La Moncloa espera obrir negociacions “immediatament” amb el PP per renovar el CGPJ

Fonts de l'executiu de Sánchez diuen que la paralització de la reforma és una porta per arribar a un acord entre les dues grans forces polítiques

El govern espanyol espera que el PP s’avingui a seure a negociar “de manera immediata” per fer efectiva la renovació dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “en un termini raonable” un cop el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous que paralitza la reforma que pretenia impulsar al Congrés per desbloquejar la reforma per la via d’una nova llei del CGPJ. Fonts de l’executiu esperen que els populars deixin enrere ara el bloqueig que impedeix renovar els vocals que actuen amb el mandat caducat des de fa dos anys. El PP ha tornat a situar com a condició que Podem no formi part de les negociacions, i hi afegeix ara que el govern espanyol retiri definitivament la proposició de Llei de reforma del CGPJ.

La reforma ha topat amb les objeccions de la Comissió Europea, el Consell Europeu i les associacions de jutges, que han criticat el canvi de sistema que incorporava perquè el Congrés pogués elegir els nous vocals amb una majoria absolta (176 diputats) i no els 3/5 de la cambra (210) que recull la legislació actual. Una via per esquivar el bloqueig que Pablo Casado ha denunciat als ambaixadors europeus com a mostra de la voluntat de l’executiu d’intercedir en la justícia. Finalment aquest dimecres Sánchez s’ha mostrat disposat a “parar el rellotge” de la reforma per donar nua nova oportunitat a l’acord amb els populars.

Nou comentari