Laura Borràs, presidenta del Parlament més independentista

La juntera presidirà una cambra amb una representació històrica de l'independentisme amb 74 escons i 5 dels 7 membres de la Mesa

74 econs, el 52% dels vots i una Mesa amb 5 dels 7 membres de formacions independentistes. Aquesta és la realitat que gestionarà Laura Borràs, acabada d’escollir presidenta del Parlament, que també haurà d’afrontar la presència per primera vegada de l’extrema dreta de Vox, amb 11 escons i grup parlamentari propi, i d’un empetitit grup de Cs liderat per Carlos Carrizosa, que en la sessió constitutiva d’avui ja ha donat senyals que mantindrà el to crispat en aquesta legislatura, més encara per evitar que Vox acabi de consumir la veu del partit taronja, el gran derrotat de les eleccions del 14F.

Borràs, però, no ha estat una candidata única. En la primera volta, la candidata de JxCAT obintigut 65 vots, Eva Granados (42, que inclouen els del PSC però també els de Cs i els del PP), Joan Carles Gallego (Comuns, amb 8 vots) i Maria García Fuster (Vox, amb 11 vots). També hi ha hagut 8 vots en blanc de la CUP, que fins al darrer moment havia postulat Pau Juvillà per presidir la cambra. En no haver-hi majoria absoluta, s’ha repetit la votació, aquesta vegada per triar entre Borràs i Granados. En segona volta, la candidata de JxCAT ha obtingut 64 vots, i la socialista, 50 (l’ha votat el PSC, Cs, PP i Comuns). Hi ha hagut 18 vots en blanc i també 2 vots nuls, una suma de 20 que correspon a 11 diputats de Vox i 9 de la CUP.

L’auditori del Parlament durant el ple de constitució de la XIII legislatura ACN

La juntera tindrà a la Mesa el company de files Jaume Alonso Cuevillas, que ocuparà la segona secretaria, Anna Caula (ERC), amb una vicepresidència, Eva Granados, del PSC, amb la segona vicepresidència, Ferran Pedret, del PSC (el més votat), que ocuparà la primera secretaria, Pau Juvillà (CUP) ocuparà la secretaria tercera, essent la primera vegada que els cupaires entrin en aquest òrgan de govern de la cambra, Ruben Wagensberg (ERC) una darrera secretaria. En aquesta legislatura, per tant, els Comuns queden fora de la Mesa. De fet, no els corresponia per força cap lloc, però en els darrers dies havia circulat la possibilitat que ERC els cedís una secretaria.

Després d’haver tancat in extremis un acord perquè Laura Borràs presideixi el Parlament i la CUP tingui una secretaria a la Mesa, i després de tres reunions entre ERC, JxCAT i la CUP que semblaven no donar fruits, finalment hi hagut fumata blanca al Parlament amb una Mesa amb majoria absoluta independentista. Però a més, tal i com van anunciar dijous al vespre ERC i JxCAT, s’han produït avenços importants en la negociació per garantir una Generalitat independentista. En un comunicat difós per ERC i per JxCAT, s’explica que “després de quatre setmanes de feina conjunta i un cop tancat l’acord per la constitució de la Mesa del Parlament amb una majoria independentista i la presidència per JxCat, Esquerra Republicana i JxCat han arribat a un principi d’acord per articular l’estratègia de la propera legislatura, la legislatura del 52% de vot independentista”.

Comentaris

  David. 13/03/2021 10:50 am
  El titular d aquest article i de tants altres mitjans de comunicació ÉS FALS. ERC no és independentista i crec que mai ho ha sigut. L'indendentisme amb prou feina és la tercera part del Parlament. És la realitat. ERC són uns estafadors. I l'ANC ha estat la gran trampa del passat procés, uns talps espanyols (els dirigents, els socis només gent de bona fe i poques neurones). ANC ha estat la millor manera de tenir la gent controlada i enganyada i sobretot: quietets i inofensius, com xais.
  remigio III 13/03/2021 10:33 am
  Està clar que el govern de la República Catalana no serà mentre totes les persones que accedisquen a càrrec estigues de facto assenyalades pel terrorisme de toga. segurament l¡intenció del govern borbònic és aquest: posar-li l¡amenaça damunt del cap.
  Un elefant al Parlament 13/03/2021 10:26 am
  Una presidenta del Parlament que fa política partidista és una mala senyal. Sort que quan s'adoni de la feina que li espera estarà més ocupada, i no tindrà temps per dir tantes bajanades, ni per fer tanta demagògia.
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU 13/03/2021 10:10 am
  Laura Borràs con a Presidenta del Parlament Català , no donara pas Confiança ni Tranquilitat akls Catalans ni a Catalunya . Molt menys a la Economia ja perjudicada que te Catalunya ..Con sempre E.R.C. ESCLAUS DE PUIGDEMONT DE JXCAT .
  Ramon 12/03/2021 10:35 pm
  Hola, GROC. Aquí tu sí que hi fas molta falta!
  Nos vamos a reir 12/03/2021 2:16 pm
  Que la Borràs haya sido elegida presidenta gigante del Parlament implica el reconocimiento de su culpabilidad en el asunto que tiene con la justicia. Es la forma infantil de confrontar con el estado que tiene el independentismo. Lo que nos vamos a reir con el victimismo indepe que se desatará: no sé cuantos impecables presidents del Parlament encausados (injustamente) y tal. A mandíbula batiente.
  Ja està Aguilera la pastissera demostrant la seva incapaçitat de sumar correctament 12/03/2021 2:04 pm
  74 econs = el 48% dels vots. La resta, fins 51% y unes décimes mes son de partists extra-parlamentaris com el PdeCat.
  Bernat.C. 12/03/2021 1:56 pm
  Les notícies diuen que un tal abascal a fet acte de presència a les portes del parlament. El burro ha baixat del cavall i no ha passat res.
  Un català 12/03/2021 12:39 pm
  En uns mesos serà inhabilitada i condemnada per delictes greus, els mossos ja van traslladar les diligències amb múltiples proves d'aquests delictes i el Tribunal Suprem ho està tramitant. Els indepes tornaran a fer el que millor saben, plorar i queixar-se però demostren ser uns irresponsables fent presidenta a un personatge com aquest
  Al Parlament no hi ha un 52% de indepes 12/03/2021 12:27 pm
  De fet només hi ha un 48%, la resta són vots perduts en partits que es van quedar fora de Parlament (PdeCat i d'altres minoritaris); la suma de tots no arriba al 52% però la manipulació secessionista no té límits. Després dieu que la inhabilitació de Puigdemont a l'Europarlament NOMÉS va tenir un 58% de vots a favor.
  vendetta 12/03/2021 12:10 pm
  ke dia cel mamaratxu sociolisto?????? KE ELL SERIA PRESIDENT jaajaja kin tip de riure pobrets colons
  Independentista 12/03/2021 11:49 am
  Aixó em put a cremat, sembla un intercanvi de cromos. I crec que el cromo a intercanviar serà el President Puigdemont..
  Independentista 12/03/2021 11:49 am
  Aixó em put a cremat, sembla un intercanvi de cromos. I crec que el cromo a intercanviar serà el President Puigdemont..
  jm 12/03/2021 11:38 am
  ELS FRANQUISTES D'ESQUERRES I DE DRETES...SEMPRE VAN JUNTS....SON ELS MACARRES DELS CATALANS
  Ramon 12/03/2021 11:36 am
  Ja tenim presidents netament independentistes al Parlament, la Cambra de Comerç, i el Barça.
   Donç ... 12/03/2021 7:12 pm
   .... pobre Catalunya.

Nou comentari