El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament ‘indulta’ les bruixes entre crítiques de PP, Cs i Vox

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la proposta de resolució per a la reparació de la memòria de les dones que al llarg de la història han estat condemnades i executades al país acusades de bruixeria. La proposta ha obtingut el suport d’ERC, JxCAT, CUP, Comuns i el PSC. En canvi s’hi han oposat PP i Vox, mentre que Cs s’hi ha abstingut. La iniciativa ha suscitat més crítiques que debat.

La diputada d’ERC Jenn Díaz ha considerat que les dones que no encaixen en el model femení “són les hereves de les bruixes”, que van ser dones perseguides pel seu comportament “dissident”. Aquella manca d’encaix en el segle XV les va convertir en objectiu de veïns que les denunciaven davant d’unes autoritats sense escrúpols que decidien executar-les. “Hem de reconèixer que també som hereus dels veïns que les van assenyalar, perseguir, torturar, executar i molts d’ells les van oblidar, la nostra societat és el resultat d’aquest fenomen”, ha subratllat Díaz.

Des de la CUP, la diputada Basha Changue ha defensat “veritat, justícia i reparació” per a les dones que van ser perseguides acusades de bruixeria. I ha enllaçat aquesta reparació de la memòria històrica amb una reivindicació més ideològica: “La cacera de bruixes va ser molt més, eren dones perseguides perquè feien nosa al capitalisme, al patriarca capitalista”. A més a més, Changue ha vinculat el fenomen amb l’expansió “colonial” durant un temps en què “la ciència i la tecnologia moderna s’estava formant”.

Els Comuns també han format part dels grups proposants. La diputada Susanna Segovia ha demanat que no s’entri en el debat al voltant dels homes acusats de bruixeria i ha destacat que va ser un fenomen especialment cru per a les dones. “No entrem en dir que els homes també perquè era una minoria i avui en dia ningú diu bruixot a un home i en canvi sí diu bruixa a una dona per insultar”, ha argumentat.

Per la seva banda, la diputada de JxCAT Aurora Madaula ha criticat aquells que “fan befa” sobre la proposta de resolució i ha defensat la seva aprovació perquè el Parlament “ha de ser un referent en la defensa dels drets de les dones, que són drets humans”. A més a més, ha afegit Madaula, “es pot debatre aquesta resolució i altres al mateix temps, es pot treballar més per fer dues coses a l’hora, cosa que fa segles que les dones fem”.

Tant el PP com Cs han criticat que el ple hagi tractat aquesta proposta. Cs en particular ha dit que no s’oposava al contingut, però per una qüestió formal s’ha abstingut perquè considerava que s’hauria d’haver quedat en l’àmbit d’una comissió. PP i l’extrema dreta de Vox, en canvi, han carregat contra la iniciativa adduint que és un tema que no importa als catalans.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tot queda a casa a gener 27, 2022 | 00:03
    Tot queda a casa gener 27, 2022 | 00:03
    Díaz, Change, Segovia i Madaula s'autoindulten.
  2. Icona del comentari de: Apòstata a gener 27, 2022 | 11:09
    Apòstata gener 27, 2022 | 11:09
    Indultar a les "bruixes" i no condemnar els que les feren matar és propi de titelles. Ara ja no hi han bruixes, però encara corren capellans catòlics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa