Núria de Gispert “desaconsella” la fusió d’Interior i Justícia

L'exconsellera ha sigut l'única titular dels dos departaments alhora

“No va ser una bona idea”. Amb aquest record defineix, l’expresidenta del Parlament i, de moment, única consellera de Justícia i Interior alhora, Núria de Gispert, la fusió de les dues conselleries en el darrer Govern de Jordi Pujol, del novembre del 2002 al desembre del 2003. Ha sigut l’única experiència a la Generalitat restablerta de la creació d’aquesta macroconselleria. Una idea que ha tornat a planar en les negociacions de l’estructura de Govern que articulen ERC i JxCAT.

“Jo no aconselleria repetir-ho, són dos departaments molt importants i, a més, la seva estratègia política és diferent”, explica De Gispert, en conversa amb El Món. “El model espanyol que sigui Interior el que porti presons no és el model català, que ha fet bandera d’uns serveis penitenciaris independents i de rehabilitació”, comenta. “Són dos departaments molt complexes, si ja prou delicat és gestionar el sistema de presons o la justícia juvenil, només cal afegir tots els Mossos d’Esquadra, Bombers o Protecció Civil, és massa per a un sol conseller”, detalla. “És massa feina per a una sola persona, per molts directors o secretaris generals que hi posis”, comenta.

Així mateix, de Gispert insisteix molt en “les diferents competències dels dos departaments, en la seva escomesa diferent de gestió de les llibertats i dels drets, necessita massa equilibris interns que requereixen estar perfectament diferenciats però en connexió a través d’un Govern”. En aquest sentit, De Gispert recorda que la Moncloa també va fer aquest invent de fusionar les dues àrees i va ser un “fracàs”. “Va ser amb Juan Alberto Belloch –per cert, jutge– amb dues secretaries d’Estat, la d’Interior i la de Justícia, que comandaven Margarita Robles –actual ministra de Defensa– i Maria Teresa Fernández de la Vega –posterior vicepresidenta espanyola amb José Luis Roríguez Zapatero”, narra la líder de Demòcrates. Precisament, la seva formació, està integrada a JxCat en el mateix grup parlamentari, i són els junters els que han vist amb bona cara una virtual fusió de les conselleries. “Quan CiU va tornar a guanyar les eleccions el 2010, el president Artur Mas em va preguntar per recuperar la fusió de les dues conselleries, i li vaig treure del cap”, assegura. “Va ser una errada, no és operatiu, ni eficient”, conclou.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 15/05/2021 11:31 am
  Ostras todavía respira la hermana fea de chucki, otra fascista independentista de las buenas, de pata negra. Ehh quico, de las que a ti te ponen.
  Anselmo 15/05/2021 10:21 am
  Esperem que no ho facin, ja ha fracassat i a l'únic que interesa es a l'actual Conseller d'Interior per garantir-se cadira
  Clara 14/05/2021 9:28 pm
  Si erc porta la batuta, de bestieses en veurem moltes. El mal que en resulti serà més o menys més greu depenent del grau de reversibilutat.
  22
  38
  Respon

Nou comentari