:58
    Esta nueva y valiente iniciativa símbolica de sus señorías nos llena de orgullo y satisfacción a todos los votantes gener 21, 2022 | 23:58
    Del mismo modo que nos llenan de orgullo y satisfacción sus valerosas iniciativas efectivas para pagar hasta 10.000 euros al mes durante cinco años por volar en una escoba en vez de trabajar. Ánimo y que no decaiga la fiesta. Lo estais petando.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 22, 2022 | 00:55
    Gonzalo gener 22, 2022 | 00:55
    Que manera de tomaros el pelo....cuanto lleváis desde aquel 1 de octubre? Antes "liberan" a las brujas que hacen efectiva la andapandanchia. Así os toman el pelo. Así se ríen de vosotros. Y vosotros, seguís aplaudiendoles con las orejas (de burro), como lo que sois.
  5. Icona del comentari de: Maduri Aragones, misèria, comunisme i impostos de lladres giro y cia a gener 22, 2022 | 06:09
    Maduri Aragones, misèria, comunisme i impostos de lladres giro y cia gener 22, 2022 | 06:09
    Quin parl6amenrt de lladres i tocinaires. Aquests politics que nomes saben robar amb impostos racistes, especifics pels catalans. LES EMPRESES MARXEN DE CATALUNYA pels impostos de patrimoni, successions i donacions. 7.000 ja han marxan de laCATALUNYA TRONADA COMUNISTA DEL MADURO ARAGONES i la seva gosseta GIRO.155 que ens va robar els impostos de Caixabank als catalans. CATALUNYA ES UN POU DE MISERIA, DE BRUTICIA, DE JUNQUERISME BOLIVIANO
  6. Icona del comentari de: ciutadà a gener 22, 2022 | 07:53
    ciutadà gener 22, 2022 | 07:53
    Quan fòren mortes les combregaren.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 22, 2022 | 09:20
    Doctor Strangelove gener 22, 2022 | 09:20
    Déu meu Nostre Senyor, però aquesta colla d'arreplegats no tenen res més què "fotre"? Aquesta gent no serveix ni per arreplegar les pomes de terra, però la culpa, com dic sempre, no és seva -ells viuen d'això- la culpa és de la colla d'hiperventilats que els vota! Doc.
  8. Icona del comentari de: Estruch a gener 22, 2022 | 09:58
    Estruch gener 22, 2022 | 09:58
    Ho sabíeu que fins i tot en allò que es diu que només mataven dones (bruixeria) el 25% dels cremats eren homes? No indultareu cap home? ni en bruixeria ni per oposar-se al règim ni per fer ciència ni... Penseu que de sempre, per cada dona que maten (ja sigui l'estat, ja sigui assassins particulars) maten uns 7 homes. Però seguiu amb la política masclista de considerar que només s'ha de protegir a les dones. Que els homes no ho necessiten que "son forts i valents i ja han nascut per sofrir". No hi ha res més masclista i anti-igualitari que el feminisme.
  9. Icona del comentari de: estruch a gener 22, 2022 | 10:14
    estruch gener 22, 2022 | 10:14
    Aquí hi trobareu info en que entre el 20 i el 25% dels morts per bruixeria eren homes. Que la major part de les que feien denuncies falses de bruixeria eren dones. https://twitter.com/Hairetiks1/status/1297040109829853186 A tot Europa, entre 1450 i 1750, van acusar a uns 100.000 bruixes/bruixots i en van matar 50.000 (a uns 167 per any).
  10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 22, 2022 | 13:16
    Luisnomeacuerdo gener 22, 2022 | 13:16
    Los hay tontos, muy tontos y por encima de todos y a mucha distancia están estos payasos de tractoria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa